Změny v bázi Národních autorit Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Advertisements

Adresář o vás a pro vás Danuše Vyorálková Seč, 2006.
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihoven paměťových institucí Zlínského.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Souborný katalog a Národní autority aneb Jak obejít omezení komerčního knihovního systému Helena Dvořáková Národní knihovna ČR
MARC 21 Bibliografický formát Úvod
Portál autorit
Jak zahájit spolupráci se Souborným katalogem ČR ?
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Školení katalogizátorů – základní přehled.  1999 – vznik MARC21 z USMARC a CANMARC  2003 – Rada pro katalogizační politiku ČR doporučila implementaci.
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Relační databáze.
Ostrava Vsetín Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
RDA - R ESOURCE D ESCRIPTION AND A CCESS Trocha teorie.
SEKCE SDRUK PRO IT Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Autority, aneb to co nás spojuje Andrejčíková, Ševčíková, Šubová.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
1 Aplikace folksonomií v uživatelském rozhraní Jednotné informační brány Lenka Němečková Eliška Pavlásková
Databázové modelování
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Seminární práce z předmětu SIPOL
© Zdeněk Bartl, NK ČR Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Abychom neobjevovali znovu kolo!!! „Východiskem vědeckého studia musí být pečlivé prostudování existující literatury o dané otázce, abychom nezjišťovali.
Věcné autority - změny 2012/2013 Seminář účastníků Souborného katalogu ČR
Autority. Rozdělení autorit Kódovaná a kontrolní pole v autoritním záznamu Návěští záznamu 001 kontrolní číslo 003 identifikátor kontrolního čísla 005.
Sémantické aspekty katalogizace VII.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
1 Soubor věcných autorit Předmětová kategorizace pro potřeby Konspektu Marie Balíková, Národní knihovna ČR Knihovny současnosti 2003.
© Zdeněk Bartl, NK ČR Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names.
Vymezení problému výzkumu Volba oblasti výzkumu Volba metodologického přístupu Formulace hypotéz !REŠERŠE! proč?
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
AUTORITY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Tvorba tohoto kurzu byla financována z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Souborný katalog ČR v roce 2013 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna Praha, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR.
SK ČR a digitalizace (se zvláštním přihlédnutím k seriálovým dokumentům) Helena Dvořáková, NK ČR Seminář účastníků Souborného.
Seminář SK ČR RDA a seriály. Seminář SK ČR RDA a seriály Obsah prezentace:  Minimální záznam + příklady  Záznamy z NK ČR 
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky Tereza Paličková oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR.
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
Sémantické aspekty katalogizace X. PhDr. Jiří Stodola.
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
M. Balíková, NK ČRSeminář účastníků Souborného katalogu ČR, Soubor věcných autorit aktuální informace
Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal
Národní knihovna v Praze
Geografické informační systémy
Informační den ÚVIS MZLU, Brno
Souborný katalog ČR v roce 2016
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Informační analýza a identifikace dokumentů
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Informační prameny II. část
Souborný katalog ČR Seriály
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Discovery služby a souborný katalog
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Seriály v Souborném katalogu ČR
Národní knihovna v Praze
Seminář SK ČR 2018 Okénko pro katalogizátory
Národní knihovna v Praze
Národní knihovna v Praze
Transkript prezentace:

Změny v bázi Národních autorit Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 1

Věcné autority, autority autor/název a unifikovaný název Plná integrace jednoznačných nevýznamových identifikátorů (ID) věcných autorit i jmenných autorit autor/titul a názvových autorit do procesu indexování, tj připojení ID uvedených autorit v polích 1XX a 5XX AUT báze a v odpovídajících polích BIB báze Adekvátní vyjádření vztahů Hierarchická struktura Poznámky Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 2

Propojení autoritních termínů s jejich jednoznačnými nevýznamovými identifikátory tj. ID Zdůvodnění: Propojením autoritních termínů s jejich jednoznačnými nevýznamovými identifikátory tj. jejich ID se podpoří a umožní – jednoznačná identifikace těchto termínů napříč jednotlivými systémy - příklad "latex" a "LaTex"; zahrnutí nepreferovaných forem do procesu vyhledávání ve všech systémech; linkování a propojování souvisejících informací a informačních zdrojů/dokumentů; konceptuální vyhledávání; rozvoj sémantického webu Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 3

Identifikace v oblasti autorit Stávající databáze autorit představuje základ identifikace jednotlivých entit, která je srozumitelná pro lidského uživatele. Nyní je nutné oblast jednoznačné identifikace rozšířit tak, aby byla srozumitelná, interpretovatelná a zpracovatelná i softwarovými agenty. Z tohoto důvodu bude ID autority připojeno k preferované formě a v konfliktních případech i k variantním, tj. nepreferovaným formám termínů v záznamech stávajících autorit, a v provázaných bibliografických záznamech. Přípravné práce pro technickou realizaci - dokončeny akce bude realizována v prosinci důvod: akce vyžaduje uzavření BIB i AUT báze NKC pro veřejnost, proto budou k tomuto účelu využity prosincové sváteční dny. Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 4

Autor/titul – AUT - jazyková verze Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 5

Autor/titul - AUT- základní Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 6

Autor/titul Příklad aplikace v BIB záznamu – formát MARC Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 7

Příklad aplikace v BIB záznamu – standardní formát Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 8

Věcné autority - změny Geo autority - vyjádření vztahů Geo autority - doplnění hierarchické struktury: pole 951 Poznámky ve věcných autoritách Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 9

Věcné autority - vyjádření vztahů V rámci sjednocování postupů a prostředí v rámci databáze národních autorit je nyní umožněno i v případě věcných autorit, tj. geografických, tematických a formálních autoritních termínů v poli 55X (tedy 551, 550, 555) rozlišit, jde-li o dřívější či novější záhlaví. Současná úprava se týká převážně geografických termínů. Jedná se o možnost připojení podpole "w" s hodnotou "a" pro dřívější záhlaví a s hodnotou "b" pro novější záhlaví v uvedených polích 55X Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 10

Příklad – vztah předchůdce - následník Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 11

Hierarchická struktura připojeno speciální pole pro vyjádření hierarchické struktury u GEO názvů sídel. Struktura pole 951: $a - stát $b – oblast $c - kraj $d - okres $e - obec/město $f - část obce/města $g - lokalita v rámci obce/města Pole připojeno v záznamech 8645 názvů sídel Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 12

Hierarchická struktura - příklad Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 13

Poznámky v autoritních záznamech Poznámky v autoritních záznamech obsahují definice a komentáře k rozsahu autoritního termínu uvedeného v záhlaví. Zapisují se v poli 680. V současné době je možno rozlišit dva typy poznámek: definice, které se zapisují v poli 680 s hodnotou druhého indikátoru „0“, pokyny k použití, které se uvádějí v poli 680, v němž pozice druhého indikátoru není obsazena. Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 14

Příklad poznámek Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 15