Generování náhodných veličin Diskrétní a spojitá rozdělení Simulační modely ek.procesů 4.přednáška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní typy rozdělení pravděpodobnosti diskrétní náhodné veličiny
Advertisements

VÝPOČET OC.
TEORETICKÉ MODELY některých DISKRÉTNÍCH NV
GENEROVÁNÍ PSEUDONÁHODNÝCH ČÍSEL
Statistická indukce Teorie odhadu.
Vybraná rozdělení diskrétní náhodné veličiny
ROZDĚLENÍ NÁHODNÝCH VELIČIN
Limitní věty.
BINOMICKÉ ROZDĚLENÍ (Bernoulliovo schéma)
Diskrétní rozdělení a jejich použití
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Pravděpodobnost a statistika opakování základních pojmů
Generování náhodných veličin (1) Diskrétní rozdělení
Obsah prezentace Náhodná proměnná Rozdělení náhodné proměnné.
Binomická distribuce Při zjišťování p je nutné znát:  a) celkový počet možných jednoduchých jevů  b) počet jednoduchých jevů který spadá do jevu/třídy.
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Vybraná rozdělení spojité náhodné veličiny
Generování náhodných veličin (2) Spojitá rozdělení
Pravděpodobnost 10 Binomické rozdělení pravděpodobnosti neboli
Aplikovaná statistika
Poskytuje daný generátor opravdu posloupnost náhodných čísel?
Testy náhodnosti, metody transformace náh. čísel na hodnoty náh
Některá diskrétní a spojitá rozdělení náhodné veličiny.
Diskrétní rozdělení Karel Zvára 1.
Náhodný jev A E na statistickém experimentu E - je určen vybranou množinou výsledků experimentu: výsledku experimentu lze přiřadit číslo, náhodnou proměnnou.
Data s diskrétním rozdělením
POČET PRAVDĚPODOBNOSTI
Definice stochastického procesu jako funkce 2 proměnných
Normální (Gaussovo) rozdělení
Vybraná rozdělení spojité náhodné veličiny
PRAVDĚPODOBNOST A MATEMATICKÁ STATISTIKA Úvod, kombinatorika
Ekonomické modelování Analýza podnikových procesů Statistická simulace je vhodný nástroj pro analýzu stochastických podnikových procesů (výrobní, obchodní,
Experimentální fyzika I. 2
Rozdělení diskrétních veličin. Příklady diskrétních náhodných veličin Pokus jev nastaljev nenastal pnS hod mincírublíc1/2počet hodůpočet rubů celkem narození.
Základy zpracování geologických dat
Fitování Konstrukce křivky (funkce), která co nejlépe odpovídá naměřeným hodnotám. - může podléhat dodatečným podmínkám Lineární vs. nelineární regrese.
Pravděpodobnost.
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Náhodný vektor Litschmannová, 2007.
Normální rozdělení a ověření normality dat
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
Distribuční funkce diskrétní náhodná proměnná spojitá náhodná proměnná
Všechno, co jste chtěli vědět z teorie pravděpodobnosti, z teorie informace a … báli jste se zeptat (1. část) (pro potřeby přednášky Úvod do strojového.
Molekulová fyzika 3. přednáška „Statistický přístup jako jediná funkční strategie kinetické teorie“
Poissonovo rozdělení diskrétní náhodné veličiny
Úvod do praktické fyziky Seminář pro I.ročník F J. Englich, ZS 2003/04.
Aritmetický průměr - střední hodnota
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
Pravděpodobnost Přednáška č.2. Deterministický a náhodný děj Každý děj probíhá za uskutečnění jistého souboru podmínek Deterministický děj-děj, ve kterém.
ROZDĚLENÍ SPOJITÝCH NÁHODNÝCH VELIČIN Rovnoměrné rozdělení R(a,b) rozdělení s konstantní hustotou pravděpodobnosti v intervalu (a,b) a  x  b distribuční.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti R. Čopjaková.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Simulace podnikových procesů
Pravděpodobnost a matematická statistika I.
Stručný přehled modelových rozložení I.
Některá rozdělení náhodných veličin
Spojitá náhodná veličina
Náhodná veličina.
Základy statistické indukce
Pravděpodobnost a matematická statistika I.
Rozdělení pravděpodobnosti
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Poissonovo rozdělení diskrétní náhodné veličiny
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Základy statistiky.
Testování hypotéz - pojmy
Princip max. věrohodnosti - odhad parametrů
Distribuční funkce diskrétní náhodná proměnná spojitá náhodná proměnná
Transkript prezentace:

Generování náhodných veličin Diskrétní a spojitá rozdělení Simulační modely ek.procesů 4.přednáška

Diskrétní rozdělení Vychází se z náhodného pokusu, který má za následek 2 možné výsledky: 1.Nastoupení jevu A 2.Nenastoupení jevu A = nastoupení Ā Pravděp. nastoupení jevu A … P(A) = p Pravděp. nastoupení jevu Ā … P(Ā) = 1-p = q

Diskrétní rozdělení 1.Alternativní 2.Geometrické 3.Pascalovo 4.Binomické 5.Poissonovo 6.Hypergeometrické

1. Alternativní (Bernoulliovo) rozdělení Náhodný pokus má jen 2 možné výsledky 1.s pravděpodobností p … úspěch náh.veličina X = 1 2.s pravděpodobností 1-p = q … neúspěch náh.veličina X = 0 E(X) = pD(X) = p*q Příklad: hod mincí, …??? (sami doplňte) Generování: ??? (sami doplňte)

2. Geometrické rozdělení Náh.veličina X = počet náhodných pokusů, které mají za výsledek nastoupení jevu Ā před prvním výskytem jevu A (počet neúspěchů před prvním úspěchem) E(X) = q/pD(X) = E(X)/p = q/p 2 P(X) = p(1-p) x Příklad: počet ??? (doplňte..)

