Čas a časová pásma Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Stavba srdce.
Advertisements

Litosféra a litosférické desky
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Glóbus a zeměpisná síť Název školy
Zemětřesení Název školy
Autor: Mgr. Helena Nováková
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Pohyby Země Název školy
Krasové oblasti Název školy
Atmosféra Země Název školy
Monzuny Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Lidské rasy Název školy
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Podpovrchová voda Název školy
Objektová tvorba - asambláž
Práce nutné ke vzniku mapy
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhMagnetismus TémaMagnety.
Národy světa Název školy
Socioekonomická geografie
Stavba zemského tělesa
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Východoasijská náboženství
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_32_PLICNI_VACEK Anotace:Interaktivní výukový materiál v programu Power Point zaměřený na popis plicního.
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Z_087_Politická mapa dnešního světa světa _Poloha, rozloha, lidnatost
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Vývoj hranic ČR v čase Název školy
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Kartografie Název školy
Pravěk II - Věstonická venuše
Země jako vesmírné těleso
Etapy českého národního obrození
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Kámen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Barevné modely Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_414_VoIP AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Náboženství - opakování
Symbolismus Název školy
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Jak pracuje počítač Název školy
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Socioekonomická geografie - opakování
Časová pásma, datová hranice, smluvený čas
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
Autor: Mgr. Helena Nováková
Administrativní členění ČR
Pop-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Náboženství - islám Název školy
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Funkcionalistický Zlín
Písmo obrázkové Název školy
Giuseppe Arcimboldo Název školy
MÍSTNÍ ČAS, PÁSMOVÝ ČAS Jan Dušek.
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Tibet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Portrét - anfas Název školy
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Postimpresionismus – Cézanne, Gauguin Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Jazyky světa Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
ČAS NA ZEMI. ČASOVÁ PÁSMA Země je rozdělená na 24 časových pásem a všechna místa v jednom časovém pásmu mají stejný čas!24 časových pásem Země se otočí.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS NA ZEMI ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_06_ZEMĚPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Čas a časová pásma www.zlinskedumy.cz Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Čas a časová pásma Označení DUM VY_32_INOVACE_12_1_04 Autor Mgr. Eva Procházková Datum 20. 04. 2013 Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Sféry Země Ročník První ročníky a kvinty www.zlinskedumy.cz

Časová pásma

Otázky: Proč a kdy byl zaveden pásmový čas? Kolik máme časových pásem a proč? V jakém časovém pásmu se nacházíme? Co je datová hranice? Kolikátý je to poledník? Kolik je vlastně poledníků a kolik rovnoběžek??? Co je „místní“ poledník?

Historie časových pásem Prvopočátky sahají do starověku - Egypt, Mezopotámie Vznik astronomie a potřeba měřit čas měřili rok, měsíc a den. Dělení samotného dne nebylo příliš podstatné. Evropa Kolem r. 1275 vyrobeny první mechanické hodiny. Do konce 15. stol. měly všechny hodiny pouze hodinovou ručičku.

Historie časových pásem - USA Hlavní podnět k vytvoření pásmového času americké železniční společnosti Každá železnice používala svůj čas určený podle hlavní železniční stanice V pol. 19. století – v celé S Americe oficiálně 144 časů Časová pásma – přelom 19. a 20. století

Letní čas V Evropě zaveden během první svět. války, poté několikrát zrušen a znovu zaveden. Jaký má smysl? Má dnes ještě vůbec smysl? Kdy se mění letní čas na zimní a naopak? Kam se posunují hodiny?

Pásmový čas Šířka pásma = 15° zeměpisné délky - 1h + 1h 15° z.d. 0° 15° v.d. 7,5° 7,5° 7,5° 7,5° SČ SEČ - 1h + 1h

Datová hranice Zhruba po 180. poledníku Změna data: Obr. 1 180° + 1 den - 1 den

Pražský poledník – „čas pražský“ R. 1650 byl položen na Staroměstském náměstí v Praze základní kámen Mariánského sloupu, který byl vztyčen ke cti Panny Marie Neposkvrněné jako poděkování za odchod Švédů z Prahy… Stín Mariánského sloupu dopadal v pravé poledne na místo, které je v dlažbě Staroměstského náměstí vyznačeno… Poledník, kam dopadal stín Mariánského sloupu, dostal název pražský poledník a na základě něj byl v minulosti určován pravý sluneční čas. Sloup byl po vzniku samostatného Československa dne 3. listopadu 1918 rozvášněným davem stržen, neboť byl spojován s habsburskou monarchií. O původním významu poledníku svědčí mosazná tabulka s nápisem Poledník, podle něhož byl v minulosti řízen pražský čas

Pražský poledník na Staroměstském náměstí „Čas pražský“ byl o 2 min a 18 s opožděn oproti SEČ, přestal platit r. 1891 Obr. 2

? Místní vs. pásmový čas Je 9:30 středoevropského času Jaký je místní čas : V Jindřichově Hradci (15°v.d.) Ve Vsetíně (18°v.d.) … Jindřichův Hradec: 9:30 … Vsetín: 9:42 ?

Ještě jedna „chuťovka“ Letadlo odlétá z New Yorku v PO ve 23h. Letí přes Tichý oceán do Pekingu. Let trvá 20 hodin. Kolik hodin a který den bude v Pekingu při přistání letadla? Čína na rozdíl od USA nebo Evropy nemá letní čas – tzn., že si neposunuli čas o hodinu dopředu. Pokud vám to pomůže: New York: 75°z.d. Peking: 115°v.d. Časový rozdíl: 13h

Řešení: Letadlo odlétá z New Yorku v PO ve 23h. Letí 20h – přistává v Pekingu v ÚT v 19h ale newyorského času. V Pekingu je o 13h více = ST 08:00 Ale nemají letní čas – takže ST 07:00

Zdroje obrázků Obr. 1: File:International Date Line.png - Wikimedia Commons. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-04-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:International_Date_Line.png Obr. 2: LUDEK. File:Prague historical meridian.jpg - Wikimedia Commons. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-04-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prague_historical_meridian.jpg

Děkuji za pozornost