Vedení tepla Viktor Sláma SI – I 23. Zadání Vhodné uložení vyhořelého jaderného paliva je úkol pro současnou generaci. Zaměřme se na jednu nepatrnou část.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma 5 Metody řešení desek, metoda sítí.
Advertisements

Kruh a jeho částí Mgr. Dalibor Kudela
Program na výpočet parametrů vlhkého vzduchu
Soustava lineárních rovnic o více neznámých I.
Lekce 7 Metoda molekulární dynamiky I Úvod KFY/PMFCHLekce 7 – Metoda molekulární dynamiky Osnova 1.Princip metody 2.Ingredience 3.Počáteční podmínky 4.Časová.
Limita funkce. Koncentrace 137Cs v odpadním kanálu jaderné elektrárny se v časovém intervalu (t1, t2) řídí rovnicí c (t) = c0e -(t-t0). V čase t1 dojde.
Neurčitý integrál. Příklad.
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
Seminární práce číslo: 7 Zpracoval : Vladimír KORDÍK T-4.C
Geometrický parametr reaktoru různého tvaru
PA081 Programování numerických výpočtů Přednáška 2.
Lekce 1 Modelování a simulace
Přednáška 12 Diferenciální rovnice
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu Matematické modelování NESATCIONÁRNÍ VEDENÍ TEPLA – POROVNÁNÍ VÝPOČTU S.
L OTKA -V OLTERRA M ODEL P REDÁTOR K OŘIST KMA/MM Kamila Matoušková V Plzni, 2009.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
3. PRINCIP MAXIMÁLNÍ VĚROHODNOSTI
BD01 Základy stavební mechaniky
Soustava částic a tuhé těleso
Křivočarý pohyb bodu. křivočarý pohyb bodu,
Math Studio, Analyza, GraphDrawer, Graph
BRVKA Georg F.B. Riemann ( ). BRVKA Známe různé inverzní procesy (i matematické), integrování je inverzní proces k derivování. Definice: I je.
Vazby a vazbové síly.
TMF045 letní semestr 2005/2006 II Časová propagace vlnové funkce na mřížce I. (práce s momentovou reprezentací) (Lekce II)
FMVD I - cvičení č.2 Měření vlhkosti dřeva a vlivu na hustotu.
MODEL DVOJBRANU - ADMITANČNÍ PARAMETRY
HYPERBOLA Hyperbola je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných pevných bodů – ohnisek F 1 a F 2 stálý kladný rozdíl vzdáleností, menší než vzdálenost.
M. Havelková, H. Chmelíčková, H. Šebestová
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
Funkce více proměnných.
VÁLEC… …a vše, co potřebujeme vědět Zbyněk Janča.
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Teorém E. Noetherové v teorii pole
Numerické řešení počítačového modelu
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Diferenciální geometrie křivek
Grafické řešení soustavy dvou rovnic o dvou neznámých II.
Úvodní problém – nakreslete graf znázorňující
př. 8 výsledek postup řešení Vypočti objem rovnoběžnostěnu ABCDEFGH.
ABSOLUTNÍ HODNOTAmotivace Co znamenají zápisy: AB úsečka AB  AB  délka (velikost) délka (velikost) úsečky AB vzdálenost bodu A od bodu B Absolutní hodnotu.
př. 6 výsledek postup řešení
Množina bodů dané vlastnosti
Podobnost trajektorií Jiří Jakl Úvod - využití Rozpoznáváni ručně psaných textů GPS navigace Analýza pohybu pracovníku v budovách Predikce.
Stabillita numerické metody
Diference a diferenciál Způsoby vyčíslování termodynamických dat.
4.2. Aplikace elementární difúzní teorie
BioTech 2011, Strážná. O čem to bude? Stochastické simulace Diferenciální rovnice (ODR) Automaty.
Stavová formulace v diskrétním čase důvody pro diskrétní interpretaci času některé dynamické jevy má smysl sledovat vždy jen ve zvláštních okamžicích,
Matematické modelování toku neutronů v jaderném reaktoru SNM 2, LS 2009 Tomáš Berka, Marek Brandner, Milan Hanuš, Roman Kužel, Aleš Matas.
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Exponenciální funkce. y = f ( x ) = e x D ( f ) = R R ( f ) = (0, +∞)
Matematické modelování transportu neutronů SNM 1, ZS 09/10 Tomáš Berka, Marek Brandner, Milan Hanuš, Roman Kužel.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Složitost algoritmu Vybrané problémy: Při analýze složitosti jednotlivých algoritmů často narazíme na problém, jakým způsobem vzít v úvahu velikost vstupu.
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
Množina bodů dané vlastnosti
II. část – Části kruhu a kružnice,
Množina bodů dané vlastnosti
1. Přímá úloha v gravimetrii
Hydraulika podzemních vod
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
Metoda molekulární dynamiky
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Konstruktivní úlohy na rotačních plochách
Soustavy lineárních rovnic
Induktivní statistika
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Transkript prezentace:

