54.1 Pravopis (Vyjmenovaná slova)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronická učebnice - I
Advertisements

13.1 Kružnice, kruh Co mají obrázky společného?
44.1 Pádové otázky Kdo, co? Komu, čemu? Oslovujeme, voláme Koho, co?
16.1 Odčítání desítek V obchodě mají 70 krabiček mléka. Balí je po 10.
10.1 Vztahy o několik více, o několik méně
Elektronická učebnice - I
INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY SMĚŘUJÍCÍ K ROZVOJI ČTENÁŘSKÉ A INFORMAČNÍ GRAMOTNOSTI Český jazyk 3.třída Vyjmenovaná slova- S,V,Z-opakování.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Vyjmenovaná slova po b Postup vložení tohoto snímku do prezentace
36.1 Obsahy složitějších obrazců
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P3_1.7 Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu Psaní i, í a y, ý Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
10.1 Slabiky dě, tě, ně, bě, pě, vě, mě
ICT ČJ VS po B Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Vyjmenovaná slova.
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
6e.1 Písmenko S Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Autor: Mgr. Hana Kopčanová.
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
VYJMENOVANÁ SLOVA PO L ROZLIŠUJEME
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
Co jsou nahosemenné rostliny?
21.1 Malá násobilka - dělení
VYJMENOVANÁ SLOVA PO V ROZLIŠUJEME
34.1 Souřadnice bodů, osy souřadnic x, y
90.1 Podstatná jména rodu mužského - vzory předseda, soudce
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_372_Chytáky ve vyjmenovaných slovech AUTOR: Mgr. Markéta Lyková.
Elektronická učebnice - II
121.1 Dopravní výchova - chodec
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
ICT ČJ VS po V Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova Anotace:
VYJMENOVANÁ SLOVA Mgr. Michal Oblouk.
Elektronická učebnice - I
7.1 Polopřímka, opačné polopřímky
43.1 LOMENÉ VÝRAZY 3
53.1 Písemné odčítání v oboru přirozených čísel do
47.1 Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Monika Mrkusová Písemné.
49.1 Porovnávání čísel v oboru přirozených čísel do
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
50.1 Pamětné sčít. a odčít. přirozených čísel v oboru do
59.1 Podstatná jména rodu středního – vzor kuře
83.1 Skloňování zájmen, druhy
Elektronická učebnice - I
16.1 ZLOMKY Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Yveta Hercogová.
13.1 Desítky - jednotky 10 jednotek = 1 desítka
40.1 Dělení násobků deseti jednocifernými čísly
Ú Ů U 78.1 „ú“ uprostřed slova KŮRA KÚRA
35.1 Pamětné odčítání v oboru do 1000 – rozšíření učiva
Elektronická učebnice - I
6h.1 Písmenko U Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Autor: Mgr. Hana Kopčanová.
Elektronická učebnice - I
65.1 Podstatná jména rodu mužského - vzor pán
3.1 Periodizace dějin hudby
Elektronická učebnice - I
39.1 MNOHOČLENY Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Yveta Hercogová.
29.1 Pamětné sčítání a odčítání do 1000
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
8.1 Sčítání do 20 bez přechodu desítky
71.1 Sčítání desetinných čísel Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr.
72.1 Odčítání desetinných čísel
17.1 Sčítání a odčítání v oboru do 100 bez přechodu přes desítku
63.1 Sčítání zlomků se stejným jmenovatelem
9.1 Odčítání do 20 bez přechodu desítky
22.1 Násobení a dělení číslem 1 a 10 – násobení číslem 1
12.1 Odčítání do 20 s přechodem přes desítku
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_04
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_05
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
VYJMENOVANÁ SLOVA.
Elektronická učebnice - I
Transkript prezentace:

54.1 Pravopis (Vyjmenovaná slova) Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 54.1 Pravopis (Vyjmenovaná slova) Za vyjmenovaná slova považujeme skupiny slov domácího původu, v jejichž kořenech se po obojetné souhlásce (tj. po B, F, L, M, P, S, V, Z) píše y (ý) – stejně tak i u slov od nich odvozených, nebo s nimi příbuzných. Poznáš, jaká vyjmenovaná slova jsou znázorněna na obrázcích? Vyjmenovaná slova Autor: Mgr. Zuzana Kadlecová

