Literatura národního obrození - II.díl

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Literatura do doby Karla IV.
Advertisements

VY_32_INOVACE_422, 22. sada, Prvouka
VY_52_INOVACE_PŘ.9.19 – SOPEČNÁ ČINNOST - prezentace
VY_32_INOVACE_PSYM24860ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_A1-05 HALOGENIDY AUTOR : Mgr. Iveta Bartošová VYTVOŘENO : listopad 2011 STRUČNÁ ANOTACE : Zápis vyučovací hodiny Časová náročnost : 1 vyučovací.
MÍZNÍ CÉVY, SLEZINA A BRZLÍK
VY_32_INOVACE_CH.8.17 –ALKOHOLY- prezentace
Vypravování o prázdninách
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE
České národní obrození
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Zaokrouhlování čísel na desítky
Zaokrouhlování čísel na stovky
VY_32_INOVACE_423, 22. sada, Prvouka
N á zev š koly: Středn í průmyslov á š kola, Ostrava - V í tkovice, př í spěvkov á organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 9. června 2012 N á zev:
Literatura doby Karla IV.
PŘÍRODOPIS-8. ročník NEMOCI SRDCE A CÉV.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
NÁRODNÍ OBROZENÍ.
VY_32_INOVACE_421, 22. sada, Prvouka
Sudoku Dominik Hrbáč V.B.
VY_32_INOVACE_CH.8.16 –KARBOXYLOVÉ KYSELINY- prezentace
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_758_SURREALISMUS TÉMA: Surrealismus ve.
VY_32_INOVACE_TMM22660BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvo ř en v rámci projektu Opera č ního programu.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_32_INOVACE_PSYPS12560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Etapy českého národního obrození
Květ VY_52_INOVACE_B1 – 16 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
PŘÍRODOPIS - 8. ročník Stavba a činnost srdce
LIST VY_52_INOVACE_B1 – 21 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_29_SVALY_PREDNI_CAST
OPYLENÍ a OPLOZENÍ VY_52_INOVACE_B1 – 20 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Chromatografie VY_32_INOVACE_CH1 – 01 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
ŠTÍ Ř I. Vytvořil Filip Kašpír 1.L Dne
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3D grafika Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 2.
Ekosystémy Přírodopis VY_32_INOVACE_004 – 1.sada, Př Anotace
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Sklípkani.
VY_32_INOVACE_TMM20460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_PSYPS13660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_750_VYHLÁŠENÍ_ČESKOSLOVENSKA TÉMA: Vyhlášení.
Řád: Chrostíci.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_32_INOVACE_426, 22. sada, Prvouka
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
80. léta 18. století - polovina 19. stol.
Zpracoval: ing. Pavel Králík Zlato, stříbro, platina, měď
Označení DUM 14 _ 06 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
PŘÍRODOPIS - 9. roč. PORUCHY ZEMSKÉ KŮRY
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_32_INOVACE_CH VZDUCH - prezentace
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
VY_32_INOVACE_TMM20660BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Rostliny - opakování Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: září 2012 EU – peníze školám CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_TMM20760BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
VY_32_INOVACE_PSYPS13960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Určování listnatých stromů
Havajské ostrovy.
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_30_SVALY_ZADNI_CAST
Obecná geologie Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi - před více než 4 mld. let naráží planetka velikosti Marsu do Země ( t = 6000°C, vysoký tlak)
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
František Ladislav Čelakovský Název projektu: OP VK
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Transkript prezentace:

Literatura národního obrození - II.díl Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST EU Peníze školám Literatura národního obrození - II.díl 8. ročník

Název: Literatura národního obrození – II. díl Anotace: Celkový výklad období se zaměřením na divadlo a literaturu I. fáze, hlavní spisovatele a jejich tvorbu Vypracovala : Mgr. Miroslava Štěrbová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk a literatura Metodika práce s materiálem: Výkladová prezentace, lze využít i k opakování (Druh učebního materiálu: Prezentace) Ročník: 8. Datum vytvoření: listopad 2012

