Souborné katalogy Mgr. Anna Vitásková. Katalog – je uspořádaný soubor záznamů o dokumentech Prvními katalogy byly hliněné destičky či papyrusové svitky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seriály v Souborném katalogu ČR Olomouc, 21. září 2006 Danuše Vyorálková.
Advertisements

Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Adresář o vás a pro vás Danuše Vyorálková Seč, 2006.
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Mgr. Jarmila Krkošková Knihovnické a informační služby Univerzitní knihovny Ostravské univerzity v Ostravě
Organisation for Economic Cooperation and Development OECD iLibrary.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
JIB Jednotná informační brána seminář Digitální knihovna STK Praha, 9. října 2001 Martin Vojnar Jiří Pavlík Naděžda Andrejčíková.
KATALOGY Mgr. Radmila Pavlicová, Univerzitní knihovna OU.
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Souborný katalog ČR Seriály Česká Lípa Danuše Vyorálková.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
KNIHOVNA FAKULTY TĚLESNÉ KULTURY
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Ostrava Vsetín Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
SK CASLIN - spolupráce s JVK PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Knihovny a jejich služby (souborné katalogy) Bc. Radmila Kouřilová.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno září 2005 Danuše Vyorálková.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
PhDr. Stanislava Bícová, CSc. Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze Dostupnost zahraniční literatury a elektronických informačních.
Školen - Zlín, Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR Danuše Vyorálková – Národní knihovna ČR.
Knihovny a jejich služby Souborné katalogy. Obsah přednášky výklad základních pojmů typologie služeb typologie katalogů souborné katalogy.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Dana Sigmundová Jak najít a získat dokumenty (nejen) v knihovnách MU ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
1 Aktualizace báze ADR (Adresář knihoven a informačních institucí ČR) Národní technické muzeum v Praze Mgr. Zdenka Manoušková Národní knihovna.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
Knihovna a její služby v 21. století
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
- možnosti stahování záznamů
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Oborová informační brána Musica
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Akvizice a informační fond
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Souborný katalog ČR Seriály
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Seriály v Souborném katalogu ČR
SK CASLIN - spolupráce s JVK
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Souborné katalogy Mgr. Anna Vitásková

Katalog – je uspořádaný soubor záznamů o dokumentech Prvními katalogy byly hliněné destičky či papyrusové svitky se soupisy destiček nebo svitků. Od středověku to pak byly soupisy knih v papírových sešitech psaných ručně, později se psaly záznamy na samostatné lísky. V 19. a 20. stol. byly ručně psané lístky nahrazeny lístky se strojopisem či textem množeným na jednoduchých rozmnožovacích přístrojích. Tyto lístky měly standardizovanou mezinárodní velikost 12,5 x 7 cm. V knihovnách obvykle existoval minimálně katalog jmenný a systematický (podle MDT) nebo věcný (podle předmětových hesel), někde též názvový (většinou u beletrie). První údaj na lístku se nazýval záhlaví a bylo v něm uvedeno to, podle čeho byl lístek v katalogu zařazen.

Elektronický katalog Revoluční změnu do katalogů přinesly automatizované knihovnické systémy. Automatizovaný knihovnický systém je program, který umožňuje vytvářet databázi knihovních dokumentů. Katalogizační záznam se pořídí jen jednou zápisem do databáze. Papírové katalogizační lístky se postupně se přestaly tisknout. Elektronické knihovní katalogy zpřístupňují záznamy o všech dokumentech (knihy, časopisy, CD ROM, DVD, videa, mapy, zvukové dokumenty atd.), které jsou uloženy v jednotlivých knihovnách.

Automatizované knihovnické systémy umožnily vyhledávání nejen podle základních selekčních prvků (autor, název, věcné třídění) ale i podle mnoha dalších kritérií např. kteréhokoliv slova z názvu, podle vydavatele či ISBN. Nejprve byly tyto katalogy přístupné pouze lokálně - v knihovně. Další pokrok přinesl rozvoj Internetu. Knihovny zpřístupnily své katalogy nejprve pomocí dálkového připojení (telnet) a koncem 90.let v prostředí WWW. Došlo také k propojení katalogů s výpůjčními systémy a výsledkem byla okamžitá informace nejen o tom, zda se v dané knihovně hledaný dokument nachází, ale také jestli je zrovna k dispozici nebo je právě půjčený.

