PŘÍSTUPNOST WEBU (ACCESSIBILITY) Filip Rubáček, 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Přístupnost (bezbariérovost) již po dvanácté jako jedno z kritérií expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr.
Úřad vlády České republiky Modernizace elektronických knihoven Informačního systému ODok Úřadu vlády Úřad vlády České republiky.
Přístupnost prakticky v Seznam.cz
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
UŽIVATELSKÉ STATISTIKY IEEE/IET ELECTRONIC LIBRARY A ACM DL Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Podpora PR oddělení fakulty moderními ICT
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Informační systémy a technologie
C O NOVÉHO V ECDL. RVP – vzdělávací oblast IKT Je zmíněn koncept ECDL jako vzor pro konstrukci obsahu vzdělávací oblasti.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Testovací techniky PhDr. Eva Složilová, MA Katedra jazyků
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Internetové publikování Webdesign, přístupnost Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: Konzultační.
Podmínky úspěšné realizace metodiky nového monitoringu Jiří Winkler, FSS MU Brno Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická podpora poradenství.
Veřejná správa bez bariér – služba všem občanům Michal Rada (Iniciativa informatiky pro občana)
Podpora nových trendů přístupnosti v programech JAWS a MAGic Radek PAVLÍČEK GALOP sro.
Autorizovaný překlad WCAG 2.0 Web Content Accessibility Guidelines 2.0.
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
použitelnost webu (usability)
E-Learning Strategie společnosti Microsoft pro podporu vzdělávání
1 Radek Pavlíček, říjen 2010 “The Web is not a barrier to people with disabilities, it is the solution. Paul R. Bohman, WebAIM.
Michael Juřek Software Architect Microsoft s.r.o.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
European Computer Driving Licence Informační a poradenské centrum PEF.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Jak na pracovní pohovor?
Možnosti modelování požadavků na informační systém
Autor: Jakub Dubrovský www:  Analýza procesu kontroly silnic  Získat data z GPS  Zobrazit data na mapě  Odesílat data do GPS  Vytvoření.
Bezpečnost informačních systémů - nástroje pro podporu řešení bezpečnosti Nemochovský František ISSS Hradec Králové, března 2004.
Vzdělávací technologie 2 Tvorba jednoduchých webových stránek Martin Böhm (L06514)
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Usability Workshop Zpráva ze semináře Vilnius, 1.– Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše
Prototypování, testování prototypů Lenka Němečková Komunikace člověk-počítač KISK FF MUNI
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Pavel Čech Unverzita Hradec Králové.
Zlatý erb 2008 Testování přístupnosti Mgr. Radek Pavlíček TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
Název akce: Seminář softskills pro oblast VaV a spolupráce (inovační management) Datum a místo konání: Prezentující: Daniela Tkačíková
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Realizace logických obvodů
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Úvodní hodina Martin Krčál Tereza Venerová Brno, KISK FF MU, Kurz pro studenty oboru Informační studia a knihovnictví.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Kurz pro studenty oboru Informační studia a knihovnictví Úvodní hodina Martin Krčál Brno, FF MU,
Letsim letecký simulátor Analytická část Letsim 1.
AUDIT ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
CZECH STATISTICAL OFFICE Na padesátém 81, CZ Praha 10, Czech Republic Blind Friendly Website Helena Koláčková Czech Statistical Office.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Bezpečný počítač.
Humanitární aplikace informatiky
Přístupnost , univerzální design a přístupnost
Přístupnost Projekty a iniciativy Nová pravidla přístupnosti
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Transkript prezentace:

PŘÍSTUPNOST WEBU (ACCESSIBILITY) Filip Rubáček, 2013

Obsah 2 1. Definování pojmu „přístupnost webu“. 2. Pravidla a normy přístupnosti webu. 3. Způsoby testování přístupnosti. 4. Informační zdroje.

Definice přístupnosti webu 3  „Přístupná webová stránka je použitelná pro každého uživatele Internetu, a to nezávisle na jeho postižení, schopnostech, znalostech, zkušenostech či zobrazovacích možnostech.“ [ŠPINAR, D. Tvoříme přístupné webové stránky. Zoner Press ISBN ]

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) verze  Světově uznávaná norma od WAI W3C (Web Accessibility Initiative World Wide Web Consortium).  61 pravidel.  Tři úrovně (A, AA, AAA). 

Česká „Pravidla přístupnosti“ 5  Vyhláška č. 64/2008 Sb.  33 pravidel.  1 úroveň.  Povinné pro státní správu. 

Metody testování přístupnosti 6 Brajnik, Yesilada a Harper rozdělují metody testování přístupnosti do pěti kategorií:  Shoda se vzorem (Conformance review).  Automatické testování (Automated testing).  Subjektivní hodnocení (Subjective assessment).  Prověřovací techniky (Screening techniques).  Uživatelské testování (User testing). (Brajnik, Yesilada, Harper: Testability and Validity of WCAG 2.0: The Expertise Effect. In: Proceedings of the 12th international ACM SIGACCESS conference on Computers and accessibility. New York )

Shoda se vzorem - kontrolní body 7  Možné u WCAG 1.0.  WCAG 2.0 příliš složité, špatná reliabilita a validita.  Alternativy:  Česká „Pravidla přístupnosti“.  Kontrolní seznam od iniciativy WebAIM (

Automatizované testování 8  Různé pokusy, pro WCAG 2.0 použitelné pouze z malé části.  Accessibility Evaluation Tool (WAVE) vyvíjený iniciativou WebAIM (  Web Accessibility Checker (WAC) vyvíjený na University of Toronto (  AChecker vyvíjený na University of Toronto (  One-Click Website Testing vyvíjený na SortSite by Electrum (  Functional Accessibility Evaluator (FAE) vyvíjený na University of Illinois (

Subjektivní hodnocení  Provádí každý tvůrce webu při jeho vytváření a správě.  Značně nedokonalé a nepřesné.  Je potřeba provádět, ale musí následovat další testování. 9

Prověřovací techniky  Použití různých nástrojů, využívaných v praxi:  Alternativní prohlížeče webových stránek.  Čtečka pro nevidomé JAWS – Job Access With Speech ( product-page.asp). product-page.asp  Simulátory chytrých zařízení ( emulators/phone-emulator/). emulators/phone-emulator/ 10

Uživatelské testování I.  Pozorovatel testuje postupně několik „typických uživatelů“. Stačí malá skupina osob (2-4).  Je založeno na pečlivě připraveném scénáři.  Náročný způsob, ale velmi efektivní.  Uživatelské testování přístupnosti by se mělo ideálně provádět s hendicapovanými uživateli. 11

Uživatelské testování II.  Lze rozdělit do čtyř kroků: 1. Příprava testování. 2. Výběr uživatelů-testerů. 3. Provedení testování. 4. Analýza a oprava chyb. 12

Jak nejjednodušeji autoevaluovat?  Shoda se vzorem – kontrolní body:  Pokud se jedná o web státní zprávy - Pravidla přístupnosti  Jinak kontrolní seznam od iniciativy WebAIM ( 13

Další zdroje 14   (EN)  (EN)   ŠPINAR, D. Tvoříme přístupné webové stránky. Zoner Press ISBN

OTÁZKY? Děkuji za pozornost.