- vládl císař František II. - státní situaci kontroloval kancléř Metternich (tajná policie, cenzura, potlačování odporu…)

- 1831 byla založena Matice česká = hlavní nakladatelství vydávající českou vědeckou a uměleckou literaturu - u jejího zrodu stál František Palacký

Josef Jungmann František Ladislav Čelakovský Jan Kollár František Palacký Pavel Josef Šafařík Václav Kliment Klicpera Literatura

Josef Jungmann 1773 - 1847 - jazykovědec, překladatel (díla psal česky, na rozdíl od Dobrovského už nepochyboval o obrodě českého jazyka)

- 30 let sestavoval se svými spolupracovníky Slovník česko-německý - má 5 dílů a 120 000 slov … je to první dochované dílo zpracovávající veškerou slovní zásobu českého jazyka

František Ladislav Čelakovský 1799 - 1852 - básník a sběratel lidové slovesnosti, vychovatel a redaktor

Ohlas písní ruských - oslavoval ruské vítězství nad Napoleonem, vycházel ze starých ruských bylin, obdivoval vše, co souviselo s ruským národem

Ohlas písní českých - nejznámější je Toman a lesní panna - tragický příběh zklamaného milence, kterého zláká lesní panna a on se zřítí do propasti…1. zdařilá česká balada

1. žena mu zemřela v Polsku, kde učil na univerzitě (měli 4 děti) 2. žena Antonie Reissová (užívala jméno Bohuslava Čelakovská-Rajská) - měli 2 děti, třetí holčička zemřela brzy po narození

- Antonie se narodila v Rožmitále a stala se vlastenkou a první českou učitelkou ve škole pro dívky ve věku 5 - 15 let

její otec Antonín Reiss, byl úředníkem zdejších železáren a jedním z mála přátel, které měl v Rožmitále učitel Jakub Jan Ryba velkým vzorem i velkou přítelkyní byla pro Antonii Božena Němcová Antonie zemřela v 35 letech na souchotiny, Čelakovský ji přežil o pouhé 3 měsíce, oba jsou pohřbeni na Olšanských hřbitovech v Praze

Jan Kollár 1793 - 1852 - český básník slovenského původu, kněz, kazatel, archeolog

žil v Německu, Uhrách, ve Vídni obdivoval Slovany a jejich slavnou minulost viděl nesvobodnou situaci Čechů (součást R-U)

Slávy dcera - lyricko - epická skladba, na které pracoval celý život

na svých studiích v Německu se seznámil s Wilhelmínou Schmidtovou, opěvoval ji jako Mínu, ve svém díle ji zveličuje jako dceru bohyně Slávy a je symbolem nejlepších vlastností Slovanů v díle se střídá láska k národu a láska k ženě (Wilhelmínina matka nesouhlasila se sňatkem své dcery s Kollárem, vzali se až po 16 letech)

Slávy dcera má 5 zpěvů : Sála Labe, Rén, Vltava Dunaj (podle řek, které kdysi protékaly praslovanským územím) Léthé (slovanské nebe) Acheron (slovanské peklo)

bohyně Sláva představuje Slovanstvo a její dcera Mína má Slovanům odčinit všechna utrpení básník odsuzuje zrádce a škůdce Slovanů (hlavně Germány), vyzývá k boji za svobodu

František Palacký 1798 - 1876 - učitel, vychovatel, historik, pořádal přednášky, byl u zrodu Matice české a Českého muzea (dnes Národní)

vzal si bohatou ženu, proto se mohl věnovat své oblíbené práci a nemusel řešit starosti o živobytí jako jeho přátelé byl žákem Josefa Dobrovského, uměl 11 jazyků jeho příbuzní nesouhlasili s rekatolizací, měli v lese schované zakázané protestantské knihy a scházeli se na tajná čtení

snažil se, aby si Češi uvědomili, že byli a znovu by chtěli být velkým evropským národem bojoval za pravdu, svobodu a demokracii

- poklepal na základní kámen při zahájení stavby Národního divadla

Dějiny národu českého v Čechách a na Moravě = literárně - historické dílo

Pavel Josef Šafařík 1795 - 1861 - přední jazykový reformátor, překladatel

- ví se o něm, že hned, jak se naučil číst, přečetl v témže roce dvakrát za sebou Bibli kralickou…!!