Vedení tepla Viktor Sláma SI – I 23

Zadání Vhodné uložení vyhořelého jaderného paliva je úkol pro současnou generaci. Zaměřme se na jednu nepatrnou část tohoto problému. Jaderný odpad je i po dlouhé době zdrojem tepla. Počítejme např. s objemovou produkcí q o hodnotě, kde t je čas v letech. Předpokládejme, že jaderný odpad je uložen ve válcové nádobě o průměru 1 m uložené v hloubce několik set metrů. Zde je rovnice popisující vedení tepla Teplota T závisí na prostorových souřadnicích x, y, z a na čase t. Konstanty potřebné pro výpočet jsou tepelná vodivost k, měrná tepelná kapacita c a hustota. Pro nádobu s odpadem máme hodnoty k=3,1 W/mK, c=509 JkgK, a pro okolní terén k=3,0 W/mK, c=760 JkgK, Úkolem je realizovat výpočet vycházející z představy, že nádoba je nekonečně dlouhá a tudíž celá úloha je rotačně symetrická.

Formulace úlohy Počáteční stav: do vzdálenosti 0,5 m je teplota 30°C na zbytku okolí teplota 7°C Rovnici převedeme na rovnici v polárních souřadnicích, kde uvažujeme symetrii vzhledem k ose z: Okrajové podmínky: první derivace v bodě r=0 (ve středu nádoby) se rovná 0 hodnota na konci oblasti je 7°C

Numerická metoda Tuto rovnici budeme řešit metodou sítí. Použijeme Eulerovu explicitní metodu. Aproximace:

Numerická metoda Problémy: 1) Rovnice není pro r=0 definována. Poté budeme mít pro r=0 tuto rovnici: 2) Při realizaci výpočtu jsme omezeni podmínkou na velikost časového kroku. což znamená, že pokud je dx=1/3 m ( náš případ ), velikost časového kroku musí být maximálně deset hodin.

Druhý způsob řešení Rovnice pro výpočet teploty v čase t a vzdálenosti r od zdroje, pokud budeme brát za zdroj tepla jen jeden bod, který zazáří jen jednou a to v čase t, je: kde. Pokud budeme mít těchto bodových zdrojů mnoho nad sebou (vytvoří úsečku), tak rovnici pro výpočet tepla dostaneme tím, že vypočteme určitý integrál z výše popsané rovnice od -H/2 do H/2 podle z, kde H je velikost úsečky (což je výška nádoby).

Druhý způsob řešení Pro tuto rovnici sice platí, že již nevyzařuje teplo jen jeden bod ale celá úsečka, ale stále je to jen jedno zazáření. Proto musíme tuto rovnici ještě integrovat podle času. Pro srovnatelnost s numerickou metodou musíme tuto rovnici ještě upravit:

Výsledky t=0t=1

Výsledky t=5t=10

Výsledky t=20t=50

Výsledky r=10r=20

Výsledky r=40r=60

Závěr Zadanou úlohu pro vedení tepla jsme vypočítali dvěma různými způsoby. Nejprve to bylo Eulerovou explicitní metodou a poté jsme si danou úlohu zjednodušili a vyřešili jsme ji druhým způsobem. Po srovnání výsledků obou dvou metod, je vidět, že tyto výsledky jsou srovnatelné. Ve větší míře se rozcházejí jen v blízkosti osy nádoby, ale jak se od nádoby vzdalujeme je tento rozdíl čím dál menší. Rozdílnost řešení v blízkosti r=0 je dána různými formulacemi úlohy pro obě metody řešení. Vyřešení úlohy dvěma zcela rozdílnými postupy a získání výsledků, které se v zásadě shodují, jsme zvýšili věrohodnost vypočtených hodnot. Dále je také z grafů vidět, že námi uvažovaná oblast sta metrů byla dostatečná, protože se grafy teplot se zvětšující vzdáleností od osy nádoby dobře shodují.

Literatura [1] Pultarová I., Heat Conduction in Radioactive Waste Repository, Sborník konference Matlab [2] Ikonen K., Thermal Analyses of Spent Nuclear Fuel Repository, VTT Processes, June 2003.