Atmosférický tlak a jeho měření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti kapalin a plynů
Advertisements

Atmosférický tlak a jeho měření
Přetlak, podtlak, vakuum
Evangelista Torricelli
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Atmosféra Země.
VY_32_INOVACE_19 - ATMOSFERICKÝ TLAK
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Mechanické vlastnosti plynů.
Účinky gravitační síly na kapalinu
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Atmosféra Země. Atmosférický tlak
Mechanické vlastnosti plynů
Jan Evangelista Torricelli a Magdeburské polokoule
Evangelista Torricelli
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Evangelista Torricelli
Vrstvy atmosféry.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Jan Evangelista Torricelli
- jsou obsaženy v atmosféře
Do kterého čajníku se vejde více vody?
Atmosférický tlak a jeho měření
Měření atmosférického tlaku
Plyny.
Mechanické vlastnosti plynů
Abiotické faktory prostředí
Plyny.
Mechanika kapalin a plynů
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
ATMOSFÉRA.
Tlak – výroba barometru Pracovní činnosti 6. třída
Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.
Tlak.
Autor: RNDr. Kateřina Kopečná Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55.
Přetlak a podtlak Yveta Ančincová.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Atmosféra VY_32_INOVACE_00_ATMOSFÉRA autor: Helena Nováková
f – sekunda yveta ančincová
VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ
Atmosféra Adéla Hegarová.
F Atmosférický tlak Magdeburské polokoule, Torricelliho pokus, přístroje k měření atmosférického tlaku.
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů
Vznik a vývoj atmosféry Země
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
EXPERIMENTY – ATMOSFERICKÝ TLAK PdF:FY2MP_DF1 Didaktika fyziky 1 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová.
Atmosférický tlak Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ,
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
VY_32_INOVACE_13_30_ Atmosférický tlak a jeho měření.
Přetlak, podtlak, vakuum
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_FYZIKA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_14 Mechanické.
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Atmosférický tlak a jeho měření
ATMOSFÉRA.
Transkript prezentace:

Atmosférický tlak a jeho měření F – sekunda Yveta Ančincová

Zemská atmosféra je vzduchový obal Země, složený z několika vrstev obsahuje asi 78 % dusíku 21 % kyslíku 1 % tvoří statní plyny (oxid uhličitý, argon, vodní páry…)

Vrstvy atmosféry Plynulý přechod do vesmíru, teplota klesá 500 km - ??? Exosféra Teplota až 1 700 °C, teplota stoupá 80 – 500 km Termosféra Hoří zde meteory, teplota klesá 50 – 80 km Mezosféra Ozonová vrstva, teplota stoupá. 16 – 50 km Stratosféra Teplota klesá s výškou Troposféra do (8) - 16 km

Příčina a vlastnosti atmosférického tlaku Na spodní vrstvy vzduchu působí horní vrstvy tlakovou silou Tlaková síla vzduchu (F )působící kolmo na plochu o obsahu S vyvolá na tuto plochu atmosférický tlak p = F/S Známe –li tlak vzduchu v daném místě je možné tlakovou sílu F působící kolmo na plochu o obsahu S vypočítat podle vztahu F = p . S V nižších nadmořských výškách je vyšší tlak než na horách Atmosférický tlak nemusí být v dané nadmořské výšce v různých místech planety stejný Normální atmosférický tlak byl stanoven dohodou na 101 325 Pa (přesně) Jak velkým tlakem působí vzduch na zahradu, která má tvar obdélníka o rozměrech 10 m x 20 m, je – li v okolí tlak 1000 hPa? Úloha č.1 Řešení: F = p . S = 100000 Pa . 200 m2 = 20 000 000 N = 20 MN

Co „umí“ atmosférický tlak Vytéká-li voda z láhve od limonády delší hadičkou, jak ukazuje obrázek, začne se láhev bortit. Co ji tak mačká? Proč se láhev nebortí, když z ní vytéká voda otvorem ve stěně bez připojené hadičky? Vhoďte do láhve od mléka nebo od kečupu hořící proužek papíru a vzápětí položte na hrdlo láhve oloupané vajíčko uvařené natvrdo..výsledek pokusu objasněte http://www-ucjf.troja.mff.cuni.cz/~dolejsi/fkn/fkn3-9/fkn3-9.htm

Co „umí“ atmosférický tlak Na skleničku vrchovatě naplněnou vodou položíte list papíru a převrátíte ji. Co se do papíru opírá proti vodě, která tlačí shora? Láhev naplníme po okraj vodou a její hrdlo vnoříme do nádoby s vodou. Hadičku na jednom konci stiskneme a druhý konec vsuneme do láhve. Jestliže stisk konce hadičky uvolníme, vnější tlak vzduchu vhání trubičkou vzduch do láhve, a ta se postupně vyprazdňuje http://clanky.rvp.cz/clanek/k/z/1925/POKUSY-%E2%80%93-TLAK-VZDUCHU.html/

Objev atmosférického tlaku Přečtěte si pozorně následující text Zájem o aeromechaniku, konkrétně o atmosférický tlak, byl vyvolán problémem, jak vyčerpat vodu pomocí sacích pump do větší výšky než deset metrů. Aristotelovo tvrzení, že příroda má strach ze vzduchoprázdna (horror vacui), se hodilo stejně dobře starověkým filozofům jako křesťanským teologům: Bůh nestrpí vakuum, protože by to odporovalo jeho stvořitelské všemocnosti. Tak jednoduše se dalo vysvětlit, proč do válce pumpy, jejíž píst zvedáme, ihned stoupá voda. Tlačí ji Bůh. Nemůže přece dopustit, aby pod pístem zůstalo „Nic.“ Bezprostřední příčinou objevu atmosférického tlaku bylo prý přání toskánského vévody mít ve svých florentských terasovitých zahradách výkonné nasávací pumpy. Přestože přístroje zhotovili zkušení mistři pumpaři, podařilo se vodu zvednout pístem pokaždé jen do výšky asi deseti metrů. Pak vznikla mezi pístem a hladinou vodního sloupce v potrubí prázdnota. http://www-ucjf.troja.mff.cuni.cz/~dolejsi/fkn/fkn3-9/fkn3-9.htm

Objev atmosférického tlaku Odpovězte na následující otázky – obrázky vám napoví Co znamená horror vacui? Jak bylo za dob Aristotela, ale i později vysvětlováno, že do nasávací pumpy pod píst se tlačí voda? Co bylo bezprostřední příčinou objevu atmosférického tlaku? Kde se nachází Toskánsko? Řez sací pumpou Italské terasovité zahrady Aristoteles Horor… http://casopisdisk.amu.cz/cs/archiv/rocnik-2010/disk-33/pribehy-slavnych-italskych-vil

Evangelista Torricelli, Blaise Pascal a atmosférický tlak 1608 – 1647 italský fyzik a matematik, žák G.Galilea Torricelli usoudil, že strach přírody z prázdnoty není nic jiného než atmosférický tlak. Navrhl pokus, jak tento tlak změřit pomocí rtuti. 1623 – 1662 francouzský matematik, fyzik a náboženský myslitel Jistotu o tom, že se skutečně jedná o atmosférický tlak, zjednal dalším pokusem B. Pascal. Ten navrhl, aby se Torricelliho pokus provedl na úpatí hory a na jejím vrcholu. Po provedení pokusu bylo patrné, že tlak s rostoucí výškou klesá.

Torricelliho pokus živě http://fyzmatik.pise.cz/66787-torricelliho-pokus.html Skleněná trubice na jednom konci zatavená, se ponoří do nádoby se rtutí, až se celá naplní a pak se postaví svisle dnem vzhůru tak, aby otevřený konec byl stále ve rtuti ponořen. Sloupec rtuti udržován atmosférickým tlakem dosáhne výšky asi 70 cm a nad ním v trubici zůstane prázdný prostor, v němž není „nic“.

Torricelliho pokus VAKUUM RTUŤ

Měřidla atmosférického tlaku - aneroid ukazatel Vřeteno( hřídel) páka Vakuové komory ukazatel Vřeteno( hřídel) páka Vakuové komory

Měřidla atmosférického tlaku - barograf

Použité zdroje: htwww-ucjf.troja.mff.cuni.cz Ivan Štoll, Dějiny fyziky, Prometheus http://clanky.rvp.cz/clanek/k/z/1925/POKUSY