Reforma pravopisu : g…j (geg…jej) w…v (Waclav…Vaclav) au…ou (vinau…vinou) j…í (gegj…její)

Slovanské starožitnosti - v tomto díle dokázal, že Slované jsou vedle Řeků, Germánů a Římanů spolutvůrci Evropy…obrovský ohlas, mnoho překladů

Václav Kliment Klicpera 1792 - 1856 - spisovatel a dramatik, středoškolský profesor (učil Tyla, Nerudu, Hálka…)

- psal historické veselohry, tragédie, pohádky, rytířské hry a jejich parodie, komedie o nafoukanosti, planém vlastenectví, lakomství …

Veslohra na mostě Hadrián z Římsů Rohovín čtverrohý Divotvorný klobouk - divadelní hry : Veslohra na mostě Hadrián z Římsů Rohovín čtverrohý Divotvorný klobouk … hry se pro svou lehkost a komičnost hrají s oblibou dodnes

Téma : Literatura národního obrození - II. díl - 8. ročník Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional MS Office PowerPoint Použitá literatura : kolektiv autorů : Literatura pro 1. ročník SŠ Soukal, J. : Literární výchova pro II. stupeň ZŠ Košťák, J. : Literatura, I. díl Buriánek, Fr. : Nástin dějin české literatury http://www.google.cz/imgres?q=metternich&hl=cs&sa=X&tbo=d&biw=1440&bih=705&tbm=isch&tbnid=1XI2lc1wkXi-7M:&imgrefurl=http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/proc-metternich-prinesl-evropanum-rozkvet-a-merkelova-prinasi-zbidaceni-i-kdo-tady-vlastne-vladne/&docid=D6FMJLA7Z8SVeM&imgurl=http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/proc-metternich-prinesl-evropanum-rozkvet-a-merkelova-prinasi-zbidaceni-i-kdo-tady-vlastne-vladne/image.jpg&w=490&h=408&ei=idywUM2eNoXBswbMwYGgBQ&zoom=1&iact=rc&dur=358&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=143&tbnw=167&start=0&ndsp=40&ved=1t:429,r:18,s:0,i:139&tx=113&ty=75 http://www.google.cz/imgres?q=franti%C5%A1ek+II.&hl=cs&sa=X&tbo=d&biw=1440&bih=705&tbm=isch&tbnid=X2LAybT3L_cFqM:&imgrefurl=http://www.panovnici.estranky.cz/fotoalbum/habsburkove/habsburkove-cesti-kralove/frantisek-ii..jpg.html&docid=orhvjGJ8UID-yM&imgurl=http://www.panovnici.estranky.cz/img/mid/410/frantisek-ii..jpg&w=429&h=460&ei=_tywUPTYL42Tswal5YD4Ag&zoom=1&iact=hc&vpx=4&vpy=136&dur=1077&hovh=232&hovw=217&tx=96&ty=131&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=146&tbnw=137&start=0&ndsp=28&ved=1t:429,r:0,s:0,i:85 http://www.google.cz/imgres?q=matice+%C4%8Desk%C3%A1&hl=cs&sa=X&tbo=d&biw=1440&bih=705&tbm=isch&tbnid=zkOdn1DLCcoL3M:&imgrefurl=http://www.svornost.com/2012/01/3027/&docid=ZIATZE75aA1QEM&imgurl=http://svornost.com/wp-content/uploads/matice-ceska.jpg&w=200&h=189&ei=Rt6wUIq4NoyTswaugoGYDg&zoom=1&iact=rc&dur=416&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=115&tbnw=125&start=0&ndsp=43&ved=1t:429,r:1,s:0,i:88&tx=51&ty=39 http://www.google.cz/imgres?q=josef+jungmann&num=10&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=705&tbm=isch&tbnid=VDCEgcXs1d7BgM:&imgrefurl=http://www.simplyprague.org/prague/people&docid=jD_jgpEyn1Vg2M&imgurl=http://www.simplyprague.org/img/josef-jungmann.jpg&w=250&h=187&ei=78-8UISOJMXptQbppYDoCQ&zoom=1&iact=rc&dur=455&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=149&tbnw=200&start=0&ndsp=32&ved=1t:429,r:25,s:0,i:177&tx=126&ty=89 http://www.google.cz/imgres?q=josef+jungmann+%C4%8Desko+n%C4%9Bmeck%C3%BD+slovn%C3%ADk&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=705&tbm=isch&tbnid=mejtuivK192JRM:&imgrefurl=http://www.valentinska.cz/index.php%3Flang%3D%26idvyrb%3D117872%26akc%3Ddetail&docid=nyzXS_ydlJYhbM&imgurl=http://www.valentinska.cz/images/0c9926d2f01562633090e8fbfcd079e6.jpg&w=283&h=350&ei=e9K8UMXeIcfNsgbZgoHIBA&zoom=1&iact=hc&vpx=214&vpy=102&dur=3021&hovh=250&hovw=202&tx=122&ty=136&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=146&tbnw=120&start=0&ndsp=40&ved=1t:429,r:2,s:0,i:87 http://www.google.cz/imgres?q=%C4%8Delakovsk%C3%BD&num=10&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=705&tbm=isch&tbnid=lb57Wu3-nQyfFM:&imgrefurl=http://www.pokerczech.cz/2011/frantisek-ladislav-celakovsky-cenzura-je-horsi-nez-loterie/&docid=6cfSaWmml3fEfM&imgurl=http://www.pokerczech.cz/wp-content/uploads/2011/10/CELAKOVSKY.jpg&w=204&h=250&ei=OtS8UKSZF6jx4QT4mIHYBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=80&vpy=152&dur=1234&hovh=200&hovw=163&tx=100&ty=83&sig=100012595813760500303&sqi=2&page=1&tbnh=124&tbnw=101&start=0&ndsp=45&ved=1t:429,r:1,s:0,i:98

