Umělecké směry 19. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SECESE.
Advertisements

Název Secese; sochařství, malířství, užité umění, umělecké řemeslo
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Projekce zrození moderní ženy do umění secesně-symbolistního hnutí
MODERNÍ SMĚRY.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Poslední universální styl
Alfons Mucha Název školy
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
VY_32_INOVACE_5.3.VV2.12/Wi Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Widenková CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_DEK_45 SVĚTOVÉ A ČESKÉ SECESNÍ MALÍŘSTVÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Datum (období) vytvoření: červen 2011
Kultura 2. poloviny 19. století, secese
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Česká secese a Alfons Mucha
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
SECESE VY_52_INOVACE_DEK_42.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
5. Nástin historického vývoje RD
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Secese.
Umění první třetiny 20.století
Secese přelom 19. a 20. století.
Mám rád historii, velmi často se k ní vracím. Také se velmi rád dívám na historická díla dřívějších umělců, která neskonale obdivuji a všechna mi mají.
Umělecké slohy a moderní umění 6. Romantismus a Secese
Umělecké směry 20. století
Umění secese – stručný přehled
Secese Berenika Králíková.
Realismus,impresionismus, secese, kubismus
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ
Architektura tužkou a ve 3D
Secesní architektura v ostatních zemích Evropy a Ameriky
SECESE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Narodil se na Moravě v městě Ivančice. Jeho pěvecké schopnosti mu umožnily pokračovat v sekundárním vzdělávání v Brně, ale jeho více lákalo.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Světová secese Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Dej 2 Secese Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Umělecké směry 20. století
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
SECESE.
Secese Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Věra Slezáková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_09.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05B_18_Secese I TEMA:Historie umění.
Od 80. let 19. století.  Dějepis- Kultura v dějinách  Šablona : III/2  Pořadové číslo: 1.7  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová.
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
SYMBOLISMUS Skupina Nabis Představitelé: Gustav MOREAU Pierre Puvis de CHAVANNES Odilon REDON Arnold B ÖCKLIN Maurice DENIS Pierre BONNARD Edvard MUNCH.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Umění secese – stručný přehled
Secese Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Secese - malířství Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Umění secese – stručný přehled
Lucien Levy – Dhurmer: Eva.
ALFONS MARIA MUCHA.
Křivonosková Kateřina
1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Umělecké směry 19. století secese

Secese Charakteristika Jugendstil Art Nouveau Modern Style reakce na historismus poslední univerzální styl 19. století rozšířil se po celém světě všechny oblasti uměleckého a společenského života Alfons Mucha - litografie

Secese Charakteristika necírkevní, měšťanský sloh dekadentní a melancholické reakce na situaci konce století ale i oslava krásy, mládí a zrodu nového světa Théophile Steinlen: Chat Noir (plakát) Louis Comfort Tiffany: Vzdělání (malba na skle)

Secese Charakteristika Secese, tj. odchod (mladých umělců ze starých spolků akademiků) Mnichov Berlín Paříž Vídeň (Gustav Klimt) Gustav Klimt: Polibek

Secese Charakteristika krátké období 1895 – 1905 vrchol Paříž 1900 světová výstava předchůdci prerafaelité v Londýně

Secese Malířství a grafika vliv secese u všech malířů na konci století užité umění (plakáty) ilustrace secesní ornamenty móda technika Aubrey Beardsley: Paví sukně

Secese Malířství a grafika Alfons Mucha Alfons Mucha (foto od Nadara): Jaro a Léto

Secese Malířství a grafika Sarah Bernhardt Alfons Mucha – Sarah Bernhardt jako Lorenzaccio a Gismonda

Malířství Gustav Klimt (1862 - 1918) Vůdčí osobnost vídeňské secese Gustav Klimt (foto 1914): Judith a s hlavou Holofernovou Gustav Klimt (1862 - 1918) Vůdčí osobnost vídeňské secese dekorativní malba spojená s naturalistickou výpovědí

Malířství Gustav Klimt (1862 - 1918) ženské portréty erotičnost symbolika náladovost (Polibek) Gustav Klimt : Danae a Tři podoby ženy

Malířství Gustav Klimt (1862 - 1918) Vrchol: výzdoba paláce Stocklet v Bruselu kombinace zlata a stříbra – dekorativnost Gustav Klimt: Palác Stocklet v Bruselu (arch. Josef Hofmann)

Malířství Egon Schiele (1890 - 1918) Provokativní obrazy Nové pojetí barevnosti Drsná erotičnost cesta k expresionismu Egon Schiele: Akt a Smrt a žena

Malířství Egon Schiele (1890 - 1918) Egon Schiele: Autoportréty a Akt

Umělecké řemeslo Louis Comfort Tiffany (1848 - 1933) Americký designer sklo, keramika, dekorace interiérů Louis Comfort Tiffany: Vitráž a stínítko lampy

Malířství René Lalique (1860 - 1945) Francouzský šperkař a designer

Architektura Antoni Gaudí (1852 - 1926) Antoni Gaudí: Casa Milá

Antoni Gaudí: Casa Batló Architektura Antoni Gaudí (1852 - 1926)

Architektura Antoni Gaudí (1852 - 1926) Antoni Gaudí: Park Güell

Architektura Antoni Gaudí (1852 - 1926) Antoni Gaudí: Sagrada Familia

Architektura Victor Horta (1861 - 1947) Victor Horta: Palais des Beaux-Arts v Bruselu a MaisonTassel

Architektura Charles Rennie Mackintosh (1868 - 1928) Charles Rennie Mackintosh: Luxusní interiér v Čajovně a Interiér v Umělecká škola v Glasgow

Architektura Josef Maria Olbrich (1852 - 1926) Vídeňská secese Josef-Maria Olbrich: Dům secese ve Vídni

Architektura Adolf Loos (1870 - 1933) Vídeňská secese Adolf Loos: Müllerova vila v Praze a Looshaus ve Vídni

Obrazový materiál je získán z volných reprodukcí: Citace Obrazový materiál je získán z volných reprodukcí: http://www.wikipedia.org