OPTIKA ZRCADLA A ČOČKY VY_32_INOVACE_17 - ZRCADLA A ČOČKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika, 3. nebo 4.ročník, SOŠ pořadové číslo 160
Advertisements

Název projektu: Škola a sport
Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná.
Čočky (Učebnice strana 110 – 114)
Světelné jevy a jejich využití
Zobrazování optickými soustavami
Geometrická optika Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Světelné jevy Optika II..
Optické zobrazování Základní pojmy
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
Zákon lomu a odrazu světla - opakování
Spojka a rozptylka ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
FY_084_ Světelné jevy_Lom světla
19. Zobrazování optickými soustavami
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F34/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Optické čočky Autor: Bc.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
zpracovaný v rámci projektu
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Optické zobrazování © RNDr. Jiří Kocourek 2013 Podmínky používání prezentace Stažení, instalace na jednom počítači a použití pro soukromou.
VY_32_INOVACE_14 - ODRAZ SVĚTLA A ZRCADLA
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lom světla.
Fyzika Čočky.
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Libor Sovadina
39. Geometrická optika II Martin Lola.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Odraz světla.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
OPTIKA 09. Zobrazení lomem Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain z WWW:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky Číslo DUM: III/2/FY/2/3/12 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - rozptylky
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_20_ Test – odraz světla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co vidíš? Co vidíš, když se podíváš do těchto předmětů?
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Užití čoček TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Optika - část fyziky zabývající se světlem. Vlastnosti světla Světlo je elektromagnetické vlnění. Šíří se v každém prostředí. Od zdroje se šíří přímočaře.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Čočky a zrcadla Mirek Kubera.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
O spojkách a rozptylkách
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov
Souhrnné otázky, Světelné jevy
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Rozdělení čoček a jejich charakteristické paprsky
Čočky Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Ohnisková vzdálenost čoček Vypracoval: Lukáš Karlík
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Čočky Vypracoval: Lukáš Karlík
Spracoval : Milan Gajdošík ZŠ LOZORNO
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Třída 3.B 3. hodina.
Transkript prezentace:

OPTIKA ZRCADLA A ČOČKY VY_32_INOVACE_17 - ZRCADLA A ČOČKY

ZRCADLA JSME PROBÍRALI UŽ V SEDMÉ TŘÍDĚ, PROTO SI JE ZOPAKUJEME. ZRCADLA A ČOČKY JSOU SOUČÁSTÍ FYZIKY ZABÝVAJÍCÍ SE SVĚTLEM, SVĚTELNÝMI JEVY A PŘÍSLUŠNÝMY PŘÍSTROJI. ZRCADLA JSME PROBÍRALI UŽ V SEDMÉ TŘÍDĚ, PROTO SI JE ZOPAKUJEME. ZRCADLA JSOU …….? ODPOVĚDĚT ZKUSTE SAMI…. ODPOVĚĎ: JSOU TO VYLEŠTĚNÉ PLOCHY ROVNOMĚRNĚ ODRÁŽEJÍCÍ SVĚTLO. JAKÉ DVA ZÁKONY JSOU SPOJENÉ S DOPADEM SLUNEČNÍHO PAPRSKU NA HRANU DVOU PROSTŘEDÍCH? JEDNÁ SE O ZÁKON LOMU A ODRAZU. VY_32_INOVACE_17 - ZRCADLA A ČOČKY

ZRCADLA KU….. DU…. VYPU… ROV…. ZRCADLA - DRUHY ZRCADEL DOPLŇTE NÁSLEDUJÍCÍ TABULKU: ZRCADLA KU….. DU…. VYPU… ROV…. K NÁSLEDUJÍCÍM PŘÍKLADŮM PŘIŘAĎTE, JEDNÁ-LI SE O ROVINNÁ, DUTÁ NEBO VYPUKLÁ ZRCADLA. 1) PERISKOP; 2) ZDRCADLA NA KŘIŽOVATCE; 3) ZRCADLO V KOUPELNĚ; 4) PROMÍTACÍ PŘÍSTROJE; 5) ZPĚTNÉ ZRCÁTKO V AUTĚ. ODPOVĚĎ – 1, 3 ROVINNÁ; 2, 4, 5 – VYPUKLÁ. ZNÁŠ PŘÍKLAD VYUŽITÍ DUTÝCH ZRCADEL? VY_32_INOVACE_17 - ZRCADLA A ČOČKY

Nejstarší zmínka o čočkách pochází ze starověkého Řecka. ČOČKY Nejstarší zmínka o čočkách pochází ze starověkého Řecka. Čočky jsou různě vytvarovaná, průhledná tělesa, která nám předměty zvětšují nebo zmenšují. Zpravidla jsou vyrobené ze skla nebo plastu. Každá čočka má dvě ohniska. VY_32_INOVACE_17 - ZRCADLA A ČOČKY

ROZLIŠUJEME DVA DRUHY: DRUHY ČOČEK ROZLIŠUJEME DVA DRUHY: 1) SPOJKY 2) ROZPTYLKY VY_32_INOVACE_17 - ZRCADLA A ČOČKY

UPROSTŘED JSOU NEJSILNĚJŠÍ. SPOJUJÍ SVĚTELNÉ PAPRSKY. ČOČKY - SPOJKY SPOJKY – UPROSTŘED JSOU NEJSILNĚJŠÍ. SPOJUJÍ SVĚTELNÉ PAPRSKY. ZNAČÍ SE SYMBOLEM - ↨ DRUHY SPOJEK: DVOUVYPUKLÁ PLOSKOVYPUKLÁ DUTOVYPUKLÁ PAPÍR F´ OHNISKO f OHNISKOVÁ VZDÁLENOST VY_32_INOVACE_17 - ZRCADLA A ČOČKY

UPROSTŘED JSOU NEJTENČÍ. SVĚTELNÉ PAPRSKY SE PO PRŮCHODU ROZBÍHAJÍ. ČOČKY - ROZPTYLKY ROZPTYLKY – UPROSTŘED JSOU NEJTENČÍ. SVĚTELNÉ PAPRSKY SE PO PRŮCHODU ROZBÍHAJÍ. ZNAČÍ SE SYMBOLEM DRUHY ROZPTYLEK 4) DVOJDUTÁ 5) PLOSKODUTÁ 6) VYPUKLODUTÁ PAPÍR F´ f VY_32_INOVACE_17 - ZRCADLA A ČOČKY

SPOJKY – LUPA, BRÝLE NA DALEKOZRAKOST. ČOČKY - VYUŽITÍ VYUŽITÍ ČOČEK A) SPOJKY – LUPA, BRÝLE NA DALEKOZRAKOST. ROZPTYLKY – BRÝLE NA KRÁTKOZRAKOST. B) V PŘÍSTROJÍCH: MIKROSKOP (POUŽÍVÁ SE PRO ZVĚTŠENÍ DROBNÝCH PŘEDMĚTŮ). DALEKOHLED (POUŽÍVÁ SE PRO PŘIBLÍŽENÍ TĚLES). VY_32_INOVACE_17 - ZRCADLA A ČOČKY

VY_32_INOVACE_17 - ZRCADLA A ČOČKY

ZDROJE VŠECHNY OBRÁZKY NA SNÍMCÍCH 2, 3, 4, 5 A 8 JSOU PŘEVZATY Z KLIPARTU PROGAMU MICROSOFT POWERPOINT 2010 VY_32_INOVACE_17 - ZRCADLA A ČOČKY