Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke.
Advertisements

Stavba buňky - opakování
Tropický deštný les.
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES A POLOOPADAVÝ DEŠTNÝ LES
Plody Přírodopis VY_32_INOVACE_179, 9. sada, Př3 ANOTACE
Systém savců 6 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Kácení deštných lesů.
Kyselost a zásaditost, indikátory
Tropický deštný les.
Lišejníky Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Prvoci Přírodopis VY_32_INOVACE_166, 9. sada, Př3 ANOTACE
TROPICKÝ LES - PRALES.
TROPY Život v pralese.
Tropické deštné lesy 6. března 2006.
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
Cizokrajné ekosystémy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními vlastnostmi vodního.
Kapraďorosty Přírodopis VY_32_INOVACE_013, 1. sada, Př ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje znalosti o fosilních palivech, získané.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Významné oxidy 1 Chemie VY_32_INOVACE_227, 12. sada, CH ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu opakování předchozího tematického.
Tundry a polární oblasti
Krajinná sféra a její části
Tropické deštné lesy Anotace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Zuzana Davidková Opava, 2010
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s životem v mořích a oceánech.,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a využitím oxidu vápenatého,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
Etologie Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
VY_32_INOVACE_ sada, Přírodověda
Rostliny nahosemenné Přírodopis VY_32_INOVACE_213, 11. sada, Př
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typickými znaky jednoděložných.
Hmyz v lese Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se způsobem zaznamenávání nadmořské.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se stavbou květů a s funkcí jednotlivých.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s podnebím a přírodními podmínkami.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s některými biologickými vědami a.
Bakterie a sinice Přírodopis VY_32_INOVACE_164, 9. sada, Př3 ANOTACE
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Listy Přírodopis VY_32_INOVACE_175, 9. sada, Př3 ANOTACE
Hydrosféra – ledovce a podzemní vody
Systém savců 2 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
Zvětrávání a činnost větru
Asie – vegetační pásy a živočišstvo
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s významem lesů v našich podmínkách,
Plankton Přírodopis VY_32_INOVACE_169, 9. sada, Př3 ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s podmínkami jednotlivých typů travních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se společnými znaky třídy savců,
Podnebí Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_455, 23. sada, Z3
Biosféra.
Obraz působení člověka
VY_32_INOVACE_ sada, Přírodověda
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s působením tekoucí vody na zemský.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, zástupci a typickými.
Austrálie - rostlinstvo a živočišstvo
Živý = živý obal Země (živé organismy na Zemi). = živá příroda + neživá příroda (organismy + neživé přírodniny) - největší ekosystém je celá Země.
Tropické lesy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová liána místní obyvatelstvo Tropický prales Amazonie.
VY_32_INOVACE_18_32_DEŠTNÉ LESY
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
TROPICKÉ DEŠTNÉ PRALESY
Základní škola, Hradec Králové
Tropický deštný les.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem tropických deštných lesů, upozorňuje na globální nebezpečí, plynoucí z jejich ničení, vysvětluje některé z příčin tohoto ničení. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák chápe jedinečný význam tropických deštných lesů pro klima a život na celé planetě, seznámí se s životními podmínkami, které zde vládnou. Při opakování odliší pravdivé výroky od nepravdivých. Pro koho je materiál určen Žáci, základní škola, 7. ročník, předmět přírodopis Autor Mgr. Monika Chudárková Datum vzniku Vzdělávací oblast Člověk a příroda Tropické deštné lesy Přírodopis VY_32_INOVACE_218, 11. sada, Př 4

Tropické deštné lesy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Rozšíření: Stř. a Již. Amerika (Amazonka, Orinoko), JV Asie, Stř. Afrika (Kongo), SV pobřeží Austrálie. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Význam: Druhově nejbohatší ekosystém, neznámé druhy, oběh látek. Fotosyntéza („plíce planety“), světové klima. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Problémy: krom Austrálie velmi chudé země – levná půda, levná prac. síla – zakládání plantáží. Půda velmi úrodná, ale rychle se vyčerpá → eroze, další kácení. Kvalitní dřevo - ilegální těžba. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Důsledky: úbytek kyslíku, nárust CO 2 → „skleníkový efekt“, oteplování, tání ledovců, zvyšování hladiny oceánů… Šíření pouští, úbytek organismů. gibon Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková gueréza tygr orchideje bromélie

Kliknutím odstraň tvrzení, která pro deštné lesy neplatí: V lese je teplo a sucho. Rozklad látek probíhá rychle. Při zemi je málo světla. Většina zvířat umí šplhat nebo létat. Žije zde jen málo druhů. Největší plochy jsou v severní Africe. Kolibříci se živí nektarem rostlin. Kosmani jsou nejmenší opice. Liány jsou popínavé rostliny. Typické podmínky jsou teplo a vlhko. V Asii se deštné lesy nevyskytují. Největší plochy jsou v povodí Amazonky. Kolibříci jsou nejmenší ptáci na světě. Na plantážích se pěstují banány, káva či kakao. Půda plantáží je trvale velmi úrodná i bez hnojení. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Použité zdroje: fotografie – soukromý archiv Mgr. Moniky Chudárkové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková