Starověká Čína 6. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zeměpisné a přírodní podmínky
Advertisements

Čína Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_2D.6.07
Starověká Čína 1.A.
STAROVĚKÁ ČÍNA. STAROVĚKÁ ČÍNA Sruktura hodiny 1. Poloha 2. Vznik státu 3. Velká čínská zeď 4. Náboženství 5. Písmo 6. Vynálezy 7. Shrnutí.
STAROVĚKÁ ČÍNA Říše středu
Starověká Čína.
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Starověká Kréta 6. ročník.
TERAKOTOVÁ ARMÁDA Jedná se o monumentální hrobku prvního velkého čínského císaře označovaného Čhin Ši Huang („První císař dynastie Čchin“, př.
Test D6 - 1 Zpracovala: Mgr
VY _12_INOVACE_D STAROVĚKÁ ČÍNA– 6. ROČNÍK Autor: Mgr
Velkomoravská říše 7. ročník.
Sluneční soustava 5. ročník
Husitské zbraně 7. ročník.
Starověký Řím 6. ročník.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Peisertová, A. (přeložila): První slova slov. Nakladatelství BUVIK, Bratislava Wilkesová,
Karel Havlí č ek Borovský 8. ročník Karel Havlí č ek Borovský Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled.
STAROVĚKÁ INDIE Mgr. Lenka Venclová 2010.
Paleolit 6. ročník.
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
Starověká ČÍNA Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o starověké Číně a okolních národech.
HEDVÁBÍ.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a společnost – Dějepis - Čína autor VM:Ing. Slánská Drahomíra.
Starověká Čína 6. ročník.
STAROVĚKÁ ČÍNA.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Řecko-perské války 6. ročník.
ČÍNA.
VY_32_INOVACE_3D.6.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Říše středu Kultura starověké Číny
STAROVĚKÁ ČÍNA.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Peloponéská válka 6. ročník.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Objevné plavby 7. ročník.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Kolektiv autorů: DĚJEPIS – Středověk a počátky novověku pro 7. ročník. Nová škola Válková, V.:
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Kolektiv autorů: DĚJEPIS – PRAVĚK, STAROVĚK. Nová škola Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk a starověk.
Starověká Palestina 6. ročník.
Úvod do vyučování dějepisu
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk, příslovečné určení
STAROVĚKÁ ČÍNA.
Starověké Řecko 6. ročník.
Český jazyk – 7. ročník. Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy 7, SPN, Praha E.
Nejstarší české literární památky Literární výchova - 7. ročník
Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Franská říše 7. ročník.
Starověká Mezopotámie
Řečtí bohové a bohyně 6. ročník.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Kolektiv autorů: DĚJEPIS – Středověk a počátky novověku pro 7. ročník. Nová škola Válková, V.:
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
PRAVĚK 6. ročník.
Čína.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:6.
nepřístupné hory rozsáhlé pouště řeky Jang-c-tiang, Chuang-che.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název:
Úvod do starověku; Vznik písma
Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C55D6_Indie, Čína
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ČÍNA.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_10 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_30DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Mgr. Jindřiška Řehořková
ČÍNA.
Čína Uč
Transkript prezentace:

Starověká Čína 6. ročník

Starověká Čína Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN 2006. Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A STAROVĚK. SPN 2000. Bednaříková, J. a kol.: Dějepis – Pravěk a starověk. Nová škola 2007. Cisholmová, J. a Millardová A.: STAROVĚKÉ CIVILIZACE školní encyklopedie. Nakladatelství Václav Svojtka 1998.

Přírodní podmínky Čína je od okolního světa oddělená horami, pouštěmi, mořem  proto vývoj probíhal dlouho samostatně.

Zvláštnost: civilizace se rozvíjela v povodí dvou největších čín. řek Chuang-che (Žlutá řeka) Jang-c-ťiang (Dlouhá řeka)  přinášeli z hor dostatek vláhy Zvláštnost: Vývoj této civilizace nebyl nikdy přerušen žádným vpádem zvenčí, Nikdy se nedostala do područí panovníka cizího státu. Civilizace trvá více než 4 000 let. www.zemesveta.cz/.../Cina-a-Cinane_v.jpg

Zemědělství nebylo odnikud převzato, vyvinulo se samostatně velmi pečlivý způsob obdělávání půdy (zahradničení - námaha, ale větší úroda) důmyslné závlahové zařízení sója, ovoce, zelenina Batáty Proso botany.cz/foto/panicum1.jpg jaruna7.bloguje.cz/img/bataty.jpg

Rýže potřebuje hodně vláhy postupně se naučili budovat terasovitá políčka www.fotocesty.cz/pal/svga/cina1_69.jpg www.horyinfo.cz/.../200810151917_ryzova_pole.jpg www.basmati.cz/.../sklizeni-ryzoveho-pole.jpg

Objev čaje Podle čínské pověsti pil císař Sen-nung z hygienických důvodů jen převařenou vodu. Ta byla běžným nápojem Číňanů. Jednou, když odpočíval pod divokým čajovníkem, spadlo mu do horké vody několik čajových lístků. Císař zjistil, že nápoj má výbornou chuť a osvěžuje. Čajovník znak pro čaj blog.respekt.cz/blog/3334/58092/cesta0.JPG

