Bezpečnost běžných spotřebičů Komprimace dat a kryptologie Jitka Procházková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Studie: Data retention v ČR v praxi Petr Kučera Iuridicum Remedium, o. s.
Advertisements

Připojení k internetu.
Bezpečnostní rizika mobilních zařízení Jak přijít o vše v jednom malém mobilu PhDr. Vojtěch Bednář.
Zpracoval: Šafránek David
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Česká parkovací asociace Praha Technologické prvky řešení dopravy v klidu v podmínkách 21.století.
Metody zabezpečení IS „Úplná struktura informační koncepce (IK) “ § 5a novely zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy (ISVS), provedené.
Radiofrekvenční řízení budov
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_140_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Počítačové technologie ve službách dopravy Sledování vozidel off a on-line.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Představení mydlink TM Co je mydlink Mobilní aplikace Proč mydlink Pro koho je mydlink určen Rodina produktů mydlink.
DUEL SERVICES EUROPE a.s. Ohlídáme Váš dům Domácí alarm s GSM/GPRS komunikací.
Elektromagnetické vlny
BEZDRÁTOVÉ MYŠI VYPRACOVALA: Naděžda Pištěková AKADEMICKÝ ROK: 2008/2009.
Tomáš Jeřábek, Praha UK PedF KITTV, 2013
Jak to celé vzniklo? Nejdříve jsme ve Finsku našli výrobce zajímavého zařízení, které když upadne, tak to pozná a někomu to zavolá. Řekli jsme si, to.
B EZPEČNOST BĚŽNÝCH SPOTŘEBIČŮ Vojtěch Hemala ARI Brno, ZS2013/2014.
ROZDĚLENÍ POČÍTAČŮ Podle výkonu I. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
DATOVÁ SÍŤ NP A CHKO ŠUMAVA
Úvod do nových médií a komunikace Ing. Jiří Kysela Katedra informačních technologií - Fakulta elektrotechniky.
Telefonování přes Internet
Jan Křečan ISSS 2005 Profesionální řešení komunikace pro státní správu a samosprávu.
Chytrý telefon. * V českém překladu „chytrý telefon“ je mobilní telefon, který využívá pokročilý operační systém a aplikační rozhraní, které umožní instalaci.
Lokační a identifikační technologie David Bauer. GPS Global Positioning Systém lze určit polohu(i na několik cm) a přesný čas 24 družic (životnost 10let)
Petr Krčmář Vzdálený přístup k firemní síti (bezpečně)
GSM Lift Watch.
Infračervený přenos.
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
Operační systém Windows Mobile
HARDWARE – DÍLY POČÍTAČE
GSM Lift Watch. Požadavky zákazníka – Snadná komunikace z kabiny výtahu – Bezdrátové spojení z kabiny výtahu – Dálkové nastavení a ovládání pomocí SMS.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
 Podstata  Využití  Zabezpečení  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha. Národní ústav odborného vzdělání,
Smart Grid současnost a budoucnost
OCHRANA DAT – JEDNODUŠE A ZCELA BEZPEČNĚ! T-Soft s.r.o. Mgr.Pavel Hejl, CSc.,
Situační prevence -parkoviště- ● Cílem projektu je snížení majetkové kriminality – krádeže motorových vozidel a věcí z nich. ● Cílovou skupinou jsou majitelé.
GSM ovládání spotřebičů
COGAIN 2009 Možnosti řízení invalidního vozíku. Systém řízení vozíku  Rozdělen do několika částí  Část pohonu Motor pohonu Senzory ujeté vzdálenosti.
Remote Control Ondřej Procházka XD39NUR. Remote Control  Aplikace slouží ke vzdálenému ovládání videokonference z mobilních zařízení  Android 4+  Základní.
IP kamery Instalace + použití. Obsah prezentace Typy a rozdělení Postup instalace Oživení – vyhledání kamer Oživení – spuštění sledovacího programu Závěr.
DALŠÍ NEBEZPEČNÉ KOMUNIKAČNÍ JEVY
1. 2 Zabezpečená mobilní komunikace 3 Private Circle chrání Vaši komunikaci před odposlechem či narušením. Jedná se o komplexní řešení pro zabezpečení.
KOMUNIKACE ON-LINE VY_32_INOVACE_63. CHAT komunikace dvou nebo více lidí prostřednictvím komunikační sítě. Textem Zvukem - audiochat Zvukem a obrazem.
Bezdrátová Bluetooth technologie Ivo Penn. Bluetooth specifikace Bluetooth radio – vysílač, přijímač, analogová radio-elektronika, Bluetooth link controller.
Moderní trendy využívání mobilních (dotykových) zařízení nejen ve výuce RNDr. Jan Krejčí, Ph.D.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Autoalarm II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Centrální registr ●software a technické zabezpečení Ladislav Filip ●odborná konzultace Jaromír Kolařík ●zastřešuje jako celek Imatrade.
internet věcí Vzájemné propojení věcí přes Internet nebo Bluetooth Internet of Things (IoT)
VoIP – internetová telefonie Technická řešení © Mgr. Petr Loskot
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_14 Název materiáluPřímé bankovnictví.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Projekt lokalizační a záznamová zařízení LZZ - policejní vozidla nového tisíciletí Praha, 12. února 2009.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Radiofrekvenční řízení budov
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Elektronické bankovnictví
EU_62_B_sada 1_05_M_Bankomat_Poliačíková
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
Internet věcí (IoT) v síti SIGFOX
Chytrý zámek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vysoká škola technická a ekonomická
Informační a komunikační technologie
INTELIGENTNÍ MOTORICKÝ ZÁMEK
Středoškolská odborná činnost
Augmentovaná realita Michal Černý.
včetně soukromých dopravců
Prezentace výzkumu Zbiroh 2018
Transkript prezentace:

