TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Advertisements

Úvod do tvorby internetových stránek v jazyce HTML Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Internetové publikování
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 8 Obtékání a sloupce Martin Adámek.
Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Technologie pro publikování na webu 1 Cvičení 3 Nadpisy a základní formátovací elementy.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
HTML (XHTML) 3. 2 META INFORMACE V závěru se opět vracím k hlavičce dokumentu, kde se definují tzv. META informace. Zapisují se jako nepárová značka s.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2.  Struktura stránky  hlavička  meta tagy  titulek stránky  připojení stylů,...  CSS.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Základy HTML.
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.03/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ HTML & XHTML.
Základy html pro úplné začátečníky.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
WEBMASTER Jakub Koželuh. Student Informatiky (ČZU) Student Informatiky (ČZU) ICQ: ICQ:
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
TNPW1 Cvičení
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Informační systém pro správu dokumentů a fotografií
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 5 SFTPFormuláře Martin Adámek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 3 Nadpisy Martin Adámek.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.10/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ Validita stránek.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 4 Nejen textem živ je web – seznamy, obrázky a tabulky Martin Adámek.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č.1 Organizační úvod Subjektivní kvalita webu Martin Adámek.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 7 Menu Martin Adámek.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
Macromedia Dreamweaver Software pro editaci kódu Bohuslav Čech3MA381.
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 9 Boxmodel Martin Adámek.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Tvorba statických stránek Mgr. Lenka Švancarová. Tvorba statické stránky Volba Uložit jako XHTML Editor Vizuální Frontpage Nevizuální PSPad Poznámkový.
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
1 Protokol HTTP (Hypertext Transfer Protocol) HTTP je základem systému „World Wide Web“ (WWW) - Web … HTTP – jednoduchý protokol aplikační vrstvy, transport.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Tvorba www stránek.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache (
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 Úvod
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
Transkript prezentace:

TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do XHTML) Martin Adámek

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 2 Organizační poznámky je někdo, kdo se nevešel na cvičení a má mít TNPW1 tento semestr? –v příp. potřeby bude vyřazen ze cvičení někdo, kdo má mít TNPW1 až další semestr

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 3 Překlad URL např. Postup překladu?

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 4 XHTML editor pro XHTML non WYSIWYG (tedy ne visuální) –Macromedia Homesite –pro zájemce též PSPad Výhoda Homesitu oproti PSpadu –obsahuje přehledné panely nástrojů pro vložení elementů a úpravu jejich atributů –oceníte hlavně zpočátku Výhody PSPadu oproti Homesitu –zvýrazňuje začáteční a koncové značky párových tagů, pokud jsou v různých řádcích –umožňuje editaci nabídky pro rychlé vložení kódu –oceníte hlavně u složitějšího/delšího kódu –je zdarma –je připraven pro editaci kódu v různých dalších jazycích – nejen v (X)HTML –je český výrobek

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 5 Macromedia Homesite 5 (vlastnosti) Vývojový non WYSIWYG software pro tvorbu www stránek Integrovaný editor CSS: Top Style 2.1 (lze nahradit novější verzí) Podpora psaní kódu skriptů na straně klienta i serveru (JavaScript, ASP, PHP,...) Rychlé vkládání tagů z nabídkových lišt + editace v kontextových oknech Uživatelské nabídkové lišty Interní validátor kódu stránky –ale používejte Integrovaný browser s možností simulace nízkých rozlišení –ale weby kontrolujte ve Firefoxu a IE

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 6 Macromedia Homesite (základní obsluha) volba syntaxe – HTML / XHTML nástrojové panely číslování řádků pro hledání chyb nejvyužitelnější klávesové zkratky –^B, ^I –tvrdá mezera –br/ –^ shift P, ^ shift A –velmi podobně i v PSPad editoru

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 7 Základ XHTML stránky šablona XHTML stránky – –význam a editace některých elementů hlavičky

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 8 HTTP – některé další hlavičky Accept-Charset – znaková sada (win-1250, ISO , UTF-8) Content-Encoding … mechanismus, který se použije na dekódování (zip, …) Content-Language … jazyk dokumentu (čeština: cs) Date … datum a čas vytvoření zprávy Expires … Vypršení platnosti stránky (cache prohlížeče) Pragma … slouží pro specielní direktivy jako je no-cache Title … stručný popis (název) stránky

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 9 Zjednodušené absolvování nějaký projekt ke zhlédnutí ?

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 10 Příště nadpisy první bodovaný úkol