http://www. google. cz/imgres http://www.google.cz/imgres?q=%C4%8Delakovsk%C3%BD+ohlasy+p%C3%ADsn%C3%AD+%C4%8Desk%C3%BDch&num=10&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=705&tbm=isch&tbnid=3KTqUPmDnFBSJM:&imgrefurl=http://www.librix.eu/cz/books/detail/ohlas-pisni-ceskych-ohlas-pisni-ruskych-548/&docid=zOU9fNGA2Ur4UM&imgurl=http://www.librix.eu/books/images/548.jpg&w=200&h=285&ei=B9a8UMGzKMzb4QTms4CgBw&zoom=1&iact=hc&vpx=711&vpy=122&dur=291&hovh=228&hovw=160&tx=99&ty=113&sig=100012595813760500303&sqi=2&page=1&tbnh=148&tbnw=102&start=0&ndsp=43&ved=1t:429,r:5,s:0,i:96 http://www.google.cz/imgres?q=v%C3%ADla&start=0&num=10&um=1&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=705&tbm=isch&tbnid=7EanhOpzWlj66M:&imgrefurl=http://tajemnebytosti.blog.cz/0704/krasne-vily&docid=fMEf3n5EbZpxwM&imgurl=http://nd01.jxs.cz/668/574/b818ea589c_10035798_o2.jpg&w=650&h=803&ei=sdm8UIrWGMem4AS62oG4Aw&zoom=1&iact=hc&vpx=96&vpy=107&dur=446&hovh=144&hovw=120&tx=147&ty=156&sig=100012595813760500303&sqi=2&page=1&tbnh=144&tbnw=120&ndsp=40&ved=1t:429,r:31,s:0,i:37 http://www.google.cz/imgres?q=%C4%8Delakovsk%C3%BD&num=10&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=705&tbm=isch&tbnid=zQVqzLxheL1iFM:&imgrefurl=http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%25C5%25A1ek_Ladislav_%25C4%258Celakovsk%25C3%25BD&docid=oaax-yNe7PXe9M&imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/de/Jan_Vil%2525C3%2525ADmek_-_Franti%2525C5%2525A1ek_Ladislav_%2525C4%25258Celakovsk%2525C3%2525BD.jpg/250px-Jan_Vil%2525C3%2525ADmek_-_Franti%2525C5%2525A1ek_Ladislav_%2525C4%25258Celakovsk%2525C3%2525BD.jpg&w=250&h=340&ei=7eS8UPv7JsfV4QTi0IGACA&zoom=1&iact=hc&vpx=4&vpy=121&dur=1951&hovh=262&hovw=192&tx=64&ty=145&sig=100012595813760500303&sqi=2&page=1&tbnh=124&tbnw=90&start=0&ndsp=45&ved=1t:429,r:0,s:0,i:95 http://www.google.cz/imgres?q=%C4%8Delakovsk%C3%A1+rajsk%C3%A1&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=705&tbm=isch&tbnid=0B95Ph_R6aFeUM:&imgrefurl=http://www.municipal.cz/osobnosti/celakovska_rajska.htm&docid=ijKZnLsErZUEPM&imgurl=http://www.municipal.cz/osobnosti/images/celakovska_rajska02.jpg&w=300&h=434&ei=yOa8UIzwLonxsgbHoYCIDA&zoom=1&iact=hc&vpx=4&vpy=74&dur=5545&hovh=270&hovw=187&tx=57&ty=183&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=110&tbnw=84&start=0&ndsp=57&ved=1t:429,r:0,s:0,i:81 http://www.google.cz/imgres?q=%C4%8Delakovsk%C3%A1+rajsk%C3%A1&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=705&tbm=isch&tbnid=r6ZomDPgRz6y4M:&imgrefurl=http://www.municipal.cz/osobnosti/celakovska_rajska.htm&docid=ijKZnLsErZUEPM&imgurl=http://www.municipal.cz/osobnosti/images/celakovska_rajska01.jpg&w=300&h=207&ei=yOa8UIzwLonxsgbHoYCIDA&zoom=1&iact=hc&dur=268&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=110&tbnw=167&start=0&ndsp=57&ved=1t:429,r:1,s:0,i:84&tx=108&ty=79&vpx=77&vpy=135&hovh=114&hovw=173 