Název Jiří Orten Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Označení způsobu hry, dělení a prodlužování not Předmět, ročník
Advertisements

Název Mollové stupnice s béčky Předmět, ročník Hudební výchova, sexta
zpracovaný v rámci projektu
Název Durové stupnice s béčky Předmět, ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Stavba a vznik Země Projevy života
Název Mácha, Karel, Hynek: Máj Předmět, ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Název Intervaly Předmět, ročník Hudební výchova, 1. ročník
VY_32_INOVACE_31-11 Česká poezie po r Oldřich Mikulášek.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Název Alexandr Makedonský a jeho říše Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Smyslová soustava, zaostřování, zrakové vady Předmět, ročník
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
Název Smyslová soustava – rovnovážné ústrojí, chuť a čich
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
NázevZlomky – úvod Předmět, ročník Matematika, sekunda (2. ročník osmiletého studia) Tematická oblast Matematika a její aplikace Anotace Cílem prezentace.
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Ladislav Fuks Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
NázevNásobení mnohočlenů Předmět, ročník Matematika, tercie (3. ročník osmiletého studia) Tematická oblast Matematika a její aplikace Anotace Výkladová.
NázevSložení počítače Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová.
Název Doprava – druhy dopravy 3 Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Miguel de Cervantes y Saavedra Předmět, ročník
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
Téma nejistoty a obav z budoucího vývoje Mgr. Ludmila Růžičková
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
Název Durové stupnice s křížky Předmět, ročník
Název Mollové stupnice s křížky Předmět, ročník Hudební výchova, sexta
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Slovní úlohy řešené soustavou rovnic 1 Předmět, ročník
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
NázevWindows – práce v oknech a nastavení Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Název Smyslová soustava – sluchové ústrojí Předmět, ročník
Název TKÁNĚ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Název Dýchací soustava I Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Název Perikles Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Divadlo Semafor Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Název Smyslová soustava, úvod, čidlo Předmět, ročník
Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.
NázevCharlotta Brontëová Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Transkript prezentace:

Název Jiří Orten Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. Anotace Prezentace o životě a díle Jiřího Ortena. Doplňkové materiály k Čítance 8 pro základní školy a víceletá gymnázia nakl. Fraus, 2005. Klíčová slova Orten, život, dílo Autor Mgr. Andrea Kaňáková Datum 10. 4. 2014 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Jiří Orten 1919 - 1941

Život Narodil se v Kutné Hoře jako druhý syn manželů Eduarda a Berty Ohrensteinových. Jeho rodiče vlastnili malý obchod se střižním a galanterním zbožím. Studoval na reálce a později herectví na konzervatoři Své básně publikoval pod pseudonymem Jiří Orten

Život Po otcově smrti a bratrově odjezdu do Anglie byl oporou matce a mladšímu bratrovi Cítil se velmi osaměle – rozešel se se svou dívkou, jako Žid nesměl opustit území Prahy 1. 9. 1941 jej srazila německá sanitka a na následky zranění ve věku 22 let zemřel

Dílo Čítanka jaro – 1939 Cesta k mrazu – 1940, původní láskyplný vztah k okolí se mění na beznaděj a opuštěnost – objevují se motivy z Bible. Vydáno pod pseudonymem Ortenovo dílo velmi ovlivnilo českou poezii. Jeho poezie vyjadřuje pocity mladých lidí zaskočených a zraněných těžkou dobou nepatřil do žádné umělecké skupiny, ale byl ovlivněn existencialismem

Dílo většina jeho díla vyšla posmrtně po roce 1945 jeho deníky vyšly pojmenovány podle barvy desek sešitů, ve kterých byly zapsány existencialismus – umělecký a filozofický směr, který se rozšířil po 1. světové válce (pocity osamělosti, izolovanosti, nesmyslnosti existence, nevyhnutelnosti smrti…)

Práce s ukázkou Přečtěte si ukázku Zákazy. Jaké pocity ve vás ukázka vzbuzuje. Jak se asi cítil autor? Co byly norimberské zákony? Kdy u nás začaly platit? Co museli Židé nosit na oděvu? Proč ? Přečtěte si ukázku O čem ví tesknota. Vžijte se do role kocourka. Popište své pocity. Mohl se autor cítit jako kocourek? Proč?

Práce s ukázkou Co může být tím vražedným kamenem?

Odpovědi V ukázce Zákazy si autor zapsal do svého deníku zákazy, které museli Židé dodržovat norimberské zákony začaly platit v roce 1939 v Protektorátu Čechy a Morava. Židům byla omezena práva, měli být odděleni od zbytku společnosti Židé museli nosit žlutou hvězdu (stigmatizace), muži měli povinnost užívat ke svému jménu ještě jméno Izák a ženy Sára

Odpovědi Pocity kocourka: bezmoc, smutek, zoufalství Autor se jako Žid během 2. světové války cítil stejně Vražedný kámen: strach, nejistota, strach z budoucnosti, bezmoc, trápení

Jiří Orten (obrázek č. 1)

Zdroje 1. Obrázek [cit. 2014-04-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://img.ihned.cz/attachment.php/930/41939930/PFpgTa8MidJ04cGuh2KnCtvRAB3xfWS1/172-10-Orten-1.jpg 2. Wikipedia [online]. 2014-04-10 [cit. 2014-04-10]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Orten 3.Lederbuchová, Ladislava; Stehlíková, Monika. Čítanka 8. Plzeň: Fraus, 2005. 224s. 1. vydání ISBN 80-7238-422-8