Poznáváme zvířata podle stop

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Př.4.01-domácí zvířata-prezentace
Advertisements

Veronika Rozehnalová a Kristýna Kořínková
VY_32_INOVACE_PŘ.5.03-Lesní zvířata-PREZENTACE
Savci - opakování.
SAVCI - shrnutí Mgr. Helena Tlapáková.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Lasicovité šelmy.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_15
Ještěři.
Patří mezi největší ptáky našich lesů.
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
VY_52_INOVACE_PŘ.8.07_Šelmy, test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis 8.ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Čeleď: Šelmy lasicovité
SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.14 Anotace: Prezentace popisuje význam lesa, faunu a floru lesa. Vzdělávací oblast: Význam lesů Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk:
KLOKÁNCI A KLOKANI.
Trénink v určování savců ČR
VY_32_INOVACE_PŘ.4.02-domácí zvířata-PREZENTACE
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Živočichové v lese.
Sovy.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/
ČR - mírný podnebný pás (živočichové)
řád Sudokopytníci 2 nebo 4 prsty s kopýtky býložravci, všežravci
POZNÁVAČKA Živočichové EKOSYSTÉM LES 4. třída.
Savci.
Psovití RNDr. Václav Procházka.
Tajga Jehličnatý les.
Psovité šelmy By: Petr West.
Savci 3 Arnošt Krška.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
LESNÍ SAVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
STOPY ZVÍŘAT Jméno autora: Mgr. Kateřina Kačmárová Škola: ZŠ Náklo
Třídění živočichů.
Ptáci zástupci 2 Dravci, sovy vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
LASICE KOLČAVA Latinsky: Mustelem Zpracovala: VERONIKA POLLAKOVÁ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 52 Sada: Př 7/35 Předmět: přírodopis Ročník: 7.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Šelmy ZŠ Hejnice M. Hradil.
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ŠELMY LASICOVITÉ drobné (lasice kolčava), středně velké šelmy (jezevec, vydra)‏ nemají zatažitelné drápy proto kuny našlapují jen na prsty, aby jejich.
VY_32_ INOVACE_ 06_ PŘÍRODOVĚDA 5
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Zvířata v Lese –test savci 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_10
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ROHÁČ OBECNÝ Největší brouk Evropy Žije v dutinách starých stromů a v mrtvých pařezech v lesích a hájích. U nás se vyskytuje na Jižní Moravě.
AUTOR: Mgr. Helena Dobešová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_02
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
19 savci v lese VY_32_INOVACE_19
Zvířata v zimě 1. ročník.
TANY CHUDOZUBÍ LUSKOUNI ZAJÍCOVCI
Autor: Mgr. Pavla Kofroňová Název: Šelmy VY_32_INOVACE_Př.5
Transkript prezentace:

Poznáváme zvířata podle stop

Pes domácí pes má na přední tlapce 5 prstů a na zadní tlapce 4 prsty, ale na přední tlapce je pátý prst vysoko a neotiskuje se na všech stopách jsou patrné otisky drápů (psovité šelmy mají totiž drápy nezatažitelné) délka psích stop je většinou od 2,5 do 13 cm (podle druhu psa)

Kočka domácí kočka má na přední tlapce 5 prstů a na zadní tlapce 4 prsty, ale na přední tlapce je pátý prst vysoko a neotiskuje se kočičí stopa připomíná malou psí stopu, ale chybí zde drápy (kočkovité šelmy mají drápy zatažitelné) délka kočičí stopy je asi 2,5 – 3,5 cm (podle druhu kočky)

Liška obecná liška má na přední tlapce 5 prstů a na zadní tlapce 4 prsty, ale na přední tlapce je pátý prst vysoko a neotiskuje se liščí stopa má pravidelný elipsovitý tvar s vytlačenými drápy a je téměř zrcadlově symetrická (pozor na záměnu se stopou psa) délka stopy lišky je asi 5 cm a šířka asi 3 – 4 cm

Lasice kolčava přední i zadní tlapka má 5 prstů s výraznými bříšky a drápky (stopy jsou podobné kuně nebo tchoři a liší se pouze velikostí) nejobvyklejším způsobem pohybu lasice jsou poskoky, při kterých zanechává charakteristické „dvojstopy“ stopa je dlouhá asi 1,5 cm a široká 0,7 – 1 cm

Ježek východní přední a zadní tlapky mají 5 dlouhých prstů se silnými drápy a výraznými mozoly ježek klade při chůzi zadní tlapky do otisků předních tlapek délka přední tlapky je asi 2,5 cm a šířka 2,5 – 3 cm, zadní tlapky jsou dlouhé 3 cm a široké 2 cm (měří se bez drápů)

Srnec obecný stopy srnce či srny můžeme snadno najít na polích, lesích nebo také v blízkosti člověka (např. na zahrádkách) otisky kopýtek (tzv. spárků) jsou podobné jelenům či daňkům, ale srnčí stopy jsou nejmenší a nejštíhlejší délka stopy je okolo 3,5 – 4,5 cm a šířka asi 3 cm

Prase divoké stopa prasete divokého je podobná srnčí stopě, ale je větší a jsou v ní otištěné tzv. paspárky (zakrnělé prsty na noze) při chůzi se stopy předních a zadních kopýtek překrývají, ale při běhu jsou otištěné všechny čtyři kopýtka stopa je dlouhá 5 – 8 cm a široká 4 – 6 cm

Zajíc polní zajíc se pohybuje pouze skokem (chůzi a klus neovládá) při pohybu dává zadní tlapky před přední tlapky, které jsou vždy za sebou (nikdy ne vedle sebe) délka stop předních tlapek je asi 5 cm a šířka 3 cm, zadní tlapky jsou dlouhé 6 – 12 cm a široké 3,5 cm

Bažant obecný končetiny bažanta jsou silné, holé, pokryté zrohovatělou kůží a na čtyřech prstech jsou silné a dlouhé drápy samci mají na zadní straně končetin ještě tzv. ostruhu, kterou samice nemají celá stopa je dlouhá 6,5 – 9 cm a široká asi 8 cm

Sýček obecný otisky stop sov mají 2 prsty dopředu a 2 dozadu, jeden z prstů je tzv. vratiprst, který se může otáčet dopředu i dozadu tvarově jsou stopy všech sov podobné a liší se pouze velikostí v závislosti na druhu sovy (největší stopu má výr velký) stop se nachází málo, protože po zemi se sovy pohybují málo

test 1. Má kočka domácí na každé tlapce 5 prstů? ANO NE 3. Jakým způsobem se pohybuje zajíc polní? KROK ŠPLH SKOK 2. Jak se nazývá jeden z prstů u sov? PASPÁREK VRATIPRST BĚHÁK PRSTOKLAD 4. Co jsou to tzv. „spárky“ ? ZUBNÍ MEZERY KOPÝTKA PAROŽÍ DVA SRNCI

5. Tato stopa patří . . . LIŠCE KOČCE PSOVI LASICI 6. Tato stopa patří . . . JEŽKOVI LASICI SÝČKOVI PRASETI

VÝSLEDKY TESTU 1. NE 2. VRATIPRST 3. SKOK 4. KOPÝTKA 5. PSOVI 6. JEŽKOVI