Lidová republika Bangladéš

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Japonsko.
Advertisements

Monako (Principaute de Monaco) Monako je maličký evropský státeček, který patří mezi nejbohatší a nejvyspělejší země světa…
ESTONSKO.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
RAKOUSKO.
Nepál नेपाल अधिराज्य Nepal Adhirajya
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa.
RAKOUSKO.
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
BULHARSKO.
TURECKO.
People‘s Republic of Bangladesh
SRBSKO.
Rumunsko.
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
ŠVÝCARSKO.
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
BENELUX.
VY_32_INOVACE_12 Asie - Jižní Asie
People´s republic of Bangladesh
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Turecko Oficiální název: Turecká republika Vznik:
Arménie znak vlajka.
Radek Šiška and Miloslav Macůrek
Rakousko Poloha: 10o – 17o v. d. a 46o – 49o s. š.
Finsko Suomen tasavalta.
MAĎARSKO.
předprvohorní platforma – konsolidované části zemsk.kůry
SLOVINSKO.
Austrálie.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
Jihoafrická republika
LITVA.
MAKEDONIE.
Kambodža (Cambodia) Rozlohou poměrně velká, avšak ne příliš významná země s minimálními nerost. zdroji…
Švédsko.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
MOLDAVSKO.
Základní údaje Oficiální název : Republic of Kenya
Írák.
THE BELGIE prezentaci uvádí Jiří Tichý.
Bělorusko.
Malta.
DÁNSKO.
Francie Miroslav Chmelka.
Bulharsko България / Bălgarija
VY_32_INOVACE_13 Asie - Jižní Asie - pracovní list
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Finsko.
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Brazílie Jana witkovská, IČO:
Kanada.
Hungary Maďarsko Magyarorszag.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
INDIE (Indická republika)
INDONÉSIE.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Periferie světa, nebo sídlo budoucí velmoci?
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Kuvajt
Melanésie
Transkript prezentace:

Lidová republika Bangladéš Oficiální název: Lidová republika Bangladéš Hana Kyselovičová

Bangladéš Hlavní město: Dhaca (Dacca) Rozloha: 144 000 km2 (souše 133 910 km2) Počet obyvatel: 131 269 860 Hustota obyvatelstva: 980 ob./km2 Nejvyšší bod: Keokradong Peak (1230 m) Podnebí: tropické, monzunové deště od října do června Čas k SEČ: + 5 hodin Současná vlajka Původní vlajka

Politika Státní zřízení: republika Forma vlády: parlamentní Správní členění: 6 krajů Hlava státu (2004): Lajuddin AHMED Předseda vlády (2004): Khaleda ZIA Členství: OSN, Commonwealth

Obyvatelstvo Etnické skupiny: Bengálci 98%, Bihárci, domorodé kmeny

Obyvatelstvo Přírůstek obyvatelstva: 1,6% za rok Městská populace: 17% populace Porodnost: 3 děti na 1 ženu Průměrný věk: muži 61 let ženy 60 let Věková struktura: 0-14 let 35%, 15-64 let 62%, nad 65 let 3% Jazyky: bengálština, angličtina, domorodé jazyky Náboženství: muslimové (sunnité) 87%, hinduisté 12%, buddhisté, křesťané Gramotnost. 56% Zdravotnictví: 12 500 obyvatel na 1 lékaře Internetových uživatelů: 204 000

Historie

Historie Stát vznikl v roce 1971 osamostatněním bývalého východního Pákistánu. Již od počátku byla tato země nestabilní, s častými vojenskými převraty. Roku 1991 se konaly první svobodné volby a od roku 1995 opozice bojkotuje činnost parlamentu.

Hospodářství Využití půdy: orná půda 75%, lesy 15%, pastviny 5%, ostatní 5% Zaměstnanost: zemědělství 62%, služby 26%, průmysl 11% Průměrný roční příjem: 1570 USD na osobu Nezaměstnanost: 40% Struktura HDP: služby 52%, průmysl 18% Vývoz: čaj, juta, kůže ryby Dovoz: stroje, chemikálie, ocel, železo, textil, bavlna, ropné produkty Měna: bangladéšská taka = 100 piasta Silnice: 30 km na 1000 km2 souše (4320 km2 celkem) Železnice: 22 km na 1000 km2 souše (3168 km 2 celkem) Výdaje na vzdělání: 2% HDP Výdaje na zbrojení: 1,8% HDP Zahraniční pomoc: 12 USD na osobu

Přírodní podmínky

Přírodní podmínky Bangladéš se rozkládá v nížinách při dolním toku řeky Brahmaputry a v deltovitém ústí Gangy do Bengálského zálivu. Na souši je obklopen územím Indie, jihovýchodně sousedí 280 km s Barmou. V důsledku letních záplav vodní toky často mění svá koryta, což znesnadňuje jejich usplavnění. Ve východní části státu je nejdůležitější řekou Karnaphulí, na níž je vybudovaná stejnojmenná přehrada s elektrárnou. Delta Gangy je plošně největší deltou světa s úrodnou půdou a močálovitou džunglí, ležící ve výšce 10-20 m n.m.Jen na severovýchodě zasahují do Bangladéše výběžky Asámských hor a na východe je Čítágáonská pahorkatina, jejíž vrcholky nepřesahují 1000 m.

Přírodní podmínky Podnebí je příznačné horkým létem a mírnou zimou. Roční úhrn srážek činní na některých místech až 3000 mm, ale více než 3/4 tohoto množství spadne najednou v období monzunových dešťů. V Bangladéši rostou všechny druhy tropických rostlin, lesy jsou zde rovníkového typu, tzn. vlhké, stále zelené. Původní tropická džungle zaujímá už jen necelých 10 % území. V oblastí Čítágáonských hor jsou lesy s opadavými listy-těží se zde týkové dřevo.Divoce zde žijí sloni, méně již tygři a leopardi, dále šakali, hyeny, medvědi, nosorožci, divocí buvoli, různé druhy antilop a jelenů. Je zde také mnoho hadů, mimo jiné i kobry a hroznýši. Ve vodách jsou často k vidění i krokodýli a želvy.