http://www.google.cz/imgres?q=jan+koll%C3%A1r&um=1&hl=cs&sa=N&tbo=d&biw=1440&bih=699&tbm=isch&tbnid=5xgAjEeYrKENrM:&imgrefurl=http://cs.wikipedia.org/wiki/J%25C3%25A1n_Koll%25C3%25A1r&docid=4Uf0LvcyvmBdOM&imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/34/Kollar_jan.jpg/250px-Kollar_jan.jpg&w=250&h=304&ei=rJvEUMS4Jc6N4gTbwIGgBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=2&vpy=135&dur=1953&hovh=243&hovw=200&tx=38&ty=142&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=136&tbnw=109&start=0&ndsp=42&ved=1t:429,r:0,s:0,i:111 http://www.google.cz/imgres?q=jan+koll%C3%A1r&um=1&hl=cs&sa=N&tbo=d&biw=1440&bih=699&tbm=isch&tbnid=5Zqccg30LgNbHM:&imgrefurl=http://www.topzine.cz/jan-kollar-slavy-dcera-rekonstrukce-slovanskeho-mytu&docid=GqwvkrqROGO2zM&imgurl=http://www.topzine.cz/wp-content/uploads/2012/08/Jan-Kollar.jpg&w=660&h=371&ei=rJvEUMS4Jc6N4gTbwIGgBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=984&vpy=172&dur=1265&hovh=168&hovw=300&tx=103&ty=114&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=136&tbnw=223&start=0&ndsp=42&ved=1t:429,r:9,s:0,i:138 http://www.google.cz/imgres?q=jan+koll%C3%A1r+sl%C3%A1vy+dcera&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=699&tbm=isch&tbnid=rImWw4O4ofwZDM:&imgrefurl=http://www.oskole.sk/%3Fid_cat%3D4%26clanok%3D9872&docid=xQh_oSm3MWejeM&imgurl=http://www.oskole.sk/userfiles/image/slovensky%252520jazyk/kollar/kollar3.jpg&w=800&h=574&ei=ep_EUOKrCMmGswazloHQAQ&zoom=1&iact=rc&dur=141&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=140&tbnw=193&start=0&ndsp=40&ved=1t:429,r:2,s:0,i:87&tx=95&ty=86 http://www.google.cz/imgres?q=and%C4%9Bl&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=699&tbm=isch&tbnid=hY_TSqeUqBhYSM:&imgrefurl=http://www.andele.info/meditace/andel-strazny.php&docid=4N__JUShmM3ClM&imgurl=http://www.andele.info/meditace/_img/andel-strazny.png&w=218&h=312&ei=QaLEUOmsFJDLtAbryIG4Ag&zoom=1&iact=rc&dur=313&sig=100012595813760500303&page=2&tbnh=141&tbnw=99&start=40&ndsp=48&ved=1t:429,r:67,s:0,i:352&tx=67&ty=64 http://www.google.cz/imgres?q=jan+koll%C3%A1r+sl%C3%A1vy+dcera&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=699&tbm=isch&tbnid=6rb6DYNwEmKAqM:&imgrefurl=http://www.ecav.sk/%3Fp%3Dinfo/INFHist%25C3%25B3ria/osobnosti/kollar_jan_(29_7_1793_mosovce_%25E2%2580%2593_24_1_1852_vieden)&docid=S0N4RNxpjghgZM&imgurl=http://www.ecav.sk/pictures/text_images/data_882.jpg&w=488&h=573&ei=ep_EUOKrCMmGswazloHQAQ&zoom=1&iact=rc&dur=157&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=132&tbnw=110&start=0&ndsp=40&ved=1t:429,r:22,s:0,i:151&tx=58&ty=69

