Obyvatelstvo ČR Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
OBYVATELSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Česká republika Obyvatelstvo Z_105_Česká_republika_Obyvatelstvo
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_26-02 Světová populace
OBYVATELSTVO ČR.
Demografický vývoj obyvatelstva
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, obyvatelstvo,
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Obyvatelstvo EVROPY EU – OP VK – III/2 ICT DUM 2
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_90.
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
Lidské rasy Název školy
Zelená revoluce Název školy
Práce nutné ke vzniku mapy
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Náboženství - křesťanství
Národy světa Název školy
Obyvatelstvo ČR Animované grafy ČSÚ.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Obyvatelstvo Česka 22. března Jací jsou Češi? pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave.
Obyvatelstvo ČR
Socioekonomická geografie
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Periferní oblasti V Asie
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 MĚSTO HRANICE z pohledu geografie obyvatelstva (praktické cvičení)
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Nil Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Vývoj hranic ČR v čase Název školy
Plzeňský kraj Název školy
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Náboženství - opakování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ OBYVATELSTVO ČR – NÁBOŽENSKÉ VYZNÁNÍ.
Socioekonomická geografie - opakování
OBYVATELSTVO ČR.
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Administrativní členění ČR
Náboženství - islám Název školy
Organizační struktura kraje
Karlovarský kraj Název školy
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Tibet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Vývoj administrativního členění čr
Světové obyvatelstvo 2 Název školy
Obyvatelstvo světa – pohyb obyvatelstva
Lidské rasy 1 Název školy
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
VY_32_INOVACE_Vac_III_08 Obyvatelstvo ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI POHYB OBYVATELSTVA:
Obyvatelstvo ČR B. Hofmanová. Vývoj osídlení v nížinách, teplých oblastech, podél toků, s dostatkem obživy, na cestách -od 6. st. Slované -13. st. německá.
AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_07
Sčítání lidu domů a bytů 2011
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
zpracovaný v rámci projektu
Národnostní menšiny, migrace
Obyvatelstvo a sídla.
Obyvatelstvo ČR VY_32_Inovace_08KR-7
Transkript prezentace:

Obyvatelstvo ČR www.zlinskedumy.cz Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Obyvatelstvo ČR Označení DUM VY_32_INOVACE_13_2_09 Autor Mgr. Pavla Fuchsová Datum 20. 01. 2013 Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Fyzická a socioekonomická geografie ČR Ročník Tercie osmiletého gymnázia www.zlinskedumy.cz

Opakování Jaký je počet obyvatel na světě? Jaké rasy světa znáš? Jak se vyvíjí počet obyvatel ve vyspělých a rozvojových zemích? Kde získáš informace o počtu obyvatel? 7,1 mld europoidní, negroidní, mongoloidní vyspělé země – nízká míra por., rozvojové země – vysoká míra porodnosti Na stránkách OSN, a v ČR na stránkách ČSÚ http://www.czso.cz/ http://unstats.un.org/unsd/demographic/sconcerns/default.htm http://www.worldometers.info/cz/

Obyvatelstvo ČR ATLAS ČR str. 16-19 Jaký je počet obyvatel v ČR? Znáš země Evropy s počtem obyvatel jako ČR? Zvyšuje se počet obyvatel v ČR? Kdy byla největší porodnost ve 20tých letech? Jak probíhá statistika v ČR? Od kdy se datují statistické informace o obyvatelstvu v ČR?

ODPOVĚDI dnes 10,5 milionů obyvatel http://www.czso.cz/ http://zpravy.idnes.cz/prehledne-hlavni-vysledky-ze-scitani-lidu-a-srovnani-s-minulosti-py3-/domaci.aspx?c=A111215_151333_domaci_jw http://zpravy.idnes.cz/obyvatel-ceska-loni-pribylo-diky-porodum-krize-zbrzdila-priliv-cizincu-1a7-/domaci.asp?c=A100315_090743_domaci_ban zhruba jako Belgie, Portugalsko, či Maďarsko, počtem se řadíme v Evropě na 13. místo (ze 43) počet ob. se v současnosti nezvyšuje kvůli velmi nízké porodnosti - přirozený přírůstek 0 až -1 %, a patří k nejnižším v Evropě největší porodnost byla v 60.-70.letech, od té doby klesá Sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011 proběhlo v souladu s metodickými doporučeními OSN a statistického úřadu Evropských společenství – Eurostatu. významný mezník lze označit datum 13. října 1753, kdy byl vydán patent císařovny Marie Terezie o každoročním sčítání lidu

