TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 9 Boxmodel Martin Adámek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
PRIPO Principy počítačů
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 8 Obtékání a sloupce Martin Adámek.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 5.  Seznamy  CSS – vlastnosti seznamů ◦ list-style-type, list-style-image, list-style-position  Tabulky  CSS –
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
TNPW1 Cvičení
TAGY A STRUKTURA WEBOVÉ STRÁNKY. web – skupina webových stránek a dalších souborů (styly, obrázky, …), které na sebe navzájem odkazují jazyky pro psaní.
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 5 SFTPFormuláře Martin Adámek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 3 Nadpisy Martin Adámek.
KASKÁDOVÉ STYLY 4.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 8.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
Centrování, Box model, Plovoucí fotogalerie Ing. Jiří Štěpánek.
Blokový model v CSS Obr. 1.
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
CSS – rámečky Mgr. Lenka Švancarová.
Přehled dalších vlastností
Cvičení 1 DBS Úvod Databázové systémy Ing. Monika Šimková.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 4 Nejen textem živ je web – seznamy, obrázky a tabulky Martin Adámek.
CSS: šířka prvku, rámečky, okraje, výplně plovoucí prvky #CSS – šířka prvku, rámečky, okraje, výplně #CSS – plovoucí prvky.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
PRIPO Principy počítačů
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č.1 Organizační úvod Subjektivní kvalita webu Martin Adámek.
ATNPW1 Technologies for web publishing Lecture no. 1 Organisation introduction Organisation introduction Entrance to HTML Entrance to HTML Ing. Martin.
TNPW1 Cvičení
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 7 Menu Martin Adámek.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
DHTML Jan Felger. Kapitola 0: Základní tagy Základy HTML © Jan Felger 2005 Úvod Tato prezentace zobrazuje pouze zcela základní minimum znalostí, které.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM16.
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
CSS – float a clear Mgr. Lenka Švancarová. CSS – float Vlastnost určuje obtékání prvku. Hodnoty:  right – prvek bude zarovnán vpravo, okolní obsah stránky.
Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 6.  Polohování ◦ normální řazení ◦ plovoucí boxy  Vlastnosti ◦ float ◦ clear.
2. přednáška Databáze, využití MS Excel
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.13/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 5.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.06/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS pozicování.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
CSS – menu vlevo Mgr. Lenka Švancarová. CSS – menu vlevo.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Ing. Jiří Štěpánek. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
Tvorba WEBOVÝCH stránek – tabulky
Základy programu Excel
Rozvržení HTML dokumentu
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Chování blokových prvků v rámci HTML dokumentu
Tvorba WEBOVÝCH stránek – obrázky
Organizační úvod, první webová stránka
CSS.
Tvorba webových stránek
Transkript prezentace:

TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 9 Boxmodel Martin Adámek

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 2 Centrování divu margin-left:auto; margin-right:auto; –funguje ve FF a v IE7 –nefunguje v IE6 pro IE6 (fční i v IE7) –text-align: center; /*u nadřazeného objektu*/

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 3 Box model – problém mějme div –v CSS nastaveno: width, padding, border –v něm vložen další obsah (např. další div) => rozdílná interpretace šířky v IE a ve FF –pojem šířka (width) v IE zahrnuje i padding a border –pojem šířka (width) ve FF označuje šířku obsahu šířka obsahu –v IE: width - 2*padding - 2*border –ve FF: width šířka celého divu –v IE: width –ve FF: width + 2*padding + 2*border vizte přednášku č.9

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 4 Box model – příklad div{ width: 250px; /*šířka*/ padding: 30px; /*vnitřní okraj*/ border: 5px; /*orámování*/ } interpretace v IE – =250 (px) interpretace ve FF – =320 (px)

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 5 Box model – 1.řešení MS IE CSS hack –pro IE<=6 před název parametru v CSS vložte podtržítko –„_width“ –pro IE7 před název parametru v CSS vložte rovnítko –„=width“ –musí být umístěno až po definici pro FF –FF takové zadání ignoruje –CSS nevalidní, ale v TNPW1 tolerováno

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 6 Box model – 2.řešení Samostatný CSS soubor se změnami pro IE –v xhtml kódu (až po linku pro vložení normálního css souboru) uveďte –z hlediska jazyka XHTML je to ignorováníhodná poznámka, ale IE si to přebere –zachování validity CSS

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 7 Box model – 3.řešení Матрёшка [Matrjoška] –formátovaný div vložte do dalšího divu –vnějšímu (přidanému) divu nastavte width –vnitřnímu (původnímu) divu nastavte paddingborder –u jednoho divu se nesmí setkat definice šířky s definicí paddingu nebo borderu

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 8 Bodovaný úkol – dnešní zadání příklad od minule (3 sloupce) vycentrujte pro rozlišení 800x600 (800x480) 1.celé minulé řešení vložte do divu s nastavenou šířkou 775px ne 800px! – musí být rezerva pro svislý posuvník a pro okno prohlížeče ! 2.div, ve kterém je minulé řešení vloženo, vycentrujte do oblasti hlavního obsahu (3 sloupce od minule) vložte div 1.definujte mu: width, padding, border (byť třeba nepřímo) 2.vložte do něj další div 3.zajistěte stejnou interpretaci v IE i ve FF ohodnocení úkolu: 1 bod obecná pravidla jsou na webu webu

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 9 Semestrální projekt odevzdání –svému vyučujícímu dle náležitosti ke cvičení –do :59:59,9 bodová penalizace za zpoždění (skokově rostoucí nelineární funkce času) –zasláním odkazu, podobně jako u úkolů na cvičení + příloha (jen xhtml+css)/zip příjemce martin.adamek na uhk.cz předmět zprávy: „TNPW - projekt“ –nedodržení předmětu bude penalizováno (použijte kopírování blokem) –nebude možnost opravy projektu! =>správnou verzi pošlete už napoprvé požadavky naleznete v xls tabulce s hodnocením předmětu, ve dvou listech –projděte si řádek po řádku požadavky na listu „Projekty-hodnocení“, a projekt si sami zkontrolujte! –základní obecné info je i na webu hodnocení naleznete v téže tabulce zápočty se zapisují až po zkoušce, současně se známkou