http://www. google. cz/imgres http://www.google.cz/imgres?q=%C4%8E%C3%A1bel&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=699&tbm=isch&tbnid=KKFxQvPUTCbnEM:&imgrefurl=http://thefirstsupper.blogspot.com/2011/05/sympathy-for-devil.html&docid=rt--butFBab_UM&imgurl=http://3.bp.blogspot.com/-QoW-WeCitwE/TeRM2BfBqVI/AAAAAAAABlQ/vZGrOY8bPNU/s1600/devil-clip-art.gif&w=314&h=338&ei=9aLEUM-jBonGtQbqrYHoAw&zoom=1&iact=hc&vpx=640&vpy=105&dur=1922&hovh=233&hovw=216&tx=126&ty=151&sig=100012595813760500303&page=2&tbnh=141&tbnw=132&start=37&ndsp=47&ved=1t:429,r:51,s:0,i:278 https://www.google .cz&imgrefurl=http://www.neaktuality.cz/domaci/ve-dvore-kralove-byl-objeven-vzacny-rukopis/&docid=rDQF04NBrQKGpM&imgurl=http://www.neaktuality.cz/wp-content/uploads/palacky-240x259.png&w=240&h=259&ei=2q3EUIG4CMzEsga7q4GYAQ&zoom=1&iact=rc&dur=265&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=142&tbnw=132&start=0&ndsp=45&ved=1t:429,r:18,s:0,i:149&tx=100&ty=83 http://www.google.cz/imgres?q=franti%C5%A1ek+palack%C3%BD&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=699&tbm=isch&tbnid=vj_8r8jXYCDrZM:&imgrefurl=http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%25C5%25A1ek_Palack%25C3%25BD&docid=0mO6WT9beZgv-M&imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/ba/Franti%2525C5%2525A1ek_Palack%2525C3%2525BD.jpg/220px-Franti%2525C5%2525A1ek_Palack%2525C3%2525BD.jpg&w=220&h=276&ei=2q3EUIG4CMzEsga7q4GYAQ&zoom=1&iact=hc&vpx=2&vpy=48&dur=156&hovh=220&hovw=176&tx=71&ty=130&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=147&tbnw=109&start=0&ndsp=45&ved=1t:429,r:0,s:0,i:95 http://www.google.cz/imgres?q=n%C3%A1rodn%C3%AD+divadlo&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=699&tbm=isch&tbnid=to8tjopCrEa8BM:&imgrefurl=http://simonak.eu/index.php%3Fstranka%3Dpages/h_k/11_18.htm&docid=A6WIPFWx8GgvQM&imgurl=http://simonak.eu/images/obrazky_ostatni_strany/h_k/11_18.jpg&w=529&h=353&ei=7rLEUOXvMonUtAbZioAI&zoom=1&iact=hc&vpx=518&vpy=398&dur=985&hovh=183&hovw=275&tx=147&ty=137&sig=100012595813760500303&page=3&tbnh=145&tbnw=210&start=59&ndsp=32&ved=1t:429,r:62,s:0,i:324 http://www.google.cz/imgres?q=franti%C5%A1ek+palack%C3%BD&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=699&tbm=isch&tbnid=RPK7L5gAWIU-WM:&imgrefurl=http://pleione.asu.cas.cz/~slechta/citaty/palacky/&docid=5SLWly8F-5fmJM&imgurl=http://pleione.asu.cas.cz/~slechta/citaty/palacky/fp-001.jpg&w=1024&h=768&ei=2q3EUIG4CMzEsga7q4GYAQ&zoom=1&iact=rc&dur=141&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=142&tbnw=192&start=0&ndsp=45&ved=1t:429,r:15,s:0,i:140&tx=89&ty=62 