Systémy zprostředkování a dodávání dokumentů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
Advertisements

Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
UŽIVATELSKÉ STATISTIKY IEEE/IET ELECTRONIC LIBRARY A ACM DL Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Meziknihovní služby v roce 2010 Knihovny současnosti 2011.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Virtuální polytechnická knihovna - současnost a budoucnost
Ústřední knihovna PřF SLUŽBY. Obsah přednášky výpůjční služby souborný katalog MU elektronické informační zdroje meziknihovní služba terminologie.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Meziknihovní výpůjční služby- MVS Mezinárodní meziknihovní výpůjční služby – MMVS DDS Mgr. Anna Vitásková.
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Informační zdroje GEOLOGIE.
Meziknihovní služby Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Komise pro služby, Brno
Olomouc, SKIP, Meziknihovní služby Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.
Šedá literatura Zuzana Janušová.
Elsevier Science (ScienceDirect) John Wiley & Sons (InterScience) Academic Press (IDEAL) Porovnání licenčních podmínek realizovaných a připravovaných konsorcií.
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
Metody zpracování informací - 2
Informační kulturní portál
Bibliografická a rešeršní činnost Jednotná informační brána.
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
PhDr. Stanislava Bícová, CSc. Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze Dostupnost zahraniční literatury a elektronických informačních.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy různých druhů dokumentů (knihy, články, CD, video, …) z více než knihoven z celého.
EIFL Direct PhDr.Hana Nová Národní knihovna ČR. Co je EIFL Direct EIFL Direct (Electronic Information For Libraries) největší světové informační konsorcium.
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
Bibliografická a rešeršní činnost Získávání primárních dokumentů 2011.
Informace o propojení služeb Souborný katalog ČR a Virtuální polytechnická knihovna informace o propojení služeb Mgr. Marcela Ouzká oddělení meziknihovních.
Shrnutí poznatků z konference ICOLC
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Dana Sigmundová Databáze ProQuest 5000 ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Fakulta biomedicínského inženýrství Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
Jana Hanáková Zuzana Streichsbierová Informační den, 1. června 2007 Meziknihovní služby a využívání systémů dodávání dokumentů na MZLU v Brně Informační.
Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
ZDROJE INFORMACÍ NA TUL Marta Zizienová FS / informační výchova.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Ústřední knihovna FSS MU
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Knihovna a její služby v 21. století
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Informační zdroje pro STM
Jednotná informační brána z pohledu služeb
VIKBA20_Elektronické informační zdroje Klára Zemanová, UČO
Oborová informační brána Musica
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information
Elektronické informační zdroje
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Bibliografické informační zdroje
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Systémy zprostředkování a dodávání dokumentů Mgr. Jindra Planková Ústav informatiky, Slezská univerzita v Opavě

„Představte si čtenáře, který je schopen pomocí počítače uskutečnit prohledávání lokálních i vzdálených databází, je schopen vybrat si jednu nebo více relevantních položek z výsledů vyhledávání a tyto vybrané položky zobrazit na monitoru v plném textu. Nemuset přitom chodit do knihovny, prohledávat katalogy, hledat v časopisech a čekat na dokumenty, které nejsou lokálně uchovávány pro momentální přístup; ale mít přístup kde a kdy uživatel chce. Zní to až příliš dobře, než aby to byla pravda, že? Ovšem stát se to může a děje se to nyní.“ A. Braid

Úvodní zamyšlení Aktuální trendy v informační vědě a knihovnictví Vliv elektronického publikování Změny v zabezpečení badatelských a publikačních potřeb Vzestup MVS, MMVS a DDS Důsledek omezování finančního zabezpečení knihoven

Úvodní zamyšlení Potřeba restrukturalizace časopiseckých fondů Příklon ke komerčnímu zprostředkování článků Nárůst požadavků DDS Přesuny ve vydávání časopisů – snížení jejich cen, resp. samotných článků Nezbytné podmínky pro větší rozšíření a uplatnění služeb DDS v praxi

Služby typu DDS Doba převratných technických a technologických změn Rychlý přenos digitálních informací Působení na rozvoj DDS Logická součást nabídky knihovnicko-informačních služeb

Obecné aspekty vzniku DDS Prvopočátky spojeny s MVS a MMVS Mikrofilmování Technologie kopírování První pokusy telefonních a telexových linek pro přenos dokumentů Bouřlivý rozvoj VTI; komerčních Bb db a systémů => document supply/delivery Nárůst popularity DDS

Kategorie služeb DDS Báze dat katalogizačních, resp. Bb záznamů Služby dodání na CD-ROM Služby komerčních dodavatelů Služby dodávání knihovnám – předplatné Služby přístupu k časopisům od více vydavatelů – forma předplatného (konsorciální přístupy)

Technické předpoklady DDS Problematické otázky – jednotný přístup Elektronické dodávání dokumentů (EDD) Předpokládaný rozvoj – rozhodující část elektronické knihovny s rysy: location independence breadth of contents ease of use

