Metody zpracování informací - 2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ladislav Jan Živný v české bibliografii
Advertisements

INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 30. a 31. říjen 2013 Bibliotheca academica 2013 Nová témata – nové výzvy.
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Studijní pobyt Mgr. Jiří Mazal Knihovna Univerzity Palackého srpen 2008 Státní berlínská knihovna (Staatsbibliothek zu Berlin)
Metody zpracování informací – 4
Společnost vědění/učící se společnost
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Meziknihovní služby v roce 2010 Knihovny současnosti 2011.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Rešerše Mgr. Anna Vitásková.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Ústřední knihovna FSS MU Bibliotheca Academica, Brno Irena Šléglová Masarykova univerzita a její knihovny.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Získávání a zpracování informací
Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace.
Metody zpracování informací – 3 Historický přístup ve vyhledávání informací:  Literární informace zdrojem jen psané nebo tištěné dokumenty (knihy, letáky,
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_14 Název materiálu:Knihovny a jejich služby Tematická oblast:Český jazyk 1. ročník Anotace:Prezentace.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Novostavba NK z hlediska provozu Bohdana Stoklasová ředitelka Novodobých fondů a služeb.
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Meziknihovní služby Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Komise pro služby, Brno
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
Vyhodnocení ankety „Kde a jak hledáte odborné informace?“
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Semafor služeb NK v bříšku chobotnice letenské.
PhDr. Stanislava Bícová, CSc. Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze Dostupnost zahraniční literatury a elektronických informačních.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
UNIVERZITNÍ KNIHOVNA ZČU
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy různých druhů dokumentů (knihy, články, CD, video, …) z více než knihoven z celého.
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Z latinského „informatio“ = vtištění formy či tvaru, utváření. Informace = srozumitelná a pochopitelná část údajů Metainformace = informace o informaci.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Vymezení problému výzkumu Volba oblasti výzkumu Volba metodologického přístupu Formulace hypotéz !REŠERŠE! proč?
Bibliotheca Economica Zlatý fond českého ekonomického myšlení Seminář pořádaný ve spolupráci Katedry institucionální ekonomie VŠE v Praze a CIKS VŠE v.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Stav zpracování historických knihovních fondů ve správě NPÚ.
Služby knihoven. Co je to knihovna? knihovna – bibliotéka (z řeckého Biblos =kniha a téké=police) Knihovna je instituce, která má za úkolshromažďovat.
Historické a hudební fondy. Organizační struktura.
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Informační zdroje pro STM
Rezervační systémy Vznik a vývoj.
Oborová informační brána Musica
Elektronické informační zdroje
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Metody zpracování informací – 3
Akvizice a informační fond
Informační prameny II. část
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Discovery služby a souborný katalog
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy (knihy, CD, video, …) z více než knihoven z celého světa.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy (knihy,CD, video, …) z více než knihoven z celého světa.
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy (knihy,CD, video, …) z více než knihoven z celého světa.
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace Dotaz na vyjmenování typů informačních služeb z hlediska typologie toho, komu jsou vlastně poskytovány. Kdo je zprostředkovává a kdo je poskytuje. Informační střediska (ČSN ISO 5127-1) – „instituce pověřená shromažďováním, uchováváním, zveřejňováním a zpřístupňováním dokumentů a údajů týkajících se řešení a výzkumných úkolů, a to jak dokončených, tak i navrhovaných nebo rozpracovaných, včetně orientace uživatelů na jiné zdroje informací.“

Metody zpracování informací - 2 Informační služby služby mohou být individuální nebo skupinové poskytují je komerčně i nekomerčně zaměřené organizace (pracoviště), které nabízejí informační služby knihovnického, bibliografického, internetového a jiného typu (např. knowledge management, konzultační služby) založené na zprostředkování a zpracování informací, jež poskytují knihovny a informační střediska uživatelům a čtenářům Jaké jsou vlastně druhy informačních služeb: knihovnické informační služby bibliografické – činnost knihovny, střediska vědeckých informací, spočívající v sestavování bibliografií na určité téma buď na individuální žádost čtenáře, nebo z vlastní iniciativy za účelem propagace své činnosti nebo konkrétního oboru služby bibliografické lístkové – služba je prováděna v rámci koordinace bibliografické práce. Spočívá v ústředním bibliografickém zpracování literatury určitého okruhu a v rozesílání takto vzniklých záznamů na lístcích zainteresovaným institucím, které z nich budují vlastní bibliografické kartotéky. (Toto dříve bylo typické pro NKP ČR nebo tzv. oborová informační střediska. Známé to je stále např. ze záznamů typu CIP nebo záznamy v knihách, prováděné Library of Congres.) Služba čtenářům – souhrn činností knihovny, jimiž jsou přímo uspokojovány požadavky čtenářů nebo uživatelů. Dotaz, co jsou to vlastně informační střediska

Metody zpracování informací - 2 Kdo poskytuje informační služby: Informační střediska Knihovny Informační středisko (ČSN ISO 5127-1) „instituce, která se zabývá dokumentační činností a zpracováním a šířením informací na různých úrovních.“

Metody zpracování informací - 2 Informační střediska Všeobecná Specializovaná Podniková Komerční Nekomerční Národní Mezinárodní Můžete vyjmenovat alespoň jednu instituci ke každému typu informačního střediska.

