Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Název Označení způsobu hry, dělení a prodlužování not Předmět, ročník
Název Mollové stupnice s béčky Předmět, ročník Hudební výchova, sexta
Název Durové stupnice s béčky Předmět, ročník
POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
vegetativní a sexuální rozmnožování, genotyp, odkopky, oddělky
Název Číselné výrazy Předmět, ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Titul - název Případný podtitul Sada č. X VY_32_INOVACE_X_01_nazev Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ , „Modernizací výuky.
Název Intervaly Předmět, ročník Hudební výchova, 1. ročník
Název Doprava – rozdělení a charakteristiky Předmět, ročník
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název Notopis 1 Předmět, ročník Hudební výchova, 1. ročník
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
Název Obyvatelstvo – rozmístění, početní vývoj a demografické ukazatele Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace.
Název Alexandr Makedonský a jeho říše Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Smyslová soustava, zaostřování, zrakové vady Předmět, ročník
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
Název Sídla - městská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Název Smyslová soustava – rovnovážné ústrojí, chuť a čich
Vytvořil: Mgr. Miloslav Došek - ZŠ a MŠ Jablonec nad Nisou, Kamenná 404/4, příspěvková organizace.
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPohyb tělesa.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Název Ladislav Fuks Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
NázevNásobení mnohočlenů Předmět, ročník Matematika, tercie (3. ročník osmiletého studia) Tematická oblast Matematika a její aplikace Anotace Výkladová.
NázevSložení počítače Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová.
Název Doprava – druhy dopravy 3 Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Miguel de Cervantes y Saavedra Předmět, ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název Průmysl – funkce a rozdělení Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
Název Mollové stupnice s křížky Předmět, ročník Hudební výchova, sexta
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
NázevWindows – práce v oknech a nastavení Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
Název Jiří Orten Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Smyslová soustava – sluchové ústrojí Předmět, ročník
Název Kryosféra a hydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název TKÁNĚ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast
Název Dýchací soustava I Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Název Perikles Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Divadlo Semafor Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Sídla - venkovská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Smyslová soustava, úvod, čidlo Předmět, ročník
Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Název The United Kingdom – Wales Předmět, ročník Seminář z anglického jazyka, septima Tematická oblast Reálie anglicky mluvících zemí I. AnotaceJedná se.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
NázevCharlotta Brontëová Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
NázevThe Czech Republic – Basic facts Předmět, ročník Anglický jazyk, roč., kvinta - oktáva Tematická oblast Reálie – Česká republika, Olomoucký.
Transkript prezentace:

Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. Anotace Prezentace- seznámení s příběhem Tristana a Isoldy. Doplňkové materiály k Čítance 8 pro základní školy a víceletá gymnázia nakl. Fraus, 2005. Klíčová slova Tristan a Isolda, balada, rytířský epos Autor Mgr. Andrea Kaňáková Datum 10. 5. 2013 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Balada o Tristanovi a Isoldě

Tristan a Isolda

Tristan a Isolda – zpracování téma zpracováno už ve 12. stol. ve Francii jako Román o Tristanovi a Isoldě ve staročeské literatuře téma zpracováno jako rytířský epos Tristram a Izalda (2. pol. 14. stol.) vypráví o osudové lásce anglického rytíře Tristana a irské princezny Isoldy

Práce s čítankou – str. 79–83 Kterou pohádku vám příběh Tristana a Isoldy připomíná? Proč? Jedná se o rytířský epos. Chová se Tristan jako rytíř? Najděte v textu ukázky. Jak se vyvíjí vztah Tristana a Isoldy? Kdo je to Isolda Běloruká? Končí příběh Tristana a Isoldy šťastně?

Napište stručnou charakteristiku Tristana a Isoldy.

Odpovědi na otázky Balada nám připomíná pohádku o Zlatovlásce, protože král posílá svého služebníka pro zlatovlasou nevěstu. Ano, chová. Je čestný, ušlechtilý…Co postavit do cesty řece zloby, závisti a zákeřnosti, která teče světem? Lidskou čest. Isolda se napila kouzelného nápoje, zamilovala se do Tristana. Tristan se do ní také zamiloval. Isolda Běloruká byla dvorní dáma, která se stala Tristanovou manželkou.

Odpovědi na otázky Příběh končí tragicky. Milenci jsou rozděleni – Isolda má za manžela krále, Tristan si vezme Isoldu Bělorukou. Touhou po Isoldě ale chřadne a později umírá. Isolda, když viděla, že je Tristan mrtvý, zemřela s ním. Charakteristika – svými slovy – Isolda krásná, zlatovlasá princezna, Tristan ušlechtilý, čestný rytíř

Zdroj 1. Lederbuchová, Ladislava; Stehlíková, Monika. Čítanka 8. Plzeň.Fraus.2005.224s. 1. vydání ISBN 80-7238-422-8 2. Obrázek [cit. 2014-05-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/Tristan_and_Isolde#mediaviewer/File:DrapersTristanIsolde.jpg 3. Wikipedia [online]. 2014 [cit. 2013-05-10]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tristan_a_Isolda