LiWA - Living Web Archives Libor Coufal Národní knihovna ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Specializovaná databáze pro výzkum astronomie a astrofyziky Mgr. Radka Svaškova, Astronomický ústav AVČR, v. v.i.
INNOCASE Project Transfer of innovative case study approach in business education Leonardo da Vinci Programme INNOCASE project no PL1-LEO
3.národní seminář k projektu RegMet
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Aktivity projektu Europeana Local. • EuropeanaLocal ( ) • Digitalní obsah, který mohou poskytnout regionální.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Linked Heritage Koordinace standardů a technologií za účelem obohacení Europeany Alena Součková.
Dana Sigmundová Zásady vyhledávání, správná technika vyhledávání, databáze EBSCO ÚK FSS MU, úterý a středa 11. a Ústřední knihovna FSS MU.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Podpora PR oddělení fakulty moderními ICT
Projekt INFOZ – VZ Národní knihovna ČR - zabezpečení elektronických zdrojů pro výzkum, vývoj a inovace zdroje konsorcia rozpočet řešitelský tým splněné.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Projekt Rozvoj praktických forem výuky na PF UP Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
ISS Úvodní informace o kurzu Sekundární analýza Management sociálních dat a datové archivy Jindřich Krejčí.
1IT T ŘI PILÍŘE WEBU Ing. Jiří Šilhán. T ŘI PILÍŘE WWW WWW využívá počítačovou architekturu Klient/server, uživatel musí mít nainstalován prohlížeč, který.
© 2008 IBM Corporation Webov á ře š en í Petr Kunc Tom áš V á vra
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Benchmarking venkova zkvalitnění managementu mikroregionů.
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
Obor informační technologie
Přístup k národnímu webovému archivu Tomáš Síbek a Lukáš Gruber.
9. Národní konferenci kvality ve veřejné správě, 2013, Brno.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
SDRUK-IT Možnosti využití programového vybavení WebArchivu dalšími subjekty Ing. Petr Žabička, MZK.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Uchování a trvalé zpřístupnění webových dokumentů zkušenosti z WebArchivu.
C# - Úvod Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Novinky v projektu OpenAIRE plus.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
MoodleMoot.cz 2011, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o. 1 Moodle a okolní svět Ing. Marek Kocan.
NaturNet Plus Počítačem podporované vzdělávání na ochranu životního prostředí O projektu.
Seznámení se službami Office 365 Microsoft Online Services Přechod ze sady BPOS na služby Office 365 pro stávající uživatele BPOS.
Aplikovaná informatika Zimní semestr 2013/2014. Ing. Bohuslav Růžička, CSc. tajemník katedry K101 kancelář: 215 tel
Systémová integrace Big Data
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Budoucnost současných internetových zdrojů Mgr. Ludmila Celbová
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
Přístup k národnímu webovému archivu Tomáš Síbek a Lukáš Gruber.
Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Pavel Čech Unverzita Hradec Králové.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Archiv českého webu Petr Žabička, Moravská zemská knihovna a Masarykova Univerzita v Brně Ludmila Celbová, Národní knihovna ČR.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
Ochrana osobních práv zaměstnanců a majetkových zájmů zaměstnavatele Ústav práva a humanitních věd , Brno Bc. Jiří Krupník.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Selekční jazyky Současné trendy Přednáška č. 6 ( ) Filozofická fakulta Masarykova Univerzity, Kabinet knihovnictví - Ústav české literatury a knihovnictví.
Odbor digitálních fondů Zuzana Kvašová,
Linked Heritage Koordinace standardů a technologií za účelem obohacení Europeany Alena Součková.
STRATEGIE AV21 Špičkový výzkum ve veřejném zájmu
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Web Application Scanning
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

LiWA - Living Web Archives Libor Coufal Národní knihovna ČR

LiWA – Living Web Archives O projektu 2 ▫Výzkumný projekt zaměřený na oblast archivace webu ▫Financováno EU z prostředků 7. rámcového programu (€ ) ▫únor leden 2011 (36 měsíců)

LiWA – Living Web Archives Partneři 3 ▫Výzkumné organizace:  Výzkumné centrum L3S, Leibnizova universita Hannover (koordinátor)  Institut Maxe Plancka pro informatiku  Výzkumný ústav počítačů a automatizace, Maďarská akademie věd ▫Webové archivy:  Národní knihovna ČR  Moravská zemská knihovna  European Archive  Hanzo Archives Ltd.  Stichting Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

LiWA – Living Web Archives Motivace 4 ▫Webové technologie se neustále vyvíjejí a stávají se stále sofistikovanějšími

LiWA – Living Web Archives 5

6

Motivace 7 ▫Webové technologie se neustále vyvíjejí a stávají se stále sofistikovanějšími  Scriptovací jazyky, Flash, multimédia, databáze, …

LiWA – Living Web Archives Motivace 8 ▫Webové technologie se neustále vyvíjejí a stávají se stále sofistikovanějšími ▫Nástroje pro archivaci webu narážejí na své hranice

LiWA – Living Web Archives Motivace 9 ▫Webové technologie se neustále vyvíjejí a stávají se stále sofistikovanějšími ▫Nástroje pro archivaci webu narážejí na své hranice ▫Dlouhodobá perspektiva webových archivů

LiWA – Living Web Archives 10

LiWA – Living Web Archives Cíl 11 ▫Nová generace technologií, která zvýší:  Kvalitu webových archivů  Jejich dlouhodobou využitelnost „Od prostého úložiště webových stránek k živoucím webovým archivům“  Dlouhodobá interpretovatelnost  Zvýšená důvěryhodnost  Rozmanitost obsahu

LiWA – Living Web Archives Oblasti výzkumu 12 ▫(Ne)kompletnost obsahu  Extrakce ne-HTML odkazů  Archivace skrytého webu  Webové formuláře  Jiné protokoly než http ▫Filtrace nepodstatného obsahu (šumu)  Spam  Webové pasti  Detekce změn a duplikátů

LiWA – Living Web Archives Oblasti výzkumu 13 ▫Časová koheze  Temporální skladba archivu (datování)  Identifikace, analýza a korekce časových mezer  Konzistence v rámci federovaných webových archívů ▫Sémantický vývoj a dlouhodobá interpretovatelnost  Terminologická evoluce  Sémantická evoluce

LiWA – Living Web Archives Výstup Sada inovativních služeb pro sklízení, uchování a obohacení obsahu Webu 2 demo aplikace: streaming a sociální web integrated reference open source solution for web archiving aligned with work of International Internet Preservation Consortium (IIPC) 14

LiWA – Living Web Archives WP7: LiWA Application „Streaming“ WP7: LiWA Application „Streaming“ Organization of Work WP1: Requirement Analysis WP1: Requirement Analysis WP4: Archive Coherence WP5: Handling Semantic Evolution WP5: Handling Semantic Evolution WP9: Project Management (LUH) WP10: Dissemination & Exploitation Architecture + Integration Activities „Living Web Archives“ (EA) Architecture + Integration Activities „Living Web Archives“ (EA) WP3: Data Cleansing + Noise Filtering WP8: LiWA Application „Social Web Archiving“ WP8: LiWA Application „Social Web Archiving“ WP2: Enhanced Capturing

Díky za pozornost Libor Coufal Odd. archivace webu Národní knihovna ČR