Optický kabel (fiber optic cable)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě Přenosová média
Advertisements

Síťové prvky.
- podstata, veličiny, jednotky
Optická vlákna a práce s nimi
Optická vlákna a práce s nimi
Optický kabel (1) 05/04/2017.
Počítačové sítě 2. přednáška kabely metalické kabely optické kabely 1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tato prezentace byla vytvořena
KABELÁŽ.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
První krok do vláknové optiky
Síťový hardware Nováková Jana 4. I..
Tato prezentace byla vytvořena
PC SÍTĚ I.
Optické sítě - Petr Luzar, IT1/4
Světlo - - podstata, lom, odraz
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Lokální počítačové sítě Novell Netware
 vytváření signálů a jejich interpretace ve formě bitů  přenos bitů po přenosové cestě  definice rozhraní (pro připojení k přenosové cestě)  technická.
Základy počítačových sítí Přenosová média
Paměťová média.
Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.
Pasivní (parametrické) snímače
Síť peer-to-peer V překladu „rovný s rovným“
Koaxiální (souosé) vedení
Optický přenosový systém
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Optické kabely.
Tato prezentace byla vytvořena
Přenosová média Jan Suchánek. koaxiální kabel nízké pořizovací náklady, odolné vůči elektromagnetickému rušení, snadné připojení další stanice, nízká.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Kabely.
TOPOLOGIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Bezdrátové sítě Používají se, pokud není možné propojení kabelem
Základní parametry kabelů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Připojení k rozlehlých sítím Základy počítačových sítí Lekce 12 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Základní pojmy Standard síťového hardwaru
Optoelektronika VY_32_INOVACE_pszczolka_ Opakování Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5.
VY_32_INOVACE_pszczolka_ Materiály optických kabelů
Stanovení délky a útlumu optického vlákna metodou optické reflektometrie – v Praze M. Heller, V. Míč.
Optoelektronika VY_32_INOVACE_pszczolka_ Jednovidová vlákna Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PB169 – Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Optické přenosové cesty.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
Technologie linek na PL Drátové (koax, TP, UTP, STP, USB) Vláknové (FO MM, SM) Bezdrátové (RR, GSM, GPRS, EDGE, WiFi) Optické (IR sítě)
Strukturovaná kabeláž. Strukturovaná kabeláž 1 Strukturovaná kabeláž je univerzální integrovaný kabelážní systém, který slouží pro potřeby přenosů dat.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
Počítačové sítě VY_32_INOVACE _SITE_12. PODSTATA PŘENOSOVÝCH MÉDIÍ  Základní fyzikální principy  Rozdělení  přenosová média vodivá  přenosová média.
Přenos dat infračerveným zářením OB21-OP-EL-ELN-NEL-M
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Optická vlákna OB21-OP-EL-ELN-NEL-M Optická vlákna umožňují dosažení vysokých přenosových rychlostí (10 terabytů za sekundu) přenos optickými vlákny.
Vysokofrekvenční vedení OB21-OP-EL-ELN-NEL-M
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Optická vlákna Semestrální práce z předmětu
Semestrální práce z předmětu X32TSS – Telekomunikační systémy a sítě
Systémy moderních elektroinstalací
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
harmonický signál – amplitudová, kmitočtová a fázová modulace
Kroucená dvojlinka (1) 27/12/2018.
Transkript prezentace:

Optický kabel (fiber optic cable)

Princip funkce Optické vlákno je válečkový dielektrický vlnovod, ve kterém se šíří elektromagnetické vlny (zpravidla světlo či infračervené záření) ve směru osy vlákna s využitím principu totálního odrazu na rozhraní dvou prostředí s rozdílným indexem lomu. Vnitřní část vlákna se nazývá jádro, okolo jádra je plášť a primární ochrana. K vazbě optického signálu na jádro musí být index lomu jádra vyšší, než má obal.

Mnohovidové (MM – MultiMode) U nich se paprsek odráží od pláště vlákna. Index lomu pláště vlákna není konstantní a vlivem jeho změn je původní světelný paprsek rozložen na více světelných paprsků, tzv. vidů. Na konec kabelu pak dojde původní paprsek rozložený na několik částí, které dorazí s určitým časovým odstupem - přenášený údaj je zkreslen. Kabel má horší optické vlastnosti (proměnlivý index lomu ), je však levnější a lépe se s ním pracuje. U Sítí LAN se používají převážně tyto kabely. U optických vláken používaných v datových sítích se udává průměr jádra a pláště v mikrometrech, a používají se mnohavidová vlákna (MM) o průměrech 50/125 μm nebo 62,5/125 μm.

Jednovidové (SM – SingleMode) V nich je index lomu mezi jádrem a pláštěm optického vlákna velmi malý. Kabelem prochází jen jeden paprsek bez lomů a ohybů. Jednovidové kabely mají lepší optické vlastnosti a tím vyšší přenosovou kapacitu, dokáží přenést signál na delší vzdálenost než mnohovidové, jsou ale dražší. V telekomunikacích se dnes výhradně používají jednovidová vlákna (SM) o průměru 9/125 μm.

Výhody Z hlediska použití pro účely přenosu signálu mají optická vlákna následující výhody oproti metalickým vodičům: velká šířka pásma ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- nízký útlum (delší opakovací úseky, menší počet zesilovačů na optické trase) odolnost proti elektromagnetické interferenci a přeslechům bezpečnost přenosu (signál nelze jednoduše vyvázat) elektrická izolace

Nevýhody Jejich hlavní nevýhodou je cena optické kabeláže. Vlastní kabel drahý není, ale ostatní prvky kabeláže jsou již dražší. Složité a drahé je také konektorování. Optické rozvody se většinou nepoužívají k připojování jednotlivých počítačů, kde by se jejich montáž prodražila. Použití je v páteřních vedeních, která spojují jednotlivé sítě.

Koncovky Podobně jako předešlé druhy vodičů, je také optický kabel ukončen normovanou koncovkou. Převážně se používají dva typy zakončení : kulatý konektor ST hranatý konektor SC Při manipulaci s kabelem musejí mít konektory nasazenu záslepku!

Příslušenství optických kabelů Optickým kabelem přenáší data světelný paprsek, ale ze síťové karty počítače vystupují údaje ve formě elektrických impulsů. Proto je na konci každého kabelu nutný převodník (transceiver). Jeho úkolem je převod elektrických paprsků na světelné impulsy a naopak. Dalším prvkem, který se využívá v optické kabeláži, je konvertor. Ten dovoluje napojit optický kabel na kroucenou dvojlinku. Má tedy zdířku pro optický kabel a kroucenou dvojlinku. Jeho elektronika zároveň převádí světelný paprsek na elektrické impulsy.