Bezpečnost běžných spotřebičů Komprimace dat a kryptologie Jitka Procházková

Analýza rizik ● Odposlech ● Sledování ● Podstrčení falešných dat či informací ● Ovládání zařízení na dálku bez vědomí majitele ● Krádež identity

Zařízení, kterých se rizika týkají ● Chytré ledničky, pračky, hodinky... – Potencionální riziko představuje Wi-Fi v takovýchto zařízeních ● Smartphony – Sledování skrze stáhnuté aplikace ● Auta, jachty – GPS spoofing ● Hračky pro děti vybavené kamerou, RFID čipem, reproduktory a mikrofonem, které lze ovládat pomocí aplikace pro smart phone ● Chytré domy – vše centralizované, též například nedokonalost zabezpečení PIN kódu k otevření dveří

Důvody špatného zabezpečení ● Nezájem o bezpečnostní rizika ze strany spotřebitelů – Často z důvodu neinformovanosti ● Neochota firem investovat do zabezpečování svých výrobků – Vyžaduje totiž výzkumy, čas => větší finanční náklady a nejistá návratnost takovéto investice ● Špatná konfigurace či instalace zařízení ● Spoléhání se na nedokonalosti používané technologie k přenosu – Běžné ovladače, které k přenosu využívají infračerveného záření (nešíří se za pevné překážky, vyžaduje přesné zaměření ke snímači a je ovlivňováno vnějšími podmínkami – sluneční záření, prach) nejsou nijak zabezpečeny, přičemž je pak možné je ovládat jakýmkoliv infračerveným vysílačem

Pro zajímavost Do roku 2011, byli mobilní operátoři od roku 2005 povinni nejméně půl roku a nejdéle rok uchovávat podrobná data všech uživatelů mobilních telefonů. Jaká data se uchovávala? ● Komu, kdy a odkud uživatel volal, ● délka hovoru, ● kdy, odkud a komu jsme posílali SMS, samozřejmě včetně jejich obsahu, ● naši polohu v době, kdy žádná komunikace neprobíhala, ● místa a časy dobití kreditu včetně čísel dobíjecích kupónů (takže šlo snadno zjistit, kde tyto kupóny byly pořízeny). Tato data byla k dispozici policii. Realita je taková, že v případě odposlechu prostřednictvím mobilního operátora, nemá uživatel žádnou možnost zjistit, zda je či není odposloucháván.

Děkuji za pozornost.