OSNOVA: a) Algoritmy třídění b) Třídění dynamických záznamů Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování 1 pro obor EST.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítače a programování 1 Přednáška 13 Jiří Šebesta.
Advertisements

Programování funkcí v Excelu (pole)
Přednáška 11 Jiří Šebesta
Vnitřní řazení v poli (in sito)
Třídění Seminář IVT. Definice uspořádání skupiny dat (záznamů) dle daného klíče vzestupně (od nejmenší do největší hodnoty klíče) sestupně (od největší.
JavaScript - 5. část Pole Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně 0U2 - Základy informatiky a výpočetní techniky 2.
Medians and Order Statistics Nechť A je množina obsahující n různých prvků: Definice: Statistika i-tého řádu je i-tý nejmenší prvek, tj., minimum = statistika.
1 Vyhledávání Principy vyhledávání Klasifikace klíče:  Interní klíč – je součástí prohlížených záznamů  Externí klíč – není jeho součástí, je jím např.
PŘEDNÁŠKA 8 Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Jazyk vývojových diagramů
ALGO – Algoritmizace 9. cvičení 1.ročník, ZS Ing. Zdena DOBEŠOVÁ, Ph.D.
Řadicí algoritmy autor: Tadeáš Berkman.
OSNOVA: a) Řetězce v C b) Funkce stdio.h pro řetězce c) Funkce string.h pro řetězce d) Příklad Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
PŘEDNÁŠKA 0. Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Koncepce moderního zesilovače pro audio aplikace
PB161 – Programování v jazyce C++ Objektově Orientované Programování
Algoritmy a programovací techniky
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Algoritmy vyhledávání a řazení
KIV/PPA1 cvičení 7 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Zadání samostatné práce –Vysvětlení nejasností –Způsob odevzdání –Hodnocení Řazení Vyhledávání.
Fyzikální seminář (IFS) Doc. RNDr. Milada Bartlová, PhD Ústav fyziky FEKT VUT dočasně Technická 12, Brno UTKO,
6. cvičení Polymorfismus
Algoritmizace a programování Třídící algoritmy - 12
Časová složitost algoritmů
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – OPAKOVANÝM VÝBĚREM NEJVĚTŠÍHO PRVKU (SELECTSORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – PŘÍMOU VÝMĚNOU (BUBBLESORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
DESETINNÁ ČÍSLA Porovnávání.
OSNOVA: a)Programování se soubory b)Záloha databáze v souboru c) Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování.
OSNOVA: a) Úvod do OOPb) Třídy bez metod c) Třídy s metodamid) Konstruktory a destruktory e) Metody constf) Knihovní třídy g) Třídy ve tříděh) Přetížení.
PŘEDNÁŠKA 5 Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Sorty Bubble, Insert a Quick
Spolupráce střední školy se sociálními partnery Ing. Jiří DLAPAL.
OSNOVA: a) Přetížení členských funkcí b) Dědičnost tříd Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování 2 pro obor EST BPC2E.
OSNOVA: a) Příkazy pro cykly II. b) Příkazy pro řízení přenosu c) Příkazy – příklad d) Řetězce v C e) Funkce “stdio.h“ pro řetězce f) Funkce “string.h“
OSNOVA: a) Příkazy pro větvení b) Příkazy pro cykly c) Příkazy pro řízení přenosu d) Příklad Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
OSNOVA: a)Funkce – úvod b) Hlavičky funkcí c) Rekurze funkcí d)Knihovny funkcí e)Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
KIV/PPA1 cvičení 6 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Datový typ pole –Jednorozměrná a vícerozměrná –Práce s vektory a maticemi.
Z CELÁ ČÍSLA POROVNÁVÁNÍ -8 < > - 22.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ EFEKTIVNOST ALGORITMŮ – PRVOČÍSLO Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 březen.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
Algoritmus řešení statické rovnováhy soustav těles
Počítače a programování 1 pro obor EST BPC1E PŘEDNÁŠKA 1
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B19 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření Duben 2013.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ PODMÍNĚNÝ PŘÍKAZ – PŘEVOD ČASOVÉHO ÚDAJE Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
OSNOVA: a) Ukazatel b) Pole a ukazatel c) Pole ukazatelů d) Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování 1 pro.
Výuka databází v tabulkovém procesoru Martin Kubát.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická Datové typy, výrazy vstup, výstup Jazyk JAVA A0B36PRI - PROGRAMOVÁN Í v1.02.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ PROCEDURY BEZ PARAMETRŮ – EUKLEIDŮV ALGORITMUS Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko,
VISUAL BASIC PRALG.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2009.
ALGO – Algoritmizace 7. cvičení – ročník, ZS Ing. Zdena DOBEŠOVÁ, Ph.D.
OSNOVA: a)3D grafické výstupy – doplnění b)Práce se soubory Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování 2 pro obor EST.
Informatika (1) Počítač - základní pojmy HW a SW4 OS MS-DOS, Windows 95, 982 Org. souborů na disku, operační paměť2 Aplikace Malování, Word8 Základy programování.
PHP – CYKLY, POLE. CYKLY V PHP Cykly se používají, chceme-li opakovat určitou činnost, několikráte za sebou, opakovaně provádět stejnou proceduru. Postupně.
Algoritmizace a programování Pole – Příklady 3. Třídění polí V poli máme prvky a chceme je setřídit: V poli máme prvky a chceme je setřídit: od nejmenšího.
Algoritmy a programovací techniky Třídící algoritmy.
Počítače a programování 2
Tato prezentace byla vytvořena
ZAL – 6. cvičení 2016.
Jak brouček sekal souček
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Seminář Moderní technologie pro automobilový průmysl a měřící techniku
NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_15_M7_Hanak TÉMA: Celá čísla
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

