Biologická léčba Olga Bürgerová. Biologická léčba nazývaná někdy také cílená léčba, využívá obranyschopnosti organismu k boji proti rakovině či některým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rakovina a rakovinotvorné látky
Advertisements

PaedDr. Jiřina Ustohalová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
Globální problémy lidstva
Krev ve stolici Hanka Tesková.
VY_32_INOVACE_TMM BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
MUDr. Alexandra Vosátková UNIVERSUM 2011
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název: VY_32_INOVACE_630_PREVENCE ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍ SOUSTAVY Téma:DOPAD.
Obrození imunoterapie v onkologické léčbě
SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Transplantace ledvin (transplantace obecně, rejekce)
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
Nadační fond Modrá kotva Základní informace. Nadační fond Modrá kotva (NFMK) byl založen s cílem získávat prostředky pro podporu výzkumu a klinického.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_622_BUŇKA, TKÁŇ, ORGÁN Téma: ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Poruchy mechanizmů imunity
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
DETOXIKACE – očista organismu
Ošetřovatelská péče o nemocného po transplantaci kostní dřeně
VYLUČOVACÍ a ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA
FN Olomouc, novorozenecké odd. JIP
Hormonální řízení.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Imunita Cholera, 19. století.
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ.
Doping- látky zakázané
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
LÉČIVÉ ROSTLINY. Lé č ivá rostlina je taková, která svými látkami ovliv ň uje stav organismu. K lé č ení mohou být použity r ů zné č ásti bylin, ke řů,
Aktuálně z laboratoře MUDr. Dana Šináglová s.r.o..
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Akupunktura a akupresura
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
Obecná onkologie: Epiteliální (epitelové) nádory
Využití radiotechnologie v onkologii
Stavba kosti.
Lékařské aplikace mikrovlnné techniky Hypertermie
Mikrovlnná trouba Michaela Muchová 3.G.
Vznik nádorové buňky RNDr. Jan Šrámek 2013
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Výživa u onkologicky nemocných pacientů
Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl.
vypracoval-Martin Vítů
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_25 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Nádorová onemocnění Anotace Žáci.
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Přejato od studentů:Lucie Částková Michaela Hladká Marie Lengálová.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Imunologie a alergologie
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Onkologie Jitka Pokorná.
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Oběhová soustava Krev.
Vliv radiace na člověka
ČLOVĚK A JEHO VNITŘNÍ ÚSTROJÍ
= přeměna látek a energií
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Dopady kouření v ČR: epidemiologický pohled
Promítnutí pokroků lékařské vědy do funkčního hodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti ve vztahu k mezinárodní klasifikaci nemocí a s přihlédnutím.
Poruchy mechanizmů imunity
Transkript prezentace:

Biologická léčba Olga Bürgerová

Biologická léčba nazývaná někdy také cílená léčba, využívá obranyschopnosti organismu k boji proti rakovině či některým autoimunitním chorobám díky tomu, že jsou v současné době lépe známé struktury a pochody na povrchu i uvnitř buňky. nazývaná někdy také cílená léčba, využívá obranyschopnosti organismu k boji proti rakovině či některým autoimunitním chorobám díky tomu, že jsou v současné době lépe známé struktury a pochody na povrchu i uvnitř buňky.rakovině autoimunitnímbuňkyrakovině autoimunitnímbuňky

Látky používané v biologické léčbě se nazývají modifikátory imunitní odpovědi. Většinou jsou to látky, které lidské tělo normálně vyrábí. Pro účely cílené léčby nádorů a autoimunitních chorob jsou však tyto látky vyrobeny v laboratoři a tělu dodávány. používané v biologické léčbě se nazývají modifikátory imunitní odpovědi. Většinou jsou to látky, které lidské tělo normálně vyrábí. Pro účely cílené léčby nádorů a autoimunitních chorob jsou však tyto látky vyrobeny v laboratoři a tělu dodávány.lidské tělolaboratořilidské tělolaboratoři

Obecná kritéria použití biologické léčby: Obecná kritéria použití biologické léčby: Obecná kritéria použití biologické léčby: podtyp nádoru, u kterého je známo, že na konkrétní biologickou léčbu reaguje podtyp nádoru, u kterého je známo, že na konkrétní biologickou léčbu reaguje vyčerpání jiných možností léčby vyčerpání jiných možností léčby dosažení nežádoucích účinků předchozí léčby, které opravňují biologickou léčbu použít dosažení nežádoucích účinků předchozí léčby, které opravňují biologickou léčbu použít

Nádory, které můžeme ovlivnit pomocí biologické léčby: nádory ledvin nádory ledvin nádory prostaty nádory prostaty nádory tlustého střeva nádory tlustého střeva nádory plic nádory plic nádory prsu nádory prsu nádory ženských pohlavních orgánů nádory ženských pohlavních orgánů melanom melanom melanom Kaposiho sarkom Kaposiho sarkom Kaposiho sarkom Kaposiho sarkom

onkologii Interferon alfa, který se podává podkožně a používá se typicky u melanomu, karcinoidu, nádorů ledvin nebo poruch krvetvorby. Interferon alfa, který se podává podkožně a používá se typicky u melanomu, karcinoidu, nádorů ledvin nebo poruch krvetvorby. Interleukin 2, který se může rovněž podávat podkožně, ale také nitrožilně. Tato léčba nebývá pro pacienta příliš pohodlná, často totiž dochází ke vzniku bolestivých zarudnutí v místě vpichu a můžete se také setkat s vyšším počtem nežádoucích účinků. Typicky se využívá při léčbě melanomu či nádorů ledvin Interleukin 2, který se může rovněž podávat podkožně, ale také nitrožilně. Tato léčba nebývá pro pacienta příliš pohodlná, často totiž dochází ke vzniku bolestivých zarudnutí v místě vpichu a můžete se také setkat s vyšším počtem nežádoucích účinků. Typicky se využívá při léčbě melanomu či nádorů ledvin