České automatizované knihovnické systémy: Lanius, Clavius KP-sys, KP-win, Rapid Library, DAWINCI SMARTLIB, Relief,…

Zahraniční automatizované knihovnické systémy CDS/ISIS ALEPH TinLib BIBIS

Pro přístup k elektronickému katalogu jakékoliv automatizovaného knihovnického systému se používá pojem OPAC = Online Public Access Catalog, což je dnes všeobecné označení pro veřejně přístupné elektronické katalogy knihoven.

Příklady knihovních katalogů Katalog Národní knihovny ČRNárodní knihovny ČR Katalog Vědecké knihovny v OlomouciVědecké knihovny v Olomouci Katalog Knihovny UPKnihovny UP Katalog NTKNTK Ve světě Katalog Britské knihovnyBritské knihovny Katalog Kongresové knihovny v USAKongresové knihovny v USA

Práce s OPACem Prohlížení katalogu – tj. listování seznamy jmen autorů, názvů knih, předmětových hesel apod. Základní vyhledávání podle autorů, názvů atd. Pokročilé vyhledávání, kde je možno sestavit dotaz pomocí logických operátorů a kombinovat různá pole. Čtenáři, kteří jsou zaregistrovaní u konkrétní knihovny, mají možnost prostřednictvím OPACu kontrolovat své výpůjčky, prodlužovat knihy, rezervovat knihy apod.

Souborné katalogy knihoven SK - obsahuje záznamy dokumentů z fondů více než jedné knihovny. Patří mezi sekundární zdroje informací. Vzniká na základě spolupráce mezi více knihovnami. Souborný katalog neslouží pouze čtenářům, ale i knihovníkům a informačním pracovníkům.

Z historie SK Prvními soubornými katalogy jsou soupisy knih z více knihoven, které byly zpracovávány již ve středověku. Např. ve 13. století vznikl soupis knih 183 klášterních knihoven v Anglii a Skotsku, které se nazývá Registrum Librarum Angliae. V ČSR se o realizaci souborného celostátního katalogu hovořilo v 60 letech 20. století. Nedostatek finančních prostředků vedl k vydání vyhlášky 110/1965 Sb. o celostátní evidenci zahraniční literatury (CEZL). Zahraniční monografie, které získaly knihovny na našem území, byly evidovány v dnešní Národní knihovně ČR. V Univerzitní knihovně v Bratislavě se evidovaly všechny zahraniční časopisy. Tato evidence měla nesmírný význam pro meziknihovní výpůjční službu. Po rozdělení státu v roce 1993 předala Univerzitní knihovna v Bratislavě Národní knihovně v Praze záznamy o zahraničních časopisech, které byly uloženy v českých knihovnách.

Typy souborných elektronických katalogůelektronických katalogů Reálné souborné katalogy – záznamy o dokumentech jsou importovány do jedné báze a na základě duplicity slučovány. Výhodou těchto katalogů jsou kvalitní záznamy, které odpovídají normám. Nevýhodou je náročná údržba katalogu. Musí být stanoveni správci katalogu. Mezi tyto katalogy patří: Souborný katalog CASLIN, SKAT, Centrální katalog Univerzity Karlovy, Souborný katalog Univerzity Palackého

Příklady reálných SK CASLIN SKAT CKIS

Virtuální souborné katalogy – katalogy knihoven jsou propojeny pomocí software, který vytváří dojem jedné báze. Výhodou takového katalogu je, že je aktuální. Odpadá finanční náročnost na údržbu katalogu. Nevýhodou je různá kvalita záznamů a duplicita záznamů. Mezi tyto katalogy patří: Jednotná informační brána, TINWEB aj.