http://www.google.cz/imgres?q=pavel+josef+%C5%A1afa%C5%99%C3%ADk&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=699&tbm=isch&tbnid=2ls-aW1F8MR4sM:&imgrefurl=http://lexikon.sk.sweb.cz/sz.htm&docid=KvqCCI01gkqmjM&imgurl=http://lexikon-foto.euweb.cz/safarik_pavel_josef.jpg&w=221&h=291&ei=NbXEUPfaE8notQbf_ICADg&zoom=1&iact=hc&vpx=370&vpy=147&dur=1390&hovh=232&hovw=176&tx=77&ty=135&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=150&tbnw=118&start=0&ndsp=40&ved=1t:429,r:3,s:0,i:104 http://www.google.cz/imgres?q=psan%C3%AD+do+se%C5%A1itu&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=699&tbm=isch&tbnid=KqGUFCuUU-3HzM:&imgrefurl=http://e-anglictina.blogspot.com/2009_01_01_archive.html&docid=SRkZz1YixrHBRM&imgurl=http://www.orindaschools.org/147820510173849287/lib/147820510173849287/school_clipart_boy_writting_1156372780.gif&w=300&h=240&ei=Fb7EUJ_OMYbptQad_IH4Ag&zoom=1&iact=rc&dur=297&sig=100012595813760500303&page=2&tbnh=139&tbnw=174&start=32&ndsp=45&ved=1t:429,r:55,s:0,i:250&tx=122&ty=66 http://www.google.cz/imgres?q=pavel+josef+%C5%A1afa%C5%99%C3%ADk&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=699&tbm=isch&tbnid=OUquk6IoJIcQdM:&imgrefurl=http://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_Josef_%25C5%25A0afa%25C5%2599%25C3%25ADk&docid=8qruEFQ9MyJ6pM&imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/82/Pavel_Jozef_Safarik.jpg/250px-Pavel_Jozef_Safarik.jpg&w=250&h=304&ei=x7_EUP_SHorEtAaD_oDoDw&zoom=1 http://www.google.cz/imgres?q=klicpera&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=699&tbm=isch&tbnid=_wFGBlrJfgecyM:&imgrefurl=http://www.datakabinet.cz/cs/Vyukove-materialy-a-data/Jazyk-a-jazykova-komunikace/Karty-osobnosti/Vaclav-Kliment-Klicpera.html&docid=0FYvVPS311Xd4M&imgurl=http://www.datakabinet.cz/files/img/products/kao_vaclav_kliment_klicpera_1.png&w=580&h=800&ei=p8HEUOK_McjFtAapxIHoDA&zoom=1&iact=hc&vpx=922&vpy=87&dur=1172&hovh=264&hovw=191&tx=132&ty=179&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=133&tbnw=96&start=0&ndsp=41&ved=1t:429,r:7,s:0,i:102 http://www.google.cz/imgres?q=bible+kralick%C3%A1&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=699&tbm=isch&tbnid=lFtpcRNuUcm-jM:&imgrefurl=http://dumbible.vltava2012.cz/store/department-61-bible-kralicka.html&docid=cceBpn_EePH2VM&imgurl=http://dumbible.vltava2012.cz/shops/7970/images-goods/1206bkralb.jpg&w=500&h=519&ei=6c3EUNqTEcvE4gSw2oGQBg&zoom=1&iact=hc&vpx=667&vpy=47&dur=235&hovh=229&hovw=220&tx=127&ty=151&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=142&tbnw=129&start=0&ndsp=34&ved=1t:429,r:14,s:0,i:123

