John Broadus Watson ( – )

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘEDMĚT ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Luigi Galvani 9. září 1737–4. prosince 1798.
Lao-c' Eliška Lindnerová, C4B.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Psychologické směry Psychologie.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
B.F. Skinner.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Abraham Maslow Kristýna Chvalová, C4A.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
E DWARD L EE T HORNDIKE Douděrová Martina, C4B. C O NÁS ČEKÁ ? E. L. Thorndike E. L. Thorndike – praxe Teorie inteligence Konekcionismus Behaviorismus,
John Stuart Mill (1806 – 1873).
Osobnost Občanská výchova.
Erich Fromm Vliv moderní společnosti na člověka
OB21-VVP-HUM-ZSV-MIK-L PSYCHOLOGIE, JEJÍ ODVĚTVÍ, VÝZNAM PRO ČLOVĚKA Mgr. Marie Mikulcová.
B EHAVIORISMUS Materiál není určen k jakémukoliv šíření, neobsahuje citace!
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Lomonosov, Lavoisier
Rozdíly mezi osobnostmi
Radek Pilař ( – ) autor: Kateřina Marková.
Emoce: Jak víme, že zvířata mohou cítit?
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Portréty literárních osobnostní světové literatury.
domácí psi využívají lidi jako nástroje.
Husserlova teorie přirozeného světa
Duševní zdraví a psychohygiena
Sociální etika 2 (PS) PhDr. Roman Míčka, Th.D. Sociální etika 2 (PS) Vyučuje:PhDr. Roman Míčka, Th.D.
Vladimír Michajlovič Bechtěrev
Jan Amos Komenský.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Psychologie učení.
Albert Camus Barbora Vaňková.
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
Dějiny psychologie Strukturalismus.
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Behaviorismus (část II)
TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Obecná a vývojová psychologie
Tereza Doležalová, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
JOHN BROADUS WATSON *9. leden 1878 †25. srpen 1958.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
Metodologické orientace
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PSYCHOLOGICKÉ SMĚRY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Jana Ženíšková, 3.B Behaviorismus. je psychologický směr, založený na tvrzení, že chování lze vědecky zkoumat bez odkazu na vnitřní duševní stavy druh.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Metody psychologie.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Psychoterapie MUDr. Pavel Theiner, Ph.D..
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Dějiny psychologie Strukturalismus.
Biologická psychologická a sociálna determinácia psychiky
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Dějiny psychologie 8 Neobehaviorismus.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Transkript prezentace:

John Broadus Watson (9.1.1878 – 25.9.1958)

John Broadus Watson se narodil v Jižní Karolíně a vyrůstal v  Travelers Rest. Navštěvoval Furman university v Greenville a na vysokou školu nastoupil v pouhých 16ti letech (člen Kappa Alpha). Ve 21 letech získal titul „Mgr“, poté studoval psychologii na univerzitě v Chicagu-kde získal doktorský titul ve 25ti letech.

Do roku 1920 učil psychologii na John Hopkins Univerzity, odkud musel kvůli poměru se studentkou odejít. V roce 1915 se stal presidentem americké psychologické společnosti. DÍLA 1919 - Psychology from the standpoind of Behaviorist 1925 - Behavioris  1928 - Psychological care of intant and child

Experimenty Malý Albert - V rámci psych. výzkumu provedl experiment sledování malého Alberta.  Albertovi pokládal do kolébky malou plyšovou myš a zároveň s objevem této hračky za jeho hlavou způsobil kovovou ránu a vyvolával strachovou reakci. Tuto vazbu několikrát opakoval a ukázalo se, že jakmile se objevila v blízkosti Alberta plyšová myš, u dítěte se projevila strachová reakce. Postupem času dítěti začaly vadit i jiné bílé předměty, případně i člověk v bílém oděvu a u dítěte se projevil strach.

Watson vyvodil, že jakoukoliv reakci, ať už záměrně či nezáměrně, se člověk naučí v průběhu života. Tím pádem vyloučil veškeré okolní vlivy (genetika), a označil jej procesem učení. => „Dejte mi na výchovu tucet zdravých dětí a já vám zaručím, že z každého z nich vychovám specialistu, jakého náhodně zvolím – lékaře, právníka, umělce, obchodníka, dokonce i žebráka, zloděje bez ohledu na jeho talent, sklony i bez ohledu na vlastnosti jeho předků“.

Pojednání o zvířecím chování  V roce 1903 absolvoval Universitu v Chicagu. Jeho disertační práce „vzdělání zvířete” obsahovala experimentální výzkum na vývoji bílé krysy => 1. moderní vědecká kniha na chování krysy V University v Chicagu zůstal několik let a věnoval se učením a chováním ptactva

Pozdější léta života V pozdějším životě se zhoršovaly jeho vztahy s dětmi a tak strávil zbytek života sám na farmě v Connecticutu. Watson spálil veškeré dopisy a spisy, čímž připravil historiky o cenný zdroj pro pochopení behaviorismu a Watsona samého.

Behaviorismus je myšlenkový směr, v jehož centru zájmu stojí chování, jeho pozorování a analýza. Psychologie podle pojetí behaviorismu je čistě objektivní, experimentální přírodní věda. Jejím cílem je předvídání a ovládání chování. Klasický behaviorismus představovaný například J.B. Watsonem vychází z pokusu ruského fyziologa I.P. Pavlova. Vychází z předpokladu, že základním prvkem zkoumání v psychologii má být pozorovatelné a měřitelné chování. Watson požadoval, že správným vědecký přístup se omezuje na zaznamenávání tělesných, muskulárních a fyziologických reakcí, přičemž vědomí a mentální stavy považuje za odvozené a nezachytitelné.

Výpisky z knihy - 9.1.1878 – 25.9.1958 - americký psycholog - zakladatel behaviorismu (behavior – chování; tvrdí, že chování lze vědecky zkoumat bez odkazu na vnitřní duševní stavy) - Díla: 1919 - Psychology from the standpoind of Behaviorist 1925 - Behavioris 1928 - Psychological care of intant and child „Dejte mi na výchovu tucet zdravých dětí a já vám zaručím, že z každého z nich vychovám specialistu, jakého náhodně zvolím – lékaře, právníka, umělce, obchodníka, dokonce i žebráka, zloděje bez ohledu na jeho talent, sklony i bez ohledu na vlastnosti jeho předků“. ZDROJ Z KNIHY : universum všeobecná encyklopedie, psychologický slovník - Pavel Hartl a Helena Hartlová

http://www.zones.sk/studentske-prace/osobnosti-zivotopisy/5163-john-broadus-watson/ http://www.ssvp.wz.cz/Texty/Behaviorismus.html http://cs.wikipedia.org/wiki/John_B._Watson http://cs.wikipedia.org/wiki/Behaviorismus http://leccos.com/index.php/clanky/watson-,john-broadus