Dej 2 Secese Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká kultura na přelomu 19. a 20. století
Advertisements

Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
SECESE.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Projekce zrození moderní ženy do umění secesně-symbolistního hnutí
Poslední universální styl
Alfons Mucha Název školy
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
VY_32_INOVACE_5.3.VV2.12/Wi Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Widenková CZ.1.07/1.5.00/
Česká secese Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Datum (období) vytvoření: červen 2011
Kultura 2. poloviny 19. století, secese
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Česká secese a Alfons Mucha
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
SECESE VY_52_INOVACE_DEK_42.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Secese.
Secese přelom 19. a 20. století.
Mám rád historii, velmi často se k ní vracím. Také se velmi rád dívám na historická díla dřívějších umělců, která neskonale obdivuji a všechna mi mají.
Etruskové Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Secese Berenika Králíková.
Realismus,impresionismus, secese, kubismus
VZNIK MODERNÍ ČESKÉ ARCHITEKTURY
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ
Dej 1 Počátky umění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Architektura tužkou a ve 3D
SECESE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Umělecké směry 19. století
Světová secese Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
FUNKCIONALISMUS Jana Bobčíková.
Česká kultura.
MODERNA JANA KOTĚRY Obr. 24: Urbánkův dům (Mozarteum) od Jana Kotěry
Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Umělecké směry 19. století
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
KUBISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SECESE.
SYMBOLISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Secese Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
SYMBOLISMUS 2 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Architektura první poloviny 20. století
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Věra Slezáková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_09.
Od 80. let 19. století.  Dějepis- Kultura v dějinách  Šablona : III/2  Pořadové číslo: 1.7  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Dějepis – Kultura v dějinách Šablona : III/2 Pořadové číslo : 1.5 ROKOKO Autor: Mgr. Soňa Blažková Škola: ZŠ Choltice Klíčová slova : baroko,
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
Secese – sochařství a užité umění Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_SOCHARSTVI_A_UZITE_UMENI_PREZE.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
SYMBOLISMUS Skupina Nabis Představitelé: Gustav MOREAU Pierre Puvis de CHAVANNES Odilon REDON Arnold B ÖCKLIN Maurice DENIS Pierre BONNARD Edvard MUNCH.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Secese Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ - 2
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-12
Architektura do začátku 20. století.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Románský sloh.
Secese - malířství Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Dej 2 Secese Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Secese od konce 19. přes první desetiletí 20. století  slovo secese znamená v latině (v původním tvaru secessio) oddělení, odštěpení a jako název slohu vyjadřuje odštěpení hlavně mladších umělců od starší generace  v Německu se nazývá Jugendstil - styl mladých, mládí, mladého věku  ve Francii L'art nouveau, nové umění  v Anglii, USA - Modern Style

Znaky snaha o líbivost, dekorativnost nové materiály, konstrukce a technologie (ocelový skelet, železobeton a beton) ornamentika rostlinného i geometrického původu (listy, větvičky, květy) rovnocenné přiřazení dalších uměleckých disciplín a výtvorů uměleckých řemesel k architektuře

sochařské doplňky, např sochařské doplňky, např. mužské i ženské figury v aktu, štukové nebo kamenné, u vstupů nebo na fasádách, často volná plastika s oblibou náměty národní a vlastenecké, příklon k lidové moravské a slovenské architektuře skleněné a keramické ornamentální doplňky, obklady, kachlíky, glazované prvky, zlacení a v kovových částech mosaz ke štukové a malířské výzdobě přistupuje mramor, dřevěné obklady, ozdobná osvětlovací tělesa např. se zavěšenými skleněnými tyčinkami, kování, zrcadla, prosklení s barevnými, leptanými a lazurovanými skly, vitráže, různé dlažby, zábradlí, topná tělesa

Obecní dům v Praze

Antonín Balšánek Osvald Polívka (1865-1921) (1859-1931) český profesor architektury český architekt a urbanista

most Legií v Praze u ND

Východočeské divadlo v Pardubicích

Josef Fanta (1856-1954) český architekt, návrhář nábytku, malíř, autor mnoha publikací, věnoval se ochraně památek a byl významným mecenášem mohyla míru u Slavkova

Hlavní nádraží v Praze

Jan Koula (1855-1919) Čechův most v Praze

Dušan Jurkovič (1868-1947) mohyla generála dr. M. R. Štefánika na Bradle slovenský architekt

Pustevny na Radhošti

budovy lázní v Luhačovicích

Jan Kotěra (1871-1923) Muzeum Hradec Králové český architekt, urbanista, teoretik architektury, návrhář nábytku a malíř

Stanislav Sucharda (1866-1916) český sochař, zakladatel českého medailérství sochy v průčelí Muzea v Hradci Králové

Stanislav Sucharda sousoší pomníku Františka Palackého v Praze

Jan Štursa Před koupelí Vítěz před gymnáziem J.K. Tyla v Hradci Králové

Ladislav Šaloun český sochař pomník Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze

Luděk Marold (1865-98) Panorama bitvy u Lipan

Alfons Mucha (1860-1939) plakát Sarah Bernhardtové český malíř a designér

Návrh výplně dveří La Natura

Hodinky podle návrhu vitráž okna sv. Víta na Pražském hradě

Čtyři roční období

plakáty

Čtyři denní doby

Slovanská epopej tvoří ji 20 monumentálních pláten, na nichž jsou zachyceny výjevy z dějin českého národa a z dějin dalších slovanských národů Zavedení slovanské liturgie Slavnost Svatovítova na Rujaně

Jan Preisler (1872-1918) Černé jezero český malíř

tryptich Jaro

Gustav Klimt (1862-1918) Judita rakouský malíř

Adele Bloch-Bauer Mladé ženy

Antoni Gaudí (1852-1926) kostel Sagrada Familia Barcelona španělský architekt

činžovní dům Casa Milá Casa Batlló

park Güell Barcelona

Šperky a vázy

Detail fasády hotelu Centrál v Praze Secesní fasáda hotelu Grand v Brně

Secesní interiér Obecního domu v Praze

Dej 2 Secese Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použity materiály, obrázky z www stránek: Pijoan, José: Dějiny umění, Odeon, Praha 1986 Prokop, Vladimír:Kapitoly z dějin výtvarného umění, O. K. – Soft, Sokolov 2003 Sochrová, Marie: Dějepis I v kostce pro střední školy, FRAGMENT, Havlíčkův Brod 1997 cs.wikipedia.org commons.wikimedia.org obrázky.cz virtualnipraha.cz hradeckralové.cz