Chov bource morušového a výroba hedvábí Podle čínské legendy se objev hedvábného vlákna datuje do roku 2640 př. n. l.. Vypráví se, že Chuang-Ti požádal svou ženu Si Ling-Š´, aby zjistila, kdo škodí jeho morušovníkům. Si Ling-Š´ objevila bílé housenky, které snovaly lesklé zámotky. Později jeden zámotek náhodou upustila do horké vody a zjistila, že z něj může vytáhnout jemné vlákno a navinout ho na cívku. Podle všeho tak objevila technologii výroby hedvábí, která zůstala po více než 2000 následujících let čínským tajemstvím. Bourec morušový Housenka bource morušového se živí listy stromu morušovníku. Tvoří si kuklu z tenkého pevného vlákna – hedvábí. Když se kukla hodí do vroucí vody, dá se opět rozmotat na původní vlákno, dlouhé až několik tisíc metrů. Z několik vláken se pak upřede hedvábná niť. www.priroda.cz/clanky/foto/bourec-smotky.jpg

Hedvábná stezka vybudovaná počátkem našeho letopočtu www.harunyahya.com/.../dturkistan147.jpg vybudovaná počátkem našeho letopočtu obchodní cesta mezi Čínou, Blízkým východem a Evropou nejžádanějším zbožím z Číny = hedvábí img.aktualne.centrum.cz/99/55/995528-hedvabna

Řemesla výroba keramiky na hrnčířském kruhu už ve 3. tis. př. n. l. výroba hedvábných látek (satén, samet, brokát….) kovolitectví, kovotepectví www.gng.cz/.../big/4_1491968585466e6b293280b.jpg www.sartor.cz/images/03-09-08-01.jpg

Čínský stát nejprve více států  zápasily mezi sebou o nadvládu 221 př. n. l. císař dynastie Čchin dobyl a sjednotil většinu země  vytvořil jednotnou říši Podle jména Čchin byl stát pojmenován Čína.

Velká čínská zeď stavba vznikala na obranu před útočnými kočovnými kmeny ze severu délka asi 4 800 km (6 500 km?), výška asi 11 m stavěly ji miliony lidí (zej. zločinci a politicky nepohodlní lidé) přezdívá se jí také nejdelší hřbitov na světě www.fondmarket.cz/.../chinas-wall.jpg

Hrobka císaře Čchina V roce 1974 byla hrobka objevena. Vnitřek hrobky představuje miniaturní podobu říše s horami a řekami, strop znázorňuje nebe. Císařovo tělo střežila armáda asi 7 500 soch vojáků vyrobených z tzv. terakoty. Každá figura má jiný obličej, nenajdou se dva stejné. Je možné, že se jednalo o podobizny strážců. cestovani.centrum.cz/serial-unesco/164624-cin... img.blesk.cz/img/5/article/404331_import.jpg

Kultura a vzdělanost Čínské znakové písmo 50 000 znaků k běžnému psaní a čtení stačí 3 000 znaků

Vynálezy papír hedvábí porcelán střelný prach kompas knihtisk brýle koňský postroj (včetně uzdy) sluneční a vodní hodiny seismograf www.national-geographic.cz/.../papir_text.jpg kolecko.blog.cz/0801 www.gfp.cz/.../frisko_soubory/image064.jpg

Filozofie Lao-c’ Lao-c’ (čínsky = Starý mistr) je jedna z nejvýraznějších postav čínské filosofie, zakladatel taoismu.

Absolutní dokonalost se zdá být rušivá. Co je potlačováno, šíří se. Co je oslabováno, sílí. Co je ničeno, rozkvétá. Člověk, který ví, že je hlupák, není velký hlupák.[1] Díky náhodě může někdo dočasně vládnout světu, ale navždy ho může ovládnout láskou. Je lepší zapálit jen jednu svíčku, než proklínat temnotu. Je těžké vládnout lidu, který má mnoho vědomostí. Kde je vědění a inteligence, bude také velká faleš a pokrytectví. Kdo dělá dlouhé kroky, nekráčí nejrychleji. K dobrým budu dobrý, k nedobrým budu také dobrý. Kdo vítězí nad lidmi, je mocný. Kdo vítězí nad sebou, je nejmocnější. Opravdová láska činí člověka odvážným. Plodit a nevlastnit, tvořit a nepodržovat, vést a neovládat, tomu se říká hluboký Život. Svět se neustále mění a nejvíc z něho se mění člověk.

Konfucius nejznámější čínský filozof žil na přelomu 6. a 5. století př. n. l. kladl důraz na mravnost a konání dobra, přísnost k sobě a laskavost k druhým. Zbabělost je, když víme, co máme dělat, a neděláme to. Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě. Je lepší položit otázku a vypadat hloupě pět minut, než se vůbec nezeptat a být hloupý celý život. Když uvidíš dobrého člověka, snaž se ho napodobit; když uvidíš špatného člověka, všímej si sám sebe. upload.wikimedia.org/.../4/4f/Konfuzius-1770.jpg

Téma: Starověká Čína - 6. roč. Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional SMART Notebook Zoner - České kliparty 1, 2, 3 Autor: Mgr. Věra Sýkorová ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (www.zsrozmital.cz)