Tyroidea.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Otázky z fyziologie – přednášky
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Žlázy s vnitřní sekrecí
Epitelová tkáň Textus epithelialis.
Tkáň epitelová.
Biochemie thyroidních hormonů
Schéma epitelu a jeho základní složky
TUKY (LIPIDY).
Endokrinologie pro bakaláře
Morfologie a embryologie
GENETICKÁ TRANSFORMACE BAKTERIÍ
Ledviny – stavba a funkce
Nervová soustava, smyslová soustava, žlázy s vnitřní sekrecí

ONEMOCNĚNÍ ŠTÍTNÉ ŽLÁZY
Hormony Zdeněk Žižka septima.
Regulace metabolismu glukózy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obecná endokrinologie
HYPOTALAMUS : FUNKCE REGULACE VEGETATIVNÍCH FUNKCÍ
Obecná endokrinologie
DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných.
TKÁNĚ ŽIVOČICHŮ H I S T O L O G I E I. - epitely Alois Čelechovský
METABOLISMUS LIPIDŮ.
Dýchací řetězec a oxidativní fosforylace
Obecná endokrinologie
Hormonální řízení.
Kalcitotropní hormony
Membrány a membránový transport
Kapilární síť Arterioly → kapiláry Arterioly → metarterioly → kapiláry Metarterioly spojují arterioly a venuly Arteriovenózní zkraty (anastomózy)
Obecný metabolismus Metabolismus: Základní pojetí a obsah pojmu.
Morfologie a embryologie
Nadledvina - glandula suprarenalis
Nadledvina - glandula suprarenalis
aneb způsob, jakým je hormon z buňky uvolňován do krevního řečiště … V závislosti na chemické struktuře hormonů existují dva základní způsoby jejich sekrece.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
ŠTÍTNÁ ŽLÁZA Tvorba hormonů tyroxin - T4, trijodtyronin - T3
Patofyziologie endokrinního systému II
Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí.
Jan Zámečník, 7. kruh Obsah prezentace 1)Obecně o pumpách 2)ATPáza 3)Na + /K + ATPáza 4)Další důležité ATPdip.
Sacharidy ve výživě člověka
POHYB Obecné principy.
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
Syntéza a odbourávání hormonů
Žlázy s vnitřní sekrecí
VYLUČOVACÍ SYSTÉM Obrázky použity z: LIDSKÉ TĚLO
Štítná žláza Zajišťuje homeostázu a regulaci metabolismu.
Somatotropní hormon Petr Polák 7. kruh
HORMONÁLNÍ REGULACE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava,
Protilátky proti štítné žláze Prof. MUDr. Richard Průša, CSc. ÚKBP, UK 2.LF a FN Motol Určeno pro studenty 2. LF.
Hormonální regulace a cirkadiánní rytmy Alice Skoumalová.
Žlázy s vnitřní sekrecí.  čtyři čočkovité útvary  uložené : na zadní straně štítné žlázy  produkují hormon  parathormon.
Hormonální regulace lipidového metabolismu
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ (opakování)
Farmakoterapie onemocnění štítné žlázy
Syntéza, sekrece a funkce TH3 (seminář) RNDr. V. Valoušková, CSc.
Biochemie ledvin.
Tyroidea Biochemický ústav LF MU (J.S.).
Hormonální regulace a cirkadiánní rytmy
Hormonální regulace lipidového metabolismu
Protilátky proti štítné žláze
Buněčná fyziologie Buněčné membrány: 1.1 Vlastnosti membrán
Katabolické, Anabolické děje a Metabolismus
Jednou z látek unikajících při radiační havárii je radioaktivní jód, který má tendenci shromažďovat se ve štítné žláze člověka. Aby se předešlo tomuto.
EPITELOVÁ TKÁŇ.
20_Glykolýza a následný metabolizmus
 Biochemický ústav LF MU 2016 (E.T.)
Hormony Tělu vlastní látky
Transkript prezentace:

Tyroidea

Vychytávání jodidu buňkami tyroidey S-jodid cca 150 mol/l Karbimazol a thiouracil inhibují jodaci tyrosylů ClO4- a SCN- blokují aktivní transport jodidu I - TPO Na+ K+ Tyroperoxidáza oxidace jodidu jodace tyrosylů vznik jodtyronylů Plazma Apikální mikroklky Koloid foliklu Bazální membrána

Syntéza trijojtyroninů ve foliklech štítné žlázy

Přibližná denní sekrece jodtyroninů, jejich dejodace a další přeměny v periferních buňkách Tyroidální folikly T4 T3 rT3 <5 nmol 100 nmol/d 5 nmol Dejodace v periferních buňkách: Další přeměny a exkrece (např. T2, T1, Tetrac, Triac) 45 nmol 35 nmol

