Co to jsou stavební materiály (staviva)?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BETONY.
Advertisements

Otvory v nosných stěnách
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Ztužující věnce ST14 Ing. Naděžda Bártová.
TECHNOLOGIE VÝSTAVBY OBJEKTŮ
LEHKÉ BETONY.
LEHKÁ NESILIKÁTOVÁ PREFABRIKACE
Ryze přírodní stavební materiály (stručný přehled, výčet)
montované STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství,
POJIVA Mají schopnost spojovat drobné i větší kusy hmoty v soudržný a pevný celek Chemická - vzdušná ( vápno, sádra ) - hydraulická (hydraulické vápno,
Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2005.
Malty a maltové směsi.
Stavitelství 3 Svislé konstrukce stěnové
Pozemní stavitelství II
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Přehled stavebních materiálů
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
Sádra Vzdušné pojivo.
Stavebnictví Pozemní stavby Stěnové systémy(STA16) Vývoj
BETON KMM/NM Martin Mašek.
Obsah Zděné konstrukce obecně Kamenné zdivo Tradiční cihelné zdivo
STAVEBNICTVÍ Technologie
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Základní zadání POPR (2009 ZS) 1.základní informace k sestavení modelu objektu 2.pro model použijte stávající projekt z výuky nebo jiný dostupný projekt.
SÁDROKARTONY Použití:- příčky - podhledy - suché podlahy
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Otvory v nosných stěnách
Stavebnictví Pozemní stavby Stěnové systémy (STA16)
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 11Číslo.
SOLI Stavební materiály
Podlahy a podlahové konstrukce.
S T R O P Y Z K E R A M I C K Ý C H P R E F A B R I K Á T Ů
Úkoly a rozdělení stavebnictví
VY_32_INOVACE_34_11 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Pozemní stavitelství I
6. PŘÍČKY II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 25 AnotaceVýroba,
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Stavební materiály Zbožíznalství 1. ročník Stavební materiály - musí mít vhodné mechanické a technologické vlastnosti - musí poskytovat člověku zdravé.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů materiálů, vodorovné.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad druhů materiálů a jejich použití pro tepelné.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy dřevěných podlah.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-16 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 25 AnotaceMateriály.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie montovaných skeletových staveb.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vysoká škola technická a ekonomická
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Beton VY_32_INOVACE_25_499 Projekt.
STABEVNÍ MATERIÁLY Lukáš tůma, tomáš jančí.
Transkript prezentace:

Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov Co patří mezi stavební materiály? pojiva, malty betonové a železobetonové výrobky cihlářské výrobky dřevo, kovy, sklo izolační výrobky kámen, sláma, hlína, polykarbonát, plexisklo, …

Pojiva Co patří mezi pojiva? cement druhy cementu podle složení: CEM I – portlandský CEM II – portlandský cement směsný CEM III – vysokopecní cement CEM IV – pucolánový cement (v ČR se nevyrábí) CEM V – směsný cement

druhy cementu podle pevnosti/vaznosti (číslo udává pevnost/vaznost v MPa po 28 dnech) 32,5; 42,5; 52,5 druhy cementu podle rychlosti vývoje počátečních pevností: N – normální (má normální počáteční pevnosti) R – rychlý (má vysoké počáteční pevnosti) vápno pálené, hašené sádra

Jak rozdělujeme pojiva podle prostředí, v němž tuhnou? vzdušná tuhnou pouze na vzduchu patří mezi ně sádra, vápno hydraulická tuhnou na vzduchu i pod vodou patří mezi ně cement

K čemu se používají pojiva? k výrobě malty, betonu, do omítek z hašeného vápna se dále vyrábí vápenné nátěry, vápenopískové cihly a další výrobky sádrou se přichytávají části potrubí nebo elektrických kabelů do drážek ve zdivu

Malta Z čeho se vyrábí malta? ze žlutého písku, hašeného vápna (popř. i cementu) a vody Jaké je použití malty? spojovací materiál při zdění k omítání zdí instalatéři používají maltu k zazdění potrubí, držáků otopných těles apod.