Autor: Mgr. Miroslava Štěrbová http://www.google.cz/imgres?q=mal%C3%BD+%C4%8Dten%C3%A1%C5%99&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=699&tbm=isch&tbnid=QuhhzrlfQ8HYuM:&imgrefurl=http://www.prilepy.eu/kulturni-akce/info/30&docid=pGboGLkiOHTMKM&imgurl=http://www.prilepy.eu/obec/obrazky/mal%2525C3%2525BD%252520velk%2525C3%2525BD%252520%2525C4%25258Dten%2525C3%2525A1%2525C5%252599.jpg&w=623&h=418&ei=is3EUO8FqaDiBPT2geAP&zoom=1&iact=rc&dur=47&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=144&tbnw=230&start=0&ndsp=37&ved=1t:429,r:6,s:0,i:99&tx=31&ty=61 http://www.google.cz/imgres?q=kliment+klicpera&num=10&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=1f-qoFN9qdKE8M:&imgrefurl=http://www.radio.cz/cz/rubrika/Kalendarium/kalendarium-2009-09-19&docid=JpX5IU-WvK0tjM&imgurl=http://img.radio.cz/pictures/historie/klicpera.jpg&w=224&h=250&ei=LRXGUMjhGqeG4gTanYHwCA&zoom=1&iact=hc&vpx=242&vpy=124&dur=502&hovh=200&hovw=179&tx=75&ty=106&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=140&tbnw=120&start=0&ndsp=44&ved=1t:429,r:2,s:0,i:90 http://www.google.cz/imgres?q=divadlo+masky&start=153&num=10&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=uLeVLqqnHGSaWM:&imgrefurl=http://kenyanbeauty93.wordpress.com/2012/10/12/70/&docid=uFNmiMNjv5CjKM&imgurl=http://kenyanbeauty93.files.wordpress.com/2012/10/584492-happy-sad-theatre-faces-masks2.jpg&w=400&h=361&ei=UxjGUPymKcmF4ASL8IHoBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=4&vpy=410&dur=3241&hovh=213&hovw=236&tx=171&ty=199&sig=100012595813760500303&page=5&tbnh=134&tbnw=148&ndsp=40&ved=1t:429,r:77,s:100,i:235 Autor: Mgr. Miroslava Štěrbová ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (www.zsrozmital.cz)