Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Advertisements

Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_338.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Mezinárodní integrace
Volný pohyb zboží.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Historické milníky evropského práva
Evropské soutěžní právo Michal Částek
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Integrační procesy v ekonomice
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropská Unie.
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce VŠFS –kombinované magisterské studium
Postavení Evropy ve světě
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Společná obchodní politika – jednotný trh
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Společná obchodní politika EU
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
SPOLEČNÝ TRH A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU
Jednotný vnitřní trh první kroky k HMU Michal Částek.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Fáze ekonomické integrace
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
SPOLEČNÝ TRH ES A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU EVROPSKÉ UNIE Seminář 2015.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Záchrana Eura a Budoucnost EU Ingolf Pernice Leona Adamčíková.
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Jednotná měnová politika
Evropská integrace Společná zemědělská politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Společná obchodní politika
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Společné a koordinované politiky EU
Digitální učební materiál
SPOLEČNÝ TRH ES A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU
Fáze ekonomické integrace
VŠFS kombinované studium magisterské
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Jednotný vnitřní trh Masarykova univerzita 2017
Transkript prezentace:

Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek

Velký vnitřní trh o prostor bez vnitřních hranic → 4 ekonomické svobody, volný pohyb:  zboží  služeb  osob  kapitálu o JEA → do konce roku 1992.

Velký vnitřní trh o „Bílá kniha” Komise – na 300 opatření nezbytných k odstranění překážek volného pohybu. o podrobné směrnice a pokyny (schvalované Radou na návrh Komise) → potíže při transponování do zákonodárství členských států (neplnění směrnic zejm. Francií).

Velký vnitřní trh o vytvoření spočívalo v překonání tří typů překážek volného pohybu:  fyzických, (odstranění kontrol na vnitřních hranicích)  technických, (plynoucí ze zákonodárství členských zemí)  fiskálních.

Velký vnitřní trh o Fyzické překážky  odstranění kontrol zboží (celní správa zanikla již 1968) a osob na vnitřních hranicích Společenství a jejich přesunutí na hranice vnější  přetrvávaly celní formality jako zdroj komplikací a časových ztrát  veterinární kontroly na hranicích → nahrazeny veterinární harmonizací uvnitř Společenství  volný pohyb osob – státům ponecháno právo přijímat opatření (přistěhovalectví ze třetích zemí, terorismus, obchod s drogami, uměleckými díly a starožitnostmi).  Francie, Německo, BENELUX → „Schengenská skupina“.

Velký vnitřní trh o Technické překážky  překážky plynoucí ze zákonodárství členských zemí  množství národních úprav → překážky volného pohybu zboží (průmyslové standardy, normy pro ochranu spotřebitele nebo ŽP)  1979 – Soudní dvůr - „Dijónský černý rybíz”  od 1987 nová politika Komise - „odlehčené směrnice” v oblasti bezpečnosti a zdravotnictví.

Velký vnitřní trh o Fiskální bariéry  nejobtížnější odstraňování – velké rozdíly mezi státy ve fiskální zátěži na zboží, služby a kapitál.  harmonizace nepřímých daní  1967 – Daň z obratu nahrazena DPH, v členských státech postupná adaptace, ale rozdílné sazby → 1992 stanoveny závazné sazby DPH= nominální 15%, omezená 5%  stejně tak potravní daně se lišily a nemohly být sjednoceny →1993 stanovena povinnost respektovat minimální sazby.

Velký vnitřní trh o Překonání překážek pro vzájemnou výměnu nebylo dostatečné, bylo potřeba prohloubit společné politiky.  1985 – Komise - „Zelená kniha” – reforma společné zemědělské politiky -kontrola výroby -lepší spravování evropského venkovského prostředí -pokles garantovaných cen → zvýšení konkurenceschopnosti, omezení dovozu z USA  odmítavé přijetí reformy mezi zemědělci zejména ve Francii (závislost na dotacích, obavy z poklesu příjmů v důsledku poklesu cen).

Počátky evropské hospodářské a měnové unie o vytvoření velkého vnitřního trhu předpokládalo stabilitu měnových parit mezi členskými státy o od 1979 EMS – omezení fluktuačního pásma deviz ve vzájemném poměru, vedl ke konvergenci ekonomických politik a boji proti inflaci  rozdílná ekonomická situace mezi státy → nerovnováha ve prospěch německé marky  domáhání se společné měny a dělby měnové moci (Francie)  Německo – požadavek Ústřední evropské banky po vzoru Bundesbanky nezávislé na politických tlacích s cílem cenové stability.

Počátky evropské hospodářské a měnové unie o 1989 – zpráva výboru Jacquese Delorse:  státy musí konvergovat měnové politiky  nevratné stanovení stálých parit mezi měnami  přijetí jednotné měny  jednotná měnová politika (zejména vůči dolaru)  usnadnění pohybu soukromých osob a obchodní výměny odstraněním transakčních nákladů na devizy

Počátky evropské hospodářské a měnové unie o 1989 – zpráva výboru Jacquese Delorse: -navrženy tři etapy procesu měnové integrace:  1. etapa -dokončení jednotného trhu -posílení koordinace měnové a ekonomické spolupráce -přistoupení všech zemí na mechanismy EMS  2. etapa -zavedení systému evropských ústředních bank působících společně s centrálními bankami členských zemí  3. etapa -přesun ekonomických a měnových pravomocí na instituce EU -neodvolatelné stanovení parit -nahrazení národních měn jednotnou měnou.

Počátky evropské hospodářské a měnové unie o 26. – 27. června 1989 → zasedání Evropské rady v Madridu  Potvrdila odhodlání „postupně vytvořit hospodářskou a měnovou unii”  Stanovila 1. červenec jako zahájení první etapy a odstartovala přípravné práce na mezivládní konferenci.