liliotvaré, kosatcotvaré, jednoděložné, plod, řád, čeleď, květenství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BOTANIKA Třída: Jednoděložné
Advertisements

Vypracovala: Veronika Žáková Zdroje: Rostliny pro gymnázia
Rostlinná říše, stélka, ruduchy, zelené řasy, kolonie, cenobium
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Aktivita č.4: Biologie pod mikroskopem
Krytosemenné pokračování
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
vegetativní a sexuální rozmnožování, genotyp, odkopky, oddělky
Název Rostlinná buňka Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
vyšší rostliny, kormus, rodozměna, stélka, gametofyt, sporofyt
Název Řešení soustavy rovnic dosazovací metodou Předmět, ročník
Krytosemenné rostliny Jednoděložné rostliny
Jednoděložné rostliny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
NázevZlomky – úvod Předmět, ročník Matematika, sekunda (2. ročník osmiletého studia) Tematická oblast Matematika a její aplikace Anotace Cílem prezentace.
Název Rovnice s neznámou ve jmenovateli Předmět, ročník
NázevRůst rostlin Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s testem, lze použít i jako materiál k samostudiu Klíčová.
NázevNásobení mnohočlenů Předmět, ročník Matematika, tercie (3. ročník osmiletého studia) Tematická oblast Matematika a její aplikace Anotace Výkladová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KRYTOSEMENNÉ DVOUDĚLOŽNÉ.
NázevVyšší rostliny – rostliny nahosemenné Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s fotografiemi, lze použít i jako.
Název Tělní tekutiny, opakovací test Předmět, ročník
NázevDřeviny III Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prověrka znalostí z botanických vycházek, lze použít i jako materiál.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název Krytosemenné rostliny – zrání vajíčka Předmět, ročník
r. dvouděložné, růžotvaré, bobotvaré, plod, souplodí nažek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vybrané čeledi jednoděložných rostlin I.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LILIOVITÉ
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
Název Vegetativní orgány rostlin - Kořen Předmět, ročník
Název Pohyby rostlin Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
hluchavkotvaré, mákotvaré, plod, řád, čeleď, souměrný květ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_431.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_365.
Název Vyšší rostliny Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
aralkotvaré, krtičníkotvaré, hvězdnicotvaré, plod, řád, čeleď
NázevVodní režim rostlin 2 Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prezentace způsobů výdeje vody rostlinou, doplněná fotografiemi.
Vyšší rostliny, kormus, rodozměna, gametofyt, stélka, sporofyt
Název Generativní orgány rostlin – Květ Předmět, ročník
Znaky dvouděložných a jednoděložných rostlin
Název Rostliny krytosemenné Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
KOSATCOVITÉ Iridaceae.
Název Generativní orgány rostlin – Květenství Předmět, ročník
NázevRostliny malpighiotvaré, bukotvaré Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s fotkami, lze použít i jako materiál.
Poznávání jednoděložných rostlin
KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY
Krytosemenné rostliny.
Název Dřeviny I Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prověrka znalostí z botanických vycházek, lze použít i jako materiál.
Liliovité Rostliny Vojtěch Vašků 7.C. Popis  -rostou volně v přírodě a jsou pěstovány i jako okrasné -pouze byliny -listy-jednoduché -zásobní látky ukládají.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Čeledi: liliovité a amarylkovité Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
NázevDřeviny II Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prověrka znalostí z botanických vycházek, lze použít i jako materiál.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Liliovité a amarylkovité rostliny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Liliovité (Liliaceae)
VY_32_INOVACE_04-57 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola Městec Králové
Liliaceae Kateřina Nováková 5A8. Rostlinný orgán k udržení: cibule/ oddenek/ hlíza Listy: jednoduché, okrouhlé → čárkovité obloukovitá/ souběžná žilnatina.
Transkript prezentace:

liliotvaré, kosatcotvaré, jednoděložné, plod, řád, čeleď, květenství Název Rostliny liliotvaré a kosatcotvaré Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Výklad s fotkami a s opakováním, lze použít i jako materiál k samostudiu Klíčová slova liliotvaré, kosatcotvaré, jednoděložné, plod, řád, čeleď, květenství Autor PaedDr. Svatava Rozsypalová Datum 30.5.2013 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Třída: Rostliny jednoděložné roztroušené svazky cévní (Co to znamená?) druhotně netloustnou (Proč? Co jim chybí?) Řád: LILIOTVARÉ Čeleď: liliovité v zemi cibule nebo oddenek květy oboupohlavné

Foto: Svatava Rozsypalová Rostliny užitkové: - pór (Kde se používá?) - cibule kuchyňská (Allium cepa) - zdužnatělé listy, zkrácený stonek Foto: Svatava Rozsypalová

Foto: Svatava Rozsypalová česnek kuchyňský – přírodní antibiotikum, snižuje krevní tlak a cholesterol Foto: Svatava Rozsypalová

Rostliny okrasné: tulipán zahradní (Vzpomenete si na latinské jméno? Zapište květní vzorec! Jaký je plod?) lilie zlatohlavá konvalinka vonná - léčivka, jedovatá, intenzivní vůně (K čemu se používá?)

Foto: Svatava Rozsypalová Rostliny planě rostoucí - kokořík mnohokvětý - křivatec žlutý Foto: Svatava Rozsypalová

Řád: KOSATCOTVARÉ Čeleď: kosatcovité Rostliny okrasné kosatec žlutý (Zakresli květenství a pojmenuj!) šafrán jarní - Crocus (Co se říká o šafránu a proč?) mečík (Má květenství vrcholičnaté nebo hroznovité? Zakresli schematicky jeho tvar.)

Opakování: Charakterizuj rostliny jednoděložné. Vyjmenuj rostliny z čeledi liliovité! K jaké metamorfóze došlo u cibule kuchyňské? 4. Co víš o česneku? Jakou stavbu květu má tulipán? Do jaké skupiny rostlin patří lilie? Vějířek je květenstvím které z uvedených rostlin?

Zdroje: 1. Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. 9. vydání.Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007. 575 s. ISBN 978-80-7182-213-4 2. Randuška, D., Šomšák, L.,Háberová, I. Barevný atlas rostlin. 2. vydání. Bratislava: Vydavaťelstvo Obzor, n. p., Bratislava v koprodukci s nakladatelstvím Profil v Ostravě, 1983. 640s. 735-21-85/8