Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476
Jméno autora:Mgr. Soušková Kateřina Třída/ročník:IV. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast:Vývoj člověka, Člověk a zdraví Předmět:Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Obezita Klíčová slova: Obezita, BMI, jídelníček, Čínská studie Druh učebního materiálu:prezentace
TÉMA : O BEZITA
L ZE OBEZITU DEFINOVAT ? BMI – body mass index obvod pasu
ZMĚŘ SI SVŮJ BMI body mass index BMI = hmotnost v kilogramech / výška v metrech na druhou podvýživa (pod 18,5) normální hmotnost (18,5 - 24,9) nadváha (25,0 - 29,9) obezita (30,0 - 34,9) těžká obezita (35,0 - 39,9) velmi těžká obezita (nad 40)
J AKÉ JSOU PŘÍČINY VZNIKU OBEZITY ? nepoměr mezi příjmem a výdejem energie genetika léky psychika životní styl metabolismus nemoci
K TERÉ NEMOCI OBEZITU ČASTO DOPROVÁZÍ ? cukrovka hypertenze zvýšená hladina cholesterolu kardiovaskulární onemocnění některé nádory bolesti zad artróza psychické poruchy dušnost zácpa pálení žáhy ……
S ESTAV SVŮJ JÍDELNÍČEK Z PŘEDCHOZÍHO DNE A SESTAV IDEÁLNÍ JÍDELNÍČEK PODLE ZÁSAD ZDRAVÉHO STRAVOVÁNÍ. snídaně celozrnné pečivo, tvarohová pomazánka s mrkví svačina ovocný salát oběd krůtí medailonky se žampiony, brambory svačina bílý jogurt s čerstvými jahodami večeře fazolový salát
Č ÍNSKÁ STUDIE autor: Colin Campbell 2006 – kniha roku obsáhlá studie o stravě a jejím příznivém vlivu na zdraví člověka zkoumal životní styl lidí „nemoci mají původ ve výživě“
S UPER SIZE ME. dokument Morgana Spurlocka o stravování v McDonalds 100 min U
ZDROJE KUNEŠOVÁ, Marie. Obezita - Etiopatoogeneze, diagnostika a léčba. Interni Medicína. 2004, roč. 9, č. 6, s SUCHARDA, Petr. Obezita a metabolický syndrom. Interni Medicína. 2008, roč. 10, čís. 4, s