TOR – target of rapamycin Insulin a insulin-like růstové faktory jsou hlavními aktivátory, působí přes PI3K a proteinkinasu AKT Trvalá aktivace TOR je.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS KOSTERNÍCH SVALŮ BĚHEM TĚLESNÉ PRÁCE
Advertisements

MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE
OBECNÁ PATOLOGIE.
Ontogeneze ryb relativně stálý a neměnný ráz vývoje s kvantitativními (zvětšování velikosti) změnami, které jsou přerušovány rychlými kvalitativními změnami.
TUKY (LIPIDY).
Molekulární biologie nádorů
Puritans’ Pride Doc. RNDr. Lubomír Opletal, CSc..
Zdravý životní styl základní principy.
Regulace tvorby erytrocytů
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Souboj Pohlaví.
PLAZMATICKÉ LIPIDY A TRANSPORT LIPIDŮ
Fyziologie srdce Daniel Hodyc Ústav fyziologie UK 2.LF.
BUNĚČNÁ SIGNALIZACE - reakce na podněty z okolí
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
BUŇKA - popis základních částí a jejich funkce – část 1.
Cytokininy Cytokininy odvozeny od cytokinesis
Helena Illnerová Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.
YEAST AND CANCER Nobel Lecture, December 9, 2001 LELAND H. HARTWELL.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Inzulínový receptor IGF-1
Zpracovala: Lenka Páleníková
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Abdominální tuk a metabolické riziko
Jiří Kec,Pavel Matoušek
HUMORÁLNÍ REGULACE GLYKEMIE
Fyziologické aspekty stárnutí
Patologická anatomie jatečných zvířat
METABOLISMUS GLYKOGENU
BUNĚČNÁ SIGNALIZACE.
Trombocyty O. Bürgerová. Cíle: Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Pochopit funkci Pochopit funkci.
Protein synthesis, proteolysis, and cell cycle transitions Nobel Lecture, december 9, 2001 TIM HUNT.
2. část. TROMBOGENICITA Tendence ke zvýšené trombogenicitě hyperkoagulaci Hypercholesterolémie doprovázená hypertriglyceridémií zvyšuje riziko. ??? S.
METODY TESTOVÁNÍ GENOTOXICITY
Nadledvina - glandula suprarenalis
Nadledvina - glandula suprarenalis
Trombocyty O. Bürgerová. Cíle: Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Pochopit funkci Pochopit funkci.
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
Řízení srdeční činnosti.
Receptory mastných kyselin a endokanabinoidů; lipidové rafty
Non-cell-autonomous action of STAT3 in maintenance of neural precursor cells in the mouse neocortex Takeshi Yoshimatsu, Daichi Kawaguchi, Koji Oishi, Kiyoshi.
Nespecifické složky M. Průcha
Příklady na allosterii. 1) Pro histidinový zbytek v aktivním místě ATCasy se předpokládá, že stabilizuje tranzitní stav vázaného substrátu. Za předpokladu,
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
Metabolismus pojiva plicních cév při chronické hypoxii
Somatotropní hormon Petr Polák 7. kruh
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
Eternity FuCoyDon SpectraMaxx
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
MUDr. Zdeněk Pospíšil MUDr. Kateřina Kapounková. Detrénink je částečná nebo úplná ztráta fyziologických a morfologických mechanizmů,které vlastní trénink.
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
Hormonální regulace lipidového metabolismu
Úloha alkoholických nápojů v prevenci srdečněcévních nemocí
Hormony.
Výživa v chirurgii.
Fyziologie srdce I. (excitace, vedení, kontrakce…)
Syntéza, sekrece a funkce TH3 (seminář) RNDr. V. Valoušková, CSc.
Autoimunita, příčiny ztráty imunitní tolerance
Žlázy s vnitřní sekrecí
Hormonální regulace lipidového metabolismu
Praktické využití mutantů
Buněčný cyklus a molekulární mechanismy onkogeneze.
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
1. Regulace genové exprese:
Buněčný cyklus buněčný cyklus (generační doba) - doba mezi dvěma mitózami (rozdělení buňky na dvě dceřinné) - velmi variabilní, podle typu tkáně.
Nové trendy v patologické fyziologii
Transkript prezentace:

TOR – target of rapamycin Insulin a insulin-like růstové faktory jsou hlavními aktivátory, působí přes PI3K a proteinkinasu AKT Trvalá aktivace TOR je asociovaná s: rakovinou snížením srdečního výkonu obezitou a s ní spojenými metabolickými poruchami Inhibice TOR prodlužuje život snižuje incidenci patologií ve vyšším věku Prodloužení věku kalorickou restrikcí může být dáno inhibicí TOR

Sestriny (Sesn) jsou vysoce konzervované proteiny, které se akumulují v buňkách vystavených stresu, nemají zcela jasnou fyziologickou funkci. In vitro vykazují oxidoreduktasovou aktivitu a mohou fungovat jako antioxidanty. Nezávisle na redox aktivitě aktivují AMPKinasu Jsou hojně syntetizovány i v nepřítomnosti exogenního stresu – u octomilek jsou zvýšeny za dospívání a stárnutí. Protrahovaná aktivace TOR vede k nárůstu jejich syntézy. U savců se zvyšuje transkripce genů Sesn v buňkách vystavených oxidačnímu stresu. Krmení zvířat vitE zabránilo jejich indukci. Forkhead box O (FoxO) a p53 jsou transkripční faktory aktivované ROS, které regulují savčí geny Sesn

U octomilek dSesn antagonizuje růst buněk a tkání vyvolaný TOR redukuje akumulaci lipidů Poles srdečního výkonu s věkem je dán hyperaktivitou TOR a může mu být zabráněno krmením mušek rapamycinem. Dodání vitE nebo indukce katalasy potlačí arytmie u mutantů bez dSesn Ztráta dSesn mutací způsobuje: degeneraci kosterních svalů a mitochondriální disfunkce. Mitochondrie produkují zvýšená množství ROS inhibici autofagie – hromadí se poškozené mitochondrie Science 327 (2010)