Robert Zbíral Úvod do evropských studií

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nová finanční perspektiva a krize eurozóny
Advertisements

Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Etiketa fiskální politiky Smilovice, 4.května 2010 Zuzana Šmídová.
Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Euro a ekonomické zájmy ? Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Evropské fórum podnikání Praha, 17. září 2008.
Evropa na rozcestí Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
EU a Česká republika Instituce EU
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Hospodářská politika státu
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Daňová teorie a politika
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
(Ne)konkurenceschopnost ekonomiky ČR Aleš Michl Portfoliový stratég Raiffeisenbank Listopad 2011.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Daňová teorie a politika
Finanční perspektiva – dopady pro ČR. Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období let Během jednání o FP: reforma výdajových.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Jan Macháček Eurozóna a ekonomické vládnutí Přednáška pro Europeum
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
Rozpočet EU Michal Částek.
Vnější hospodářská politika
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Úvod do evropských studií
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Úvod do evropských studií Hospodářská a měnová Unie
Robert Zbíral EU pro „přírodovědce“ 28. března 2011 Základní společných politik EU II. Regionální (strukturální) politika, společná zemědělská politika.
Fáze ekonomické integrace
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
1 IV. POLITICKÁ EKONOMIE OBCHODNÍ POLITIKY. 2 Volný obchod – úvod úplně volný obchod – pár zemí (Hongkong) není dokonalý, ale lepší než jiné politiky.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Krize v eurozóně a její možná řešení Robert Zbíral 27. listopadu 2012.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Záchrana Eura a Budoucnost EU Ingolf Pernice Leona Adamčíková.
Ve ř ejná ekonomika 2 Soustava ve ř ejných rozpočt ů Evropský rozpočet.
Úvod do evropských studií
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Fiskální politika Pavel Seknička.
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Fáze ekonomické integrace
Teorie fiskálního federalismu
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Veřejné finance Rozpočet EU
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Daně.
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Robert Zbíral Úvod do evropských studií Rozpočet EU Robert Zbíral Úvod do evropských studií

Krize eurozóny a její řešení interní devalvace- úsporná řešení pokles mezd a zvýšení konkurenceschopnosti zevnitř příklad Pobaltí sjednocení hospodářské a rozpočtové politiky cesta federalizace viz argumenty při vzniku eurozóny prozatím prvky koordinace zasílání rozpočtů Komisi pro „kontrolu“ návrhy na povinné pokuty při překročení deficitů atd. vydání evropských (eurozónových) dluhopisů? rozpad eurozóny? celkový návrat k národním měnám vize ekonomického otřesu, dominový efekt, ztráta důvěry trhů ohromné politické náklady: „Konec eura znamená konec EU a Evropy jako celku“ vznik slabšího a silnějšího eura, případně jeho omezení na některé státy varianta předchozího, spory mezi zeměmi dopady na ČR? jsme mimo nebo uvnitř?, role černého pasažéra příklad Spojeného království a pomoc Irsku

Rozpočet EU proč vůbec mít společný rozpočet? Římské smlouvy (1957) financování společných politik vyvážení zisků a ztrát z evropské integrace vyjádření soudržnosti mezi státy zápisné do klubu (platba za výhody) Římské smlouvy (1957) jen stručné ujednání vše zakotveno ve smlouvách- pro každou změnu nutná jednomyslnost postupně se prohlubují spory mezi státy (70.-80. léta) M. Thatcherová a „Chci své peníze zpátky!“- vznik tzv. britské vratky kvůli neustálým konfliktům hrozba bankrotu EU

Rozpočet EU Delorsův balíček hmotné základy dohody více peněz pro strukturální politiku větší role Parlamentu i Komise procesní základy dohody víceletý rozpočtový rámec (zabraňuje rozporům) rozpory v roce 1993 (pro období 1994-1999) tvoří se skupina plátců a příjemců rozpory v letech 1998-1999 (pro období 2000-2006) souvisí také s rozšířením „Nikdo nechce platit víc, někdo chce platit méně, nikdo nechce dostávat méně a všichni chceme dát více na rozšíření“ podobná situace v letech 2004-2005 (pro období 2007-2013)

Na co se prostředky vydávají? (v % HDP)

Rozpočet EU jak by měl vypadat? velikost rozpočtu fiskální federalismus a efektivita vs legitimita (zájmy) velikost rozpočtu kolem 1,2 % HDP malá oproti federacím, velká oproti MO solidarita mezi státy nízká- nelze očekávat vysoké transfery (není demos)

Velikost rozpočtu vzhledem k HDP EU (1993-2013)

Rozpočet EU výdaje tři funkce, které by měla vláda plnit z rozpočtu (Musgraveova teorie) redistribuce mezi státy, regiony, jednotlivci poslední nepravděpodobná, ostatní dvě již fungují (nepříliš efektivně) stabilizace ochrana federace proti externím šokům příliš malý rozpočet na takové cíle alokace široké spektrum politik zajišťovaných centrem nutná reforma CAP co by měla EU dělat? (viz rozdělení pravomocí)

Rozpočet EU příjmy: v současnosti čtyři druhy problémy zemědělské poplatky (dávky) cla podíl na DPH podíl z HDP problémy nejsou skutečně vlastní zdroje (autonomie) systém není moc transparentní zásada nediskriminace není dodržována přispívá k logice „juste retour“

Alokace výdajů v EU (2007-2013)

Podíl příjmů do rozpočtu EU

„Zisky a ztráty“ z rozpočtu EU

„Zisky a ztráty“ z rozpočtu EU

„Zisky a ztráty“ z rozpočtu EU

„Zisky a ztráty“ z rozpočtu EU