Stanovení kinetiky vylučování inulinu ledvinami

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

kreatinin klinicko-biochemická diagnostika a metody stanovení
PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
Cvičení 6 – 25. října 2010 Heteroskedasticita
Funkční zkoušky ledvin
Lineární regresní analýza Úvod od problému
Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí.
Optické metody Metody využívající lom světla (refraktometrie)
Aktivita Aktivita a – „projevená koncentrace“
ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN
Ledviny – stavba a funkce
STUDIUM CHOVÁNÍ ESTERŮ KYSELINY KŘEMIČITÉ V ZÁSADITÉM PROSTŘEDÍ
Stanovení kinetiky vylučování inulinu ledvinami
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
Renální insuficience a její včasné rozpoznání v terénní praxi
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Odhady parametrů základního souboru. A) GNR B) neznámé r. ZS (přesné parametry) : ,   VS (odhady parametrů): x, s x.
Pojem clearance, využití v klinické praxi
ŠÍŘENÍ A PŘENÁŠENÍ CHYB A VAH
Měření fyzikální veličiny
Močový systém, tělesné tekutiny a krevní tlak
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
FARMAKOKINETIKA 1. Pohyb léčiv v organizmu 1.1 resorpce
Lineární regresní model Statistická inference Tomáš Cahlík 4. týden.
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
Lineární regrese.
Lineární regresní analýza
Anatomie ledvin Olga Bürgerová.
Pojem účinného průřezu
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Experimentální fyzika I. 2
Práce s výsledky statistických studií
Základy zpracování geologických dat
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
ELISA, určení ideálních koncentrací reaktantů -různé varianty
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Vyšetření žaludeční šťávy v experimentu
Vylučovací soustava.
Vyšetření komplementového systému
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2014 Vyučující: Prof. Jiří Kozelka, Biofyzikální Laboratoř, Ústav fyziky kondenzovaných.
Základy chemické kinetiky
VYLUČOVACÍ SYSTÉM Obrázky použity z: LIDSKÉ TĚLO
Patofyziologie ledvin
MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně
Glomerulární filtrace, regulace, měření
IV..
Patofyziologie ledvin. Stavba a funkce ledviny Nefron –Glomerulus –Tubuly Filtrace, sekrece, resorpce.
Aplikovaná statistika 2.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
Výživa při onemocnění ledvin a močových cest Prof. MUDr. Vladimír Teplan, DrSc. Klinika nefrologie TC IKEM a Subkatedra nefrologie IPVZ, Praha.
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
INDUKTIVNÍ STATISTIKA
METABOLISMUS NIKOTINU U ČLOVĚKA
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Úvod do praktické fyziky
Kristýna Šubrtová 7.kruh 2009/2010
Hydraulika podzemních vod
Základy fotometrie, využití v klinické biochemii
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Hodnocení závislosti STAT metody pro posouzení závislosti – jiné pro:
Patofyziologie ledvin
Hydraulika podzemních vod
BÍLKOVINY KREVNÍ PLASMY
Kalibrační křivka.
.
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2018
Vyšetření funkce ledvin Moč: pH, protein, krev, leukocyty sediment (válce, leukocyty, erytrocyty tubulární epitelie) dU-elektrolyty, U-osmol dU-protein.
Transkript prezentace:

Stanovení kinetiky vylučování inulinu ledvinami MUDr. Michal Jurajda, PhD. Ústav patologické fyziologie LF MU Brno

Cíl: Demonstrovat princip stanovení GFR jako clearance látky vylučované jen glomerulární filtrací Model renální insuficience Renální insuficience způsobená sníženým počtem funkčních glomerulů. Vyřazení jedné ledviny z funkce podvazem arteria renalis sinistra. Experimentální měření: Praktické měření ledvinné clearance. Sledování vlivu úbytku funkčních glomerulů na clearance inulinu. Praktické vyhodnocení naměřených dat.

Stanovení GFR Endogenní látky s konstantní koncentrací v plazmě. Plazmatická koncentrace Clearance Exogenně podané látky, jejich koncentrace v plazmě postupně během vyšetření klesá.

