HLÍSTI (Hlístice – nejpočetnější skupina těchto bezobratlých živ.)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLOŠTĚNCI – ŽIVOČICHOVÉ S PLOCHÝM TĚLEM
Advertisements

Živočichové rybníka Žahavci.
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou pohlavní.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Žížala obecná Kroužkovec Máloštětinatec Opaskovec.
KROUŽKOVCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KROUŽKOVCI Válcovité článkovité na koncích zašpičatělé tělo Pokožka
Bezobratlí živočichové
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE1_05 Tematická.
RYBY Přírodopis 7. ročník.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
ŽAHAVCI Žijí ve sladké i slané vodě Většina žije trvale přisedle
Kmen: Žahavci vodní mnohobuněční živočichové sladké i slané vody
MĚKKÝŠI Měkké tělo, které je (bývalo) chráněno vápenitou schránkou
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Trávicí soustava.
Ploštěnka mléčná Mgr. Helena Roubalová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Bezobratlí živočichové
KROUŽKOVCI.
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní.
Člověk Člověk je společně s živými organizmy součástí živé přírody.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Triblastika prvoústí se schizocoelní dutinou
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vypracovala: V. Černochová
MLŽI Schránku tvoří dvě lastury spojené svaly
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HLÍSTI.
Hlísti (Cycloneuralia)‏
Kroužkovci.
kmen: HLÍSTI (Nematoda)
PLOŠTĚNCI Dělení: PLOŠTĚNKY MOTOLICE TASEMNICE.
Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Tělo: Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_16_TEMA Hlístice TÉMA.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Hlístice - nematoda Číslo vzdělávacího materiálu: ICT6/4 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Ploštěnci, hlístice, vířníci
Trávicí soustava.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_03_Hlísti.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela VY_52_INOVACE_20_Přírodopis 6. ročník_Kroužkovci zástupci Téma: Kroužkovci zástupci CZ.1.07/1.4.00/
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Hlísti  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ŽAHAVCI - ŽAHAVÍ DRAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
Kmen: Hlísti. Dvouvrstevní živočichové, protáhlé, nečlánkované, k oběma koncům se zužující tělo Na povrchu těla je silná kutikula Mají nepravou tělní.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
Žahavci – žahaví dravci
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS
Trávicí soustava.
Kmen : HOUBOVCI Nejprimitivnější živočichové.
Vnitřní stavba těla ptáků 2
– SAMEC SE NÁPADNĚ LIŠÍ OD SAMICE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01A_09_Hlísti.
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Název materiálu (téma): OPAKOVÁNÍ-PLOŠTĚNCI, HLÍSTI, KROUŽKOVCI
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
HLÍSTI.
VY_52_INOVACE_03_Vnější a vnitřní parazité- učební text
Kmen: Hlístice (hlísti)
Transkript prezentace:

HLÍSTI (Hlístice – nejpočetnější skupina těchto bezobratlých živ.) Žijí v půdě, někteří jsou paraziti rostlin a živočichů Tělo je válcovité, na koncích zašpičatělé Povrch tvoří hladká pokožka - vylučuje ochranou vrstvu - kutikulu Pod pokožkou je tenká vrstva svaloviny Kyslík přijímá pokožkou

Trávící soustava je tvořena trávící trubicí, HLÍSTICE Trávící soustava je tvořena trávící trubicí, její části jsou - ústní otvor - svalnatý hltan – nasává živiny - střevo – probíhá zde rozklad a trávení - řitní otvor Vylučovací soustavu tvoří dva kanálky s vývodem

HLÍSTICE Nervová soustava je provazcovitá Hlístice jsou vždy odděleného pohlaví – jedinec má vždy jen jeden typ pohlavních buněk Samice jsou často mnohem větší než samci Rozmnožují se vždy pohlavně vajíčko + spermie = nový jedinec

HLÍSTICE Druhy hlístic Háďata Žijí v půdě, rozkládají rostlinné zbytky Háďátko bramborové – cizopasí na hlízách brambor Parazitické hlístice Vyskytují se nejčastěji ve střevech živočichů, ale některé i v jiných částech těl Roup dětský, Škrkavka dětská - střeva Svalovci, Vlasovci, Měchovci Obrana – řádná hygiena (mýt si zeleninu a ruce!!!)