OSNOVA: a) Algoritmy třídění b) Třídění dynamických záznamů Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování 1 pro obor EST BPC1E PŘEDNÁŠKA 12

Algoritmy třídění (1/10) Z pole se vybere nejmenší prvek a prohodí se s prvním (index 0). Pak se hledá nejmenší prvek od indexu 1 a prohodí se s druhým prvkem na indexu 1. Pak se hledá nejmenší prvek od indexu 2 a prohodí se s třetím prvkem na indexu 2. atd. SELECTSORT – princip pro vzestupné třídění Základem algoritmu je hledání minima (maxima pro sestupné třídění) postupně vždy o jedno zkrácení tříděného vektoru zleva.

Algoritmy třídění (2/10) SELECTSORT – algoritmus v C for(i=0; i<(N-1); i++) { k=i; minim=vect[i]; for(j=i+1; j<N; j++) if(vect[j]<minim) { k=j; minim=vect[j]; } vect[k]=vect[i]; vect[i]=minim; } Počet prvků je N Tříděný vektor je vect[]

Algoritmy třídění (3/10) Příklad postupu třídění SELECTSORT pro 20 prvků celých čísel Příklad: BPC1E_Ex85.c

Algoritmy třídění (4/10) Postupně se vybírají prvky kromě prvního (tedy od druhého dále) a vkládají se na pozice podle hodnoty, zbytek pole se posouvá (jako třídění karet hráčem při rozdávání). INSERTSORT – princip pro vzestupné třídění

Algoritmy třídění (5/10) INSERTSORT – algoritmus v C for(i=2; i<=N; i++) { vect[0]=vect[i]; j=i-1; while(vect[0]<vect[j]) { vect[j+1]=vect[j]; j--; } vect[j+1]=vect[0]; } Počet prvků je N Tříděný vektor je vect[] od pozice 1 až po N, pozice vect[0] je určena pro tříděnou hodnotu

Algoritmy třídění (6/10) Příklad postupu třídění INSERTSORT pro 20 prvků celých čísel Příklad: BPC1E_Ex86.c

Algoritmy třídění (7/10) Postupně se kontrolují a případně prohazují dva sousední prvky, musí být provedeno N-1 krát. BUBLESORT – princip pro vzestupné třídění

Algoritmy třídění (8/10) BUBLESORT – algoritmus v C for(i=0; i<(N-1); i++) for(j=0; j<(N-1); j++) { if(vect[j]>vect[j+1]) { aux=vect[j]; vect[j]=vect[j+1]; vect[j+1]=aux; } Počet prvků je N Tříděný vektor je vect[]

Algoritmy třídění (9/10) Příklad postupu třídění BUBLESORT pro 20 prvků celých čísel Příklad: BPC1E_Ex87.c

Algoritmy třídění (10/10) MODIFIKOVANÝ BUBLESORT for(i=0; i<(N-1); i++) { test=0; for(j=0; j<(N-1); j++) { if(vect[j]>vect[j+1]) { aux=vect[j]; vect[j]=vect[j+1]; vect[j+1]=aux; test=1; } if(!test) break; } Při průchodu vektorem se testuje, zda došlo k prohození, pokud nedošlo, algoritmus se ukončí. Příklad: BPC1E_Ex88.c

Třídění dynamických záznamů (1/2) MODIFIKOVANÝ BUBLESORT PRO SETŘÍDĚNÍ LINEÁRNÍHO SEZNAMU Př. Sestavte algoritmus, který setřídí lineární neuspořádaný seznam dynamicky vytvořených záznamů. Struktura záznamu reprezentuje skokana do dálky s položkami jméno name a délka skoku jump. Aplikujte modifikovaný bublesort, který setřídí (uspořádá) lineární seznam podle dosažené délky skoku závodníka.

Třídění dynamických záznamů (2/2) Algoritmus třídění záznamů lineárního neuspořádaného seznamu: Vyřešená aplikace bude na webu k dispozici od jako BPC1E_Ex89sol.c Společné programování Příklad: BPC1E_Ex89.c

Téma následující přednášky DĚKUJI ZA POZORNOST – Rozbor zápočtového testu