Výpočetní technika a DDS Převody fondů do elektronické podoby Tři základní techniky: scanning OCR telefaximile (FAX) Standardy prezentace dokumentů v grafické podobě – ODA; SPDL; SGML

Výpočetní technika a DDS Uchovávání dokumentů – využití optických nosičů Nejpodstatnější: CD-ROM WORMS Magneto-optical disks (OM) DVD ODBS

Komunikační standardy Digitální přenos e-dokumentů ISDN FDDI Model struktury OSI => protokoly X.400 Message Handling Systems FTAM; DTAM Protokol ILL EDI CCITT X.500/ISO 9594 Directory Search and Retrieve ISO 23950 – Z39.50 Search and Retrieve

Rozšíření a rozvoj DDS Změny v oblasti vědecké komunikace Ekonomické vlivy Nové služby informačního průmyslu Moderní IT; resp. ICT Problematika předplatného časopisů Přechod od přímého vlastnictví k zajištění přístupu Formování DDS

Definování pojmu DDS Neustálé proměny + obsahová neurčitost Základní formy DDS: Meziknihovní výpůjčka (ILL) Komerční dokumentové dodavatelské služby (CDS) Elektronické dodávání dokumentů (EDD) Sdílení zdrojů (RS) Česká terminologie a chápání (DD, DDS, EDD)

Vybraní představitelé DDS Není jednoznačná kategorizace DDS Členění služeb dle poskytování e-dokumentů Široká nabídka => nesnadné rozhodování při výběru konkrétního dodavatele Obrovská konkurence Zmíníme dodavatele výrazně figurující na světovém a českém informačním trhu

BLDSC British Library Document Supply Center Standardní služby: Dodání kopií s poplatkem za copyright Dodání kopií bez poplatků za copyright MVS Nadstandardní služby: Prémiové služby Mimořádně rychlé dodání Help desk

SUBITO Německý systém Zahrnuje 3 subprojekty Plní požadavky: Všeobecná dostupnost publikací v rámci Německa Záruka dodávání dokumentů Kvalitní práca Elektronické objednávání a zasílání uživateli Objasňování otázek copyrightu

JASON Journal Articles Sent On demaNd Systém knihoven Severního Porýní a Vestfálska Poskytuje kopie a xerokopie časopiseckých článků z vlastních fondů Tvorba vlastní databáze článků JADE Spolupráce se systémem SUBITO Platby transakčními čísly TAN

ADONIS Konsorcium nakladatelů: Nabízí dvě základní služby: Elsevier Science Springer Verlag Blackwell Science Nabízí dvě základní služby: EJS ADDS

CISTI The Canada Institute for Scientific and Technical Information Spravuje rozsáhlý fond Poskytuje čtyři druhy služeb: Dodávání dokumentů Zjišťování dokumentů Zajištění dodávání dokumentů Expresní zasílání dokumentů

INIST Institut de l´Information Scientifique et Technique Bibliografické Db Pascal a Francis Poskytuje šest typů služeb z vlastního fondu: Color service / Standard Standard service / Standard Electronic delivery Expres Plus Fax

UnCover Projekt USA Databáze informací zpřístupňováno službou Ingenta Nejobsáhlejší kolekce publikací z oblasti vědy, technologie a lokařství Služba UnCover SOS Spolupráce s řadou univerzitních i veřejných knihoven ve světě

INVIK Integrovaná virtuální knihovna Státní technické knihovny v Praze Od r. 1997 Koexistence klasické fyzické knihovny s virtuální Poskytované služby: Dodávání digitální kopií Digitální CC MVS a MMVS

VPK Virtuální polytechnická knihovna Rozvinuty myšlenky INVIK Spolupráce technicky zaměřených knihoven ČR Souborný katalog časopisů VPK Poskytované služby: Standardní Expresní

DoDo Elektronické dodávání dokumentů Národní knihovny ČR Kopie z fondů NK ČR Zprostředkování MMVS Uživatelské konto: Smlouva Složení finanční hotovosti Přístupová práva ke službám

e-PK Elektronická Pedagogická knihovna Národní pedagogické knihovny Komenského v Praze Spolupráce 6 knihoven pedagogického zaměření Pokrývá oblast výchovy, vzdělávání a školství Uživatelské konto Nabídka dvou databází: Pedagogická bibliografická databáze Souborný katalog časopisů (účastnických knihoven a NPKK)

Závěrem Komerční dodavatelé a systémy DDS jsou fenoménem informačního trhu Předpokládá se stálý nárůst DDS Trendem jsou modulární systémy a spojování DDS Stávající knihovny musí předefinovat svou funkci Musí být vytvořena strategie pro další desetiletí

Děkuji Vám za pozornost ! jindra.plankova@fpf.slu.cz