2. Geometrické rozdělení Generování: 1.x = 0 2.generuj náh.číslo r 3.pokud je r < p, jdi na 5. 4.x = x + 1, jdi na 2. 5.konec, v x je generovaná hodnota geom.rozdělení Jiná možnost: x = celá část (ln r/ln q)

3. Pascalovo (negativní binomické) rozdělení Náh.veličina X … počet nastoupení jevu Ā předtím, než nastoupí k-krát jev A (počet neúspěchů před k úspěchy) = součet k nezávislých geometrických rozdělení E(X) = k*q/pD(X) = k*q/p 2 Příklad: počet ??? (doplňte..) Generování: ??? (sami doplňte)

4. Binomické rozdělení Náh.veličina X … počet výskytů jevu A v sérii n nezávislých pokusů (počet úspěchů ve všech pokusech, výběry s vracením) E(X) = n*pD(X) = n*p/q Příklad: počet ??? (doplňte..)

4. Binomické rozdělení Generování: 1.x = 0, i = 1 2.generuj náh.číslo r 3.pokud je r < p, x = x i = i+1 5.pokud je i  n, jdi na 2., jinak jdi na 5. 6.konec, v x je generovaná hodnota binomického rozdělení

5. Poissonovo rozdělení Podobné binomickému, rozdíl je hlavně v tom, že: n je velmi velké (n>30) a p velmi malé (p<0.1) E(X) = n*p = D(X) = Příklady: jako u binom.rozděl. s p<0.1, počet výskytů určitého jevu v časovém intervalu  t (stř.hodnota počtu výskytů za čas.jednotku je ), Toto rozdělení je spojené s exponenciálním rozdělením – společný parametr

6. Hypergeometrické rozdělení Náh.veličina X … počet prvků jednoho druhu (úspěchů), který se vyskytuje v náhodném výběru n prvků (bez vracení) Ze základního souboru velikost N vybereme n Pravděpodobnost úspěchu P(A) … p Celkový počet prvků jednoho druhu (úspěchů) v souboru N … M= N*p E(X) = n*pD(X) = n*p*q ((N-n)/(n-1))

Spojitá rozdělení Spojité distribuční funkce F(x) 0  F(x)  1x  (  ;  ) F(x) je neklesající Spojité hustoty pravděpodobnosti f(x) f(x) = dF(x)/dx a naopak distribuční fce

Spojitá rozdělení 1.Rovnoměrné R(a,b) 2.Exponenciální E(1/ ) 3.Normální N( ,  2 ) 4.Logaritmicko-normální LN( ,  2 ) 5.Další rozdělení 1.Obecné trojúhelníkové TRI(a,c,b) 2.Lichoběžníkové, Gama, Beta,  2, t, …

1. Rovnoměrné rozdělení Náh.veličina X má rovnoměrné rozdělení na intervalu (a,b), jestliže má hustotu pravděpodobnosti f(x): f(x) = 0 pro x b f(x) = 1 / (b-a) (tj. v daném intervalu se vyskytuje se stejnou pravděpodobností) E(X) = (a+b)/2D(X) = (b-a) 2 /12

1. Rovnoměrné rozdělení Generování:x = a + (b-a)r Příklad: doba ??? (doplňte..)

2. Exponenciální rozdělení Používáme:  pokud je pravděpodobnost výskytu jevu během časového intervalu úměrná délce tohoto intervalu  a nastoupení jevu je statisticky nezávislé na minulosti procesu f(x) = e - x pro >0, x>0 F(X) = 1-e - x E(X) = 1/ D(X) = 1/ 2

2. Exponenciální rozdělení Generování - přes metodu inverzní transformace Příklad: doba ??? (doplňte..)

3. Normální rozdělení Parametry: ,  2 Lze převést na normované normální rozdělení N(0,1): pokud X má rozdělení N( ,  2 ), pak Z = (X-  )/  má rozdělení N(0,1) Tímto rozdělením se řídí např. náhodné chyby a veličiny, jejichž kolísání je způsobeno součtem velkého počtu vzájemně nezávislých a nepatrných jevů (výška populace). Lze jím dobře aproximovat i jiná rozdělení (i nespojitá).

3. Normální rozdělení

Generování: 1.Algoritmus vycházející z centrální limitní věty - součty n náhodných čísel (pro n alespoň 12 a vetší) je možno chápat jako hodnoty normálního rozdělení 2.Box-Müllerova transformace 3.Upravená Box-Müllerova transformace 4.V Excelu s využitím funkce NORMINV 5.Pomocí zamítací metody

4. Logaritmicko-normální rozdělení Vhodné pro jednostranně ohraničená data – např. fyzikální veličiny (teplota, tlak, hmotnost, objem, průtok…), spolehlivost, výše důchodu,..

4. Logaritmicko-normální rozdělení Generování: 1.Nagenerujeme X z normálního rozdělení 2.Pokud má X rozdělení N( ,  2 ), pak Z má rozdělení LN( ,  2 ), jestliže Z = e x

5. Další rozdělení a) Obecné trojúhelníkové b) Lichoběžníkové c) Studentovo t-rozdělení d) Gama e) Beta f)  2 g) Weibullovo h) Erlangovo i) Fisherovo F-rozdělení

… a to pro dnešek stačí ! DOTAZY?