Beton Z čeho se vyrábí beton? z hrubého a drobného kameniva, cementu a vody, popř. dalších přísad (zrychlovačů nebo zpomalovačů tuhnutí, plastifikátorů, provzdušňovacích, vodotěsnících, hydrofobizačních, protizmrazovacích přísad)

Jaké jsou základní druhy betonu? podle vyztužení: prostý beton – bez výztuže železobeton – beton s volně kladenou výztuží z ocelových prutů předpjatý beton – beton vyztužený předpínanou výztuží drátkobeton – beton vyztužený drátky vláknobeton – beton vyztužený ocelovými, polymerovými nebo skelnými vlákny

podle objemové hmotnosti: lehký beton – např. pórobeton – objemová hmotnost od 800 do 2000 kg/m3 obyčejný beton – objemová hmotnost 2000–2600 kg/m3 těžký beton – objemová hmotnost větší než 2600 kg/m3 Jaké je použití betonu? nosné i nenosné konstrukce monolitické i montované výrobky z betonu (železobetonu): základy, stropní a stěnové panely, tvárnice, překlady, ztužující věnce, střešní tašky, skruže pro šachty, trouby apod.

Cihlářské výrobky Z čeho se vyrábějí cihlářské výrobky? základním materiálem je cihlářská hlína Jaké jsou druhy cihlářských výrobků? cihly plné nebo děrované, tvárnice překlady stropní vložky, desky střešní tašková krytina pásky na obklady fasád dlažba Jaké je použití cihlářských výrobků? nosné i nenosné svislé i vodorovné konstrukce

Dřevo Jaké dřevo se ve stavebnictví nejčastěji používá? měkké (nejčastěji smrk, borovice) tvrdé (nejčastěji dub, buk) Jaké jsou druhy stavebního dřeva? stavební řezivo: prkna, fošny, hranoly, latě deskové materiály: z masivního dřeva, OSB, dřevotřískové, MDF a další Uveďte příklady použití dřeva ve stavebnictví? pergoly, altány, dřevostavby pro bydlení krovy, schody, prahy, podlahy, stropy, podhledy výplně otvorů

Kovy Jaké kovové materiály se ve stavebnictví nejčastěji používají? oceli, hliník, měď, titanzinek Uveďte příklady použití kovů ve stavebnictví? lehké obvodové pláště budov nosné skelety pro výrobní a skladovací haly, občanskou výstavbu schody, podhledy, nosné části stropů výplně otvorů, zárubně střešní krytiny kovové doplňky staveb – ploty, mříže

Sklo Jaké druhy skla se ve stavebnictví nejčastěji používají? čiré stavební (sklo lze upravit barvením, pískováním, leptáním), tepelně tvrzené nebo zpevněné, bezpečnostní, sklo s drátěnou vložkou, žáruvzdorné skelná vlákna (izolace, vícevrstvé potrubí) Uveďte příklady použití skla ve stavebnictví sklobetonové příčky ze skleněných tvárnic a železobetonových spár, fasády, markýzy, přístřešky stěny, schodišťové stupně, zábradlí, okna, dveře

Izolační materiály Vyjmenujte druhy izolačních materiálů podle toho, jakým nepříznivým účinkům zabraňují? tepelně izolační materiály zvukově izolační materiály hydroizolační materiály

Co to jsou tepelně izolační materiály? zabraňují únikům tepla stavebními konstrukcemi, potrubím, technickými zařízeními mají malý součinitel tepelné vodivosti patří mezi ně: pěnový polystyren, izolace z minerálních nebo skelných vláken, z technického konopí, z vlněného rouna, izolace na bázi celulózy, lehčené stavební hmoty apod.

Co to jsou zvukově izolační materiály? zabraňují šíření hluku od technických zařízení do okolí materiál: viz tepelně izolační materiály Co to jsou hydroizolační materiály? zabraňují průniku vlhkosti, průsaku vody patří mezi ně: asfaltové lepenky a pásy, polyetylenové fólie, hydrofobizační nátěry, vodotěsné přísady do malt a betonů

Ostatní materiály Jaké materiály se dále používají ve stavebnictví? např. kámen (žula, pískovec, opuka, …), sláma, hlína, polykarbonát, plexisklo Uveďte příklady použití kámen – zdivo, schody, dlažba, obklady sláma – výplně stěn hlína – omítky, podlahy polykarbonát, plexisklo – stěny, přístřešky, výplně otvorů