Metody zpracování informací - 2 Knihovny Organizovaná sbírka knih soukromého nebo veřejného charakteru Kulturní instituce Budova, ve které se knihovna nachází Nábytek, do kterého se vkládají knihy Označení seznamů knih – Bibliotheca universalis Conrada Gessnera Jaké typy knihoven znáte? Veřejné Městské Místní Střediskové Vědecké – např. knihovny sítě knihoven AV Národní Specializované – odborné knihovny - podnikové - oborové (např. lékařská. technická …)

Metody zpracování informací - 2 Uživatelé a čtenáři Čtenář - fyzická nebo právní osoba, která knihovnu užívá (knihovní fondy i služby) Uživatel – každý, kdo chce využít nějaké informace nebo služby Jaké služby může čtenář / uživatel využít v knihovně nebo informačním středisku.

Metody zpracování informací - 2 Informace Sdělovaná fakta (ČSN ISO 5127-1) Obecný filozofický pojem Jakýkoliv poznatek, údaj, zpráva Informace je výsledkem činnosti lidí, vyjadřovaná a sdělovaná prostřednictvím znakových systémů (I. Wiesenberger) Informace bibliografická – je informace o obsahu nebo o vnějších znacích informačního pramene. Otázka definice informace byla velmi populární v sedmdesátých letech. kdy se obor začal dramaticky dělit na klasické knihovnictví. knihovnictví se snahou použití počítače. a informatiku (též nazývanou vědecké. technické a ekonomické informace – VTEI)

Metody zpracování informací - 2 Dělení informačních služeb podle vzniku: Při vyhledávání informací Výpůjční služby Rešeršní služby Analytické / studijně rozborové služby Document Delivery Services – zpřístupnění kopií relevantního dokumentu za úplatu Informační středisko (ČSN ISO 5127-1) – „instituce, která se zabývá dokumentační činností a zpracováním a šířením informací na různých úrovních“ Referenční středisko (ČSN ISO 5127-1) – „instituce, která odkazuje uživatele na ten zdroj informací, který může příslušný dotaz nejlépe zodpovědět“ Toto nejsou pochopitelně všechny služby. které knihovny a informační střediska nabízejí. Dalšími jsou zpřístupnění internetu. mezinárodní knihovnické výpůjční služby. kopírovací služby. mikrofilmování apod.

Metody zpracování informací - 2 Dělení informačních služeb podle vzniku: Při zpřístupňování informaci Knihovnické služby Bibliografické služby On-line služby, nejčastěji internetové Publikační a vydavatelská činnost Knihkupecké služby

Metody zpracování informací - 2 Vývoj informačních služeb Počátky světového knihovnictví Alexandrijská knihovna – komentovaný katalog ptolemaiovské knihovny obsahující 700 000 svazků Období do vynálezu knihtisku Podvod ku prospěchu poznání a vědy Osvícenecké období ve Francii

Metody zpracování informací - 2 Učené společnosti a věda vznik učených společností v 15. století encyklopedisté zednářské společnosti a spolky Velká francouzská revoluce národní hnutí v Evropě vývoj v Americe

Metody zpracování informací - 2 Rozvoj informačních služeb nové směry informačních služeb rozvoj věcného popisu informací – knih vznik systematického třídění informací M. Dewey – desetinné třídění P. Otlet a H. La Fontaine – Mezinárodní bibliografický ústav (1895)

Metody zpracování informací - 2 Rozvoj dokumentografických informací Mezinárodní federace dokumentace – FID Mezinárodní federace knihovnických asociací – IFLA UNESCO – Organizace spojených národů pro otázky vzdělání a kultury

Metody zpracování informací - 2 2. světová válka – mezník ve vývoji informačních služeb postupný úpadek bibliografických služeb klasického typu aplikace výpočetní techniky magnetopáskové služby

Metody zpracování informací - 2 Informační systémy dokumentografické sekvenčního typu Informační systémy na základě Current Contents Informační systémy dialogové

Metody zpracování informací - 2 Current Contents Chemical Abstracts – vycházejí od r. 1907 INSPEC – britská služba pro inženýry elektro, spolupráce s americkým IEEE Medline – od r. 1972 zveřejňuje materiály systému MEDLARS pro oblast medicíny COMPENDEX – od r. 1969, nástupce dokumentografického Engineering Index IEEE – Institute of Electrical and Electronic Engineers

Metody zpracování informací - 2 Změna informačních služeb od bibliograficko – dokumentačních k plnotextovým bázím dat změna od sekvenčního vyhledávání k vyhledávání podle volného textu přechod na znalostní vyhledávací systémy = knowledge management systems