Současné trendy obyvatelstva ČR Jak by jsi charakterizoval natalitu? - rodí silné ročníky, trend současnosti dítě na stáří, rození v pozdějším věku (první kariéra, potom dítě) Proč mortalita stagnuje? - zvýšená úmrtnost je zapříčiněna špatným stavem ovzduší, vody, potravin, značným výskytem srdečních, oběhových a nádorových onemocnění Jaká je střední délka života? - je nízká jaká je pro muže/ženy v ČR? (ČR- 72,1/78,5 let) v průměru okolo 71 let (v Evropě 75 let) muži se dožívají o 8,5 roku méně než ženy http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/nadeje_doziti_a_prumerny_vek  

Obr. 1 Obr. 2

Práce s atlasem ČR Jak by jsi charakterizoval PŘÍRŮSTEK OBYVATEL? ATLAS ČR str. 18-19 Jak by jsi charakterizoval PŘÍRŮSTEK OBYVATEL? Součet přirozeného přírůstku obyvatel a přírůstku stěhováním (migračního salda). Co charakterizuje PP a popiš graf vývoje pp ob. v atlase: Rozdíl počtu živě narozených dětí a počtu zemřelých obyvatel. Do r. 1990 byl kladný, potom záporný. Jak vysvětlíš migrační saldo? Rozdíl počtu přistěhovalých a vystěhovalých osob. Jaká je HUSTOTA ZALIDNĚNÍ? V průměru činí 132ob./km (12. místo v Evropě), obdobná Dánsku, Polsku… Jaké faktory způsobují odlišnosti v hustotě zalidnění ČR? přírodní - nadmořská výška, klima, úrodnost půd, surovinové zdroje historické - např. odsun Němců sociálně-ekonomické - industrializace, urbanizace

Obr. 3

Věk obyvatel v ČR 1. Jak se člení podle věku obyvatelstvo ČR? 2. Co znamená ,,STÁRNUTÍ OBYVATELSTVA,,? - předproduktivní, produktivní, poproduktivní - rodí se méně dětí než umírá obyvatelstva Podle níže uvedených údajů charakterizuj trend ČR: Počet obyvatel do 14 let: 1,53 milionu (před deseti lety 1,65 mil.) Počet obyvatel 15-64 let: 7,36 milionu (před deseti lety 7,16 mil.) Počet obyvatel 65 a více let: 1,67 milionu (před deseti lety 1,41 mil). Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/prehledne-hlavni-vysledky-ze-scitani-lidu-a-srovnani-s-minulosti-py3-/domaci.aspx?c=A111215_151333_domaci_jw

Věkové pyramidy ČR Obr. 4 Obr. 5 Obr. 5

Národnostní složení ČR Seřaď pořadí národností podle atlasu ČR? téměř homogenní stát národnosti: česká - téměř 95 % (z toho moravská- 3,6 %; slezská- 0,4 %) slovenská - kolem 3 % německá - 0,5 % polská - 0,6 % romská - 0,1 % cizinci s trvalým nebo dlouhodobým pobytem – 300 000 ob. Ukrajinci, Slováci, Vietnamci (ČR je cílem imigrantů z V a JV Evropy)

Náboženství v ČR Kolik je u nás věřících ? Jaké náboženství dominuje ? Které části jsou nejvíce věřící, a které nejméně ?  Jak je na tom Zlínský kraj ? atlas CR http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Europe_belief_in_god.svg 2,2 mil. - věřících římsko-katolické - 1,1 milionů českobratrské evangelické- 52 000 husitské- 40 000 nejméně věřících je v okr.: Most, Rakovník, Česká Lípa, Děčín, Ústí n. L. nejvíce věřících je v okr.: Uherské Hradiště, Zlín, Hodonín, Žďár nad Sáz. http://www.atlasceska.cz/zlinsky-kraj/cirkevni-pamatky/kostely-134/

Obr. 6 VELEHRAD Obr. 7

Citace Obr. 1.: ORIGINAL UPLOADER WAS DODO AT CS.WIKIPEDIA, Original Uploader Was Dodo At Cs.wikipedia. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Plodnost.png Obr. 2.: ZRSCH3, Zrsch3. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mira_plodnosti_CR_2003.jpg Obr. 3.: MAPOVÝ PŘÍLOŽNÍK, Mapový Příložník. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mapka_aglomerace.PNG Obr. 4.: ZRSCH3, Zrsch3. wikipedia.cz [online]. [cit. 10.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Population_pyramid_CZE_1980rel.png Obr. 5.: ZRSCH3, Zrsch3. wikipedia.cz [online]. [cit. 10.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Population_pyramid_CZE_2007rel.png Obr. 6.: MILLENIUM187, Millenium187. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:V%C4%9B%C5%99%C3%ADc%C3%AD_-_s%C4%8D%C3%ADt%C3%A1n%C3%AD.png Obr. 7.: ORIGINAL UPLOADER WAS CIBTOM AT CS.WIKIPEDIA, Original Uploader Was Cibtom At Cs.wikipedia. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Velehrad.JPG