Markery asistovaná selekce - MAS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
metody založené na specifické kombinační návaznosti (tj
Advertisements

Irena Svobodová Gymnázium Na Zatlance
ZÁKLADY DĚDIČNOSTI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
GENETIKA MNOHOBUNĚČNÝCH ORGANISMŮ
Teorie selekce.
Vazba úplná, neúplná, Morgan, Bateson
GENETIKA – VĚDA, KTERÁ SE ZABÝVÁ PROJEVY DĚDIČNOSTI A PROMĚNLIVOSTI
Co je to genetika a proč je důležitá?
SELEKCE METODY PLEMENTBY
GENETIKA POPULACÍ 9 KVANTITATIVNÍCH ZNAKŮ
Plemenářská práce v chovu prasat
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Biologické základy mapování lokusů pro kvantitativní znaky (QTL) Stanislav ČEPICA Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR, v.v.i., Liběchov 
Třídění umělé selekce podle způsobů provádění;
Základy genetiky.
Markery asistovaná selekce
Odhad genetických parametrů
Stránky o genetice Testy z genetiky
Teoretické základy šlechtění lesních dřevin Milan Lstibůrek 2005.
Opakování 1. K čemu slouží DNA? 2. Kde jsou umístěny chromozomy?
GENETIKA Genetika je vědní disciplína, která se zabývá studiem dědičnosti a variability organismů.
Autor: Mgr. Tomáš Hasík Určení: Septima, III.G
Základy genetiky Role nukleových kyselin DNA – A,T,C,G báze
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
ONEMOCNĚNÍ Z HLEDISKA GENETIKY
Populační genetika je teoretickým základem šlechtění hospodářských zvířat; umožňuje sledování frekvencí genů a genotypů a tím i cílevědomé řízení změn.
Genetická diverzita hospodářských zvířat
Genetika.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: Cílový ročník: 8.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autor: Mgr. Tomáš Hasík Určení: Septima, III.G
Populační genetika.
 Biologie 19. století má dvě hvězdy první velikosti : Darwina a Mendela.
GENETICKÁ A FENOTYPOVÁ
Příbuzenská, liniová a čistokrevná plemenitba
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
AKAD. ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 8.
Mendelistická genetika
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tercie 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD 2 ŽIVOT - OBECNÉ VLASTNOSTI (III.) (ROZMNOŽOVÁNÍ základy genetiky) Ing. Helena Jedličková.
Praktikum z genetiky rostlin JS Genetické mapování mutace lycopodioformis Arabidopsis thaliana Genetické mapování genu odolnosti k padlí.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost vázaná na pohlaví Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/9 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Genetika kvantitativních znaků charakteristika kvantitativních znaků proměnlivost a její složky základní genetické parametry.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vazba genů – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Genetika populací Doc. Ing. Karel Mach, Csc.. Genetika populací Populace = každá větší skupina organismů (rostlin, zvířat,…) stejného původu (rozšířená.
Selekční postupy ve šlechtění rostlin I. Selekce = výběr Charles Darwin ( ) Darwinova evoluční teorie počítá s výběrem a rozmnožováním lépe.
Šlechtění hospodářských zvířat Doc. Ing. Karel Mach, CSc.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /13 Šablona: III/2 Inovace.
Vazba genů I Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Nepřímá DNA diagnostika
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Opakovatelnost (koeficient opakovatelnosti) Korelace genetická, prostřeďová a fenotypová Karel Mach.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Genetika Přírodopis 9. r..
3. Mendelovy zákony.
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
GENETICKÁ A FENOTYPOVÁ
Praktikum z genetiky rostlin
Genetika.
VY_32_INOVACE_PŘČL.15 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Genetika.
Genetika.
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
Genetika. Pojmy: dědičnost genetika proměnlivost DNA.
Transkript prezentace:

Markery asistovaná selekce - MAS umožňuje aplikaci molekulární genetiky ve šlechtění zvířat; využívá informací o tzv. lokusech kvantitativních vlastností (QTL – quantitative traits loci), které významně ovlivňují projevy užitkových vlastností; QTL lze identifikovat pomocí vazby k markeru

QTL = místo na chromozómu (lokus), kde jsou lokalizovány geny ovlivňující kvantitativní vlastnost marker = úsek DNA nebo gen, který sám nevykonává žádnou funkci a je snadno zjistitelný laboratorními metodami vazba QTL – marker je tím silnější, čím blíže jsou na chromozómu QTL a marker umístěny

úplná vazba: gen (Q, q) a marker (M, m) se předávají jako komplex; u potomků sledujeme vždy shodné kombinace jako u rodičů

neúplná vazba: dochází k rekombinacím; u potomků se vyskytují nové kombinace marker - gen

možnost využití markeru jako selekčního kritéria úzce souvisí se sílou vazby čím je vazba silnější, tím je selekce podle markeru přesnější čím je vazba slabší, tím větší počet rekombinací může vznikat což negativně ovlivní přesnost selekce

Vztah markeru a užitkové vlastnosti představuje toto schéma:

Kroky MAS vyhledání markeru stanovení vazbové mapy určení podílu proměnlivosti vysvětlené markerem σv2 identifikace jedinců, kteří nesou žádoucí alelu a jejich využití ve šlechtění

Stanovení vztahu marker - QTL je zpravidla vyjadřován matematicky na základě pravděpodobnostních počtů; vazbu lze stanovit za předpokladu, pokud je narušena rovnováha vazeb mezi lokusy; narušení rovnováhy lze dosáhnout křížením - v praxi omezené využití vycházíme proto z rozdílů mezi rodinami.

Grandsire design (Weller et al. 1990) metodický postup pro stanovení vztahu markeru a vlastnosti vypracovaný pro dojený skot; v plánu pokusu vycházíme od dědů – heterozygotů (Qq) v daném markeru; u jejich synů zařazených v inseminaci zjistíme alelu přenesenou od děda (Qxq); potomstvo děda rozdělíme do podskupin podle přenesené alely; syny vyhodnotíme podle užitkovosti dcer (kontrola dědičnosti); rozdíly mezi průměrnými plemennými hodnotami mezi skupinami uvnitř dědů jsou způsobeny markerem.

Význam MAS může přinést dodatečné zvýšení efektu selekce o 2-30%; především představuje další selekční kritérium; prozatím nelze počítat, že nahradí klasickou selekci založenou na principech populační genetiky; může negativně ovlivnit odezvu na selekci u polygenů.