Ledvinná clearance látky x Objem plazmy úplně očištěný za jednotku času od látky x. Rozměr: objem/čas [ml/s] Příklady: GFR ≈ clearance pouze filtrované látky Perfúze ≈ clearance filtrované a zároveň secernované látky (PAHA)

Odhad GFR na základě plazmatické koncentrace látek Závislost mezi plazmatickou koncentrací a GFR je hyperbolická „Okrajové“ části křivky jsou málo informativní Lépe použít vyšetření clearance, které je přesnější a má větší vypovídací hodnotu

Kreatinin vzniká ve svalech neenzymovou dehydratací kreatinu při průchodu ledvinou je z 90% filtrován, z 10% secernován do moči tubuly koncentrace kreatininu v séru je přímo úměrná svalové hmotě organizmu ( a tedy nepřímo závislá na věku a pohlaví) intraindividuální kolísání nepřesahuje 10-15%, hladiny se zvyšují až při omezení GFR pod 50% ↑ hladiny - po fyzické námaze, při příjmu exogenního kreatininu (maso, masné výrobky)

Hodnocení Ckr Ohled na správné a přesné stanovení S – kreatininu (Jaffého reakce - Jaffé pozit. chromogeny - i glu, aceton) podíl kreatininu vylučovaného tubuly (zvyšuje se při poklesu počtu fungujících nefronů - tzn. čím menší GFR, tím méně přesné stanovení pomocí Ckr) problém s kvantitativním sběrem moči ( nedostatečná spolupráce - děti, refluxy, staří nemocní..) velikost tělesného povrchu (korekce na stand. 1.73m2- nemusí odstranit diskrepanci 25-letý atlet x 60-letý obézní muž

Cystatin C protein z cystatinové superrodiny (120 AK) vylučován většinou buněk jako inhibitor cysteinových proteáz filtrován do primární moči a poté resorbován proximálním tubulem, kde je degradován. z koncentrace v séru je přímo odhadována GFR

Clearance

Clearance Platí - rychlost toku (produkce) moči je tolikrát menší proti rychlosti toku (tvorbě) glom. filtrátu, kolikrát je látka ve výsledné moči koncentrovanější proti filtrátu

Stanovení GFR clearance látky, která se jen filtruje a není v tubulech resobrována nebo naopak secernována inulin (analog : polyfruktosan S -Inutest) 99mTc-DTPA (diethylentriaminopentaoctová kyselina) 131I-Iothalamát kreatinin (též tubulární sekrece - 10%)

pro muže 20-80 let (u žen x 0.85)

Měření glomerulární filtrace bez nutnosti sběru moči i.v. aplikace látky vylučované jen glomerul. filtrací a měření plazmatické koncentrace v odpovídajících časových intervalech koncentrace v plazmě klesají podle exponenciální závislosti naneseme-li hodnoty na semilogaritmický papír, dostaneme přímku, ze které můžeme odečíst hodnotu tzv. biologického poločasu (t1/2) t1/2 udává, za jakou dobu klesne koncentrace v plazmě na polovinu výchozí hodnoty (P0)

Inulinová clearance Klasické vyšetření na podkladě plazmatické clearance (není-li možný přesný sběr moči) hodnota, kterou lze vyšetřit pouze na podkladě kinetiky sledované látky v extracelulární tekutině jestliže je látka z organizmu vylučována pouze glomerulání filtrací, pak rychlost poklesu jejích plazmatických koncentrací (po předchozí i.v. aplikaci) je určována touto renální funkcí

Hodnotu GFR vypočteme D množství aplikované látky (g) P0 zjišťujeme jako extrapolovanou hodnotu koncentrace v čase, kdy látka byla injikována t1/2 vypočteme

Akutní renální selhání

Provedení uspání laboratorního zvířete střední laparotomie, podvlečení ligatury pod a. renalis sinistra (event. zaškrcení této tepny) chirurgické zpřístupnění v. jugularis a aplikace inulinu (25mg/1,5ml fyz. roztoku) v intervalech 5, 10, 15, 20, 30 min) otevřeme hrudník a punkcí srdce odebereme nejméně 1,5ml srážlivé krve analýza vzorků , spektrofotometrické stanovení výpočet koncentrací inulinu + zhodnocení

Statistické zhodnocení metodou nejmenších čtverců s třemi vzájemně nezávislými parametry: počáteční koncentrací (stejná u pokusných i kontrolních zvířat) rychlostí poklesu koncentrace inulinu – zvlášť u kontrol a zvlášť u pokusných zvířat (získané rychlostní konstanty by měly být v poměru 1:2 a rozdíl jejich hodnot vydělený odmocninou ze součtu čtverců celkových chyb jednotlivých rychlostí lze testovat t-testem s počtem stupňů volnosti rovným celkovému počtu zvířat -3 (testovací kriterium)

Lambertův-Beerův zákon A= cdε ε - molární absorpční (extinkční) koeficient d - délka dráhy paprsku (délka kyvety) c - molární koncentrace