54.2 Co již víme? Internetová jazyková příručka: Vyjmenovaná slova Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 54.2 Co již víme? Internetová jazyková příručka: Vyjmenovaná slova Pravidla českého pravopisu

54.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 54.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Pozor na významové rozdíly slov!!! být (existovat) X bít (tlouct) dobýt (zmocnit se) X dobít (baterii, zvěř) nabýt (získat) X nabít (náboj) Jak známo – výjimka potvrzuje pravidlo  mlýn X mlít lysý (holý) X lísat se (tulit se) býlí (plevel) X bílý (bíle zbarvený) slepýš (plaz) X slepíš (lepidlem) opylovat (oplodňovat pylem) X opilovat (obrousit) my (všichni) X mi (mně) pykat (za trest) X pikaná (dětská hra) mýt (čistit) X mít (vlastnit) výt (na měsíc) X vít (věnec) vymýtit (vykácet) X vymítat (ďábla) výr (sova) X vír (krouživý pohyb) nazývat se (jmenovat se) X nazívat se (často zívat) sýrový (ze sýra) X sírový (ze síry) výskat (jásat) X vískat (někomu vlasy)

(rozvolňování textilního materiálu na jednotlivá vlákna) Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 54.4 Co si řekneme nového? mykat (rozvolňování textilního materiálu na jednotlivá vlákna) sumýš („mořská okurka“) Méně známá vyjmenovaná slova: bydlo (příbytek) X bidlo (tyč) cavyky (okolky, průtahy, váhání) babyka (strom, druh javoru) kavyl (tráva) vyza (mořská ryba) vlys (ozdobný pruh na stěně)

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 54.5 Procvičení a příklady Doplň i (í) / y (y) a pravopis odůvodni. Utvoř věty s těmito homonymy. B_l_na, bl_zký, třp_tivý, l_dé, s_pka, v_díme, v_sí, m_dlová, přem_šlet, v_tat, podz_m, v_koupit, jaz_k, V_sočina, zlozv_k, nesl_šně, nesm_rné, hm_z, us_nat, hlas_tě, bab_ka. Co jsou to homonyma? mýval X míval byl X bil vysel X visel B_strá kob_lka b_la kop_ty na bab_kové m_tině. Sveřepí šakali zav_le v_li na b_lý měsíc a v_ly u v_ly věnce v_ly. Hlem_žď se sm_kal po m_tině. Odp_kal si trest při hře na p_kanou. Nep_chejte holí do hub p_chavek. Vodní v_r stáhl v_ra pod hladinu i s kořistí. Např. Medvídek mýval je velmi čistotný. Míval jsem doma stavebnici LEGO. Dědeček na zahrádce vysel hrách. Visel hlavou dolů podobně jako netopýr. Byl tam už v půl 4. Bil ho hlava nehlava. Pokus se o ilustraci některé řady vyjmenovaných slov. Kufr Vyjmenovaná slova

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 54.6 Něco navíc pro šikovné B__lany, Špindlerův Ml__n, Nový B__džov, L__tom__šl, Zb__šek S__kora, Přib__slav, Třeb__č, Hrab__ně, P__šely, Kob__l__sy, Zb__něk, L__solaje, Vol__ně, V__soké M__to, Kam__k, Přem__sl, B__džov, Sp__tihněv, S__chrov, V__zov__ce, V__žlovka, Ruz__ně. Doplň i (í) / y (ý) a pravopis odůvodni. L_žiny jsou takové velké l_že. Brz_čko ráno šel do škol_ a ještě z_val. Slep_š slep_šovi to terárium? Nel_sej se tak úl_sně. Ml_t v ml_nku není jako ml_t v ml_ně. Na hladině se vytvořil povlak z květního p_lu. Děti hlasitě v_skaly, když babičku ve vlasech v_skaly. Z v_soké v_žky byl krásný rozhled. Větrný v_r zvedal prach do v_še. P_ky p_ky na hlavu, na babu už nehraju. Svěrákův diktát I Svěrákův diktát