Vyšetření tyroidální funkce Tyrotropin S-TSH 0,5 - 5 mU/l Volný tyroxin S-fT4 10 - 25 pmol/l Volný trijodtyronin S-fT3 3 - 9 pmol/l (opuštěny celkový T4 S-(t)T4 55 - 150 nmol/l celkový T3 S-(t)T3 1,2 - 3,0 nmol/l index volného tyroxinu FTI 4 - 13 ) S- TBG 16 - 25 mg/l S- tyroglobulin 3 - 12 g/l, pod 60 g/l TRH stimulační test - po 200 g TRH i.v. za 20 min S-TSH na 2 - 25 mU/l S-protilátky proti peroxidáze (TPOAb, TMAb) S-protilátky proti tyroglobulinu (anti-TG) S-protilátky (stimulující) proti TSH-receptorům (TRAb, a-RTSH) Aktivity tyroidálních enzymů z biopsie Zobrazovací metody - sonografie, scintigrafie po podání radionuklidů

Klinická klasifikace tyreopatií VROZENÉ VÝVOJOVÉ PORUCHY - novorozenecká hypofunkce (normální vývoj plodu mohl být zajištěn přísunem trijodtyroninů matky). NEMOCI Z NEDOSTATKU JODU - endemický kretenismus (dítě se rodí s těžkými a ireverzibilními defekty tělesnými i psychickými), - poruchy somatického, sexuálního a psychického vývoje, - struma s normální nebo porušenou funkcí. EUFUNKČNÍ STRUMY - benigní formy a nádory štítné žlázy ZÁNĚTY štítné žlázy - akutní, časté chronické autoimunní tyreoitidy žen (vč. lymfocyt. Hashimotovy formy), poporodní aj. DYSFUNKCE - hypotyreóza primární (periferní)- vrozená a arteficiální, sekundární (centrální), - tyreotoxikóza - mj.autoimunní Gravesova-Basedowova forma, vzácná centrální nebo ektopická forma.

Kretenismus 9měs. dítě - vzhled tváře, vystupující břicho, svalová slabost (bez pomoci nechopné sedět) Endemický kretenismus - myxedematózní forma (Valašsko, 30. léta)

Hypotyroidismus u dospělé (myxedém) Odulý vzhled tváří a víček, prořídlý a těžko upravitelný účes, obličej tupý a apatický výraz. (Chladná, drsná, suchá pokožka, hrubý hlas, hyporeflexie.)

V těle dospělých je celkem 15 - 20 mg jodu (70 - 80 % v gl. thyroidea) V těle dospělých je celkem 15 - 20 mg jodu (70 - 80 % v gl. thyroidea). Potravou se přijímají anionty I-. Doporučený přívod jodidů dospělým je 150 -300 g/d. Bohatým zdrojem jsou mořské produkty (ryby, řasy aj.), přibližný obsah jodu v některých potravinách uvede tabulka.Ve vnitrozemských oblastech závisí příjem hlavně na množství jodu v pitné vodě, které je často nedostatečné. Jodový deficit vyvolá hypotyreózu: ve školním věku kognitivní poruchy až utlumení somatického a sexuálního vývoje, struma; extrémní formou je kretenismus, v dospělosti myxedém. Deficit jodu postihuje obyvatele mnoha oblastí světa. Jeho prevencí je jodování stolní kuchyňské soli (přidává se v průměru 35 mg jodu tj. kolem 60 mg KIO3 na jeden kilogram soli). Je však ještě třeba dosáhnout i jodování potravinářské soli používané velkoodběrateli (např. pro pekárenskou, uzenářskou nebo konzervárenskou výrobu) a žádoucí množství jodu zajistit dětem do 1 roku a těm skupinám obyvatel, které podstatně omezují přisolování pokrmů nebo nesolí vůbec.

Obsah jodu v potravinách

Asi 67 % jodu se z těla vylučuje močí, některé z nepolárních metabolitů do žluče. Stanovení jodurie (koncentrace jodu v ranní moči nebo denní vyloučené množství informuje o tom, zda je přívod jodu dostatečný. Je-li přívod jodu nedostatečný, doporučuje se podávat dlouhodobě malé dávky jodidu draselného (přibližně 150 g kalii iodidum denně) nebo jodidu sodného. Jodurie / g/l Referenční (vyhovující) hodnota Koncentrace jodu pod 50 g/l je ukazatelem výrazné jodopenie!

Základní diferenční diagnóza TSH zvýšený zvýš. nebo normální snižený hypertyreóza sek. hypotyreóza (hypopituitarismus) dif.dg vyloučena nebo subklin.forma nebo T3 toxikóza S-fT3 sonografie S-TRAb(stim.) scintigrafie punkce fT4 hraniční nebo snížený normální hraniční nebo zvýšený fT4 snižený zvýšený normální primární hypotyreóza vyloučena nebo subklin.forma přehnaná odpověď sonografie scintigrafie punkce stimulační TRH test tumor secern. TSH