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Czech language and literature 54.7 CLIL mare Listed words cheese bull tongue flash wash bat hoof mill snail owl mouse bag

54.8 Test znalostí Mezi vyjmenovaná slova nepatří: Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 54.8 Test znalostí Správné odpovědi: Mezi vyjmenovaná slova nepatří: a/ plyš b/ myš c/ sumýš d/ lepíš V jaké řadě jsou pouze vyjmenovaná slova? a/ Kamýk, pelyněk, pýr, zívat b/ Pyšely, bidlo, lísat se c/ sysel, výr, pykat, jazyk d/ kopyto, sýr, vyžle, pikaná Která věta je napsána správně? a/ Kavil je stepní tráva. b/ Mezi mořské ryby patří i vyza. c/ Byl psa dokonce i holí. d/ Děvčata vyla krásné věnce z pampelišek. Najdeš chybu? a/ Víly u vily věnce vily. b/ Psi z dálky na ně vyli. c/ Při vití věnců víly pozorovaly vyjící psi. d/ Hlemýžď se smýkal po mýtině. d b c Test na známku

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 54.9 Použité zdroje, citace Bičíková, V., Topil, Z., Šafránek, F.: Český jazyk. Učebnice pro 6. ročník, TOBIÁŠ, Havlíčkův Brod, 2005. Bičíková, V., Topil, Z., Šafránek, F.: Český jazyk. Pracovní sešit pro 6. ročník, TOBIÁŠ, Havlíčkův Brod, 1999. Bičíková, V., Topil, Z., Šafránek, F.: Český jazyk. Učebnice pro 7. ročník, TOBIÁŠ, Havlíčkův Brod, 2005. Bičíková, V., Topil, Z., Šafránek, F.: Český jazyk. Pracovní sešit pro 7. ročník, TOBIÁŠ, Havlíčkův Brod, 2001. Bičíková, V., Topil, Z., Šafránek, F.: Český jazyk. Učebnice pro 8. ročník, TOBIÁŠ, Havlíčkův Brod, 2002. Bičíková, V., Topil, Z., Šafránek, F.: Český jazyk. Pracovní sešit pro 8. ročník, TOBIÁŠ, Havlíčkův Brod, 2002. Bičíková, V., Topil, Z., Šafránek, F.: Český jazyk. Učebnice pro 9. ročník, TOBIÁŠ, Havlíčkův Brod, 2005. Bičíková, V., Topil, Z., Šafránek, F.: Český jazyk. Pracovní sešit pro 9. ročník, TOBIÁŠ, Havlíčkův Brod, 2003. http://kolesovice.webnode.cz/news/vyjmenovana-slova-minimum/ (slide 2) http://www.skolskyservis.cz/shop/images/vyc303blllllllll.gif (slide 2) http://hn.ihned.cz/c1-55763220-jedle-byli (slide 3) http://cs.wikipedia.org/wiki/Myk%C3%A1n%C3%AD (slide 4) http://cs.wikipedia.org/wiki/Sum%C3%BD%C5%A1 (slide 4) http://cs.wikipedia.org/wiki/Vyza_velk%C3%A1 (slide 4) http://cs.wikipedia.org/wiki/Kavyl (slide 4) http://www.ceskatelevize.cz/specialy/nejvetsicech/dokumenty_osobnosti_11 (slide 6) obrázky z databáze klipart

54.10 Anotace Autor Mgr. Zuzana Kadlecová Období 07 – 12/2012 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 54.10 Anotace Autor Mgr. Zuzana Kadlecová Období 07 – 12/2012 Ročník 6. - 9.ročník Klíčová slova Vyjmenovaná slova po B, F, L, M, P, S, V, Z. Anotace Prezentace popisující vyjmenovaná slova po obojetných souhláskách a upozorňující na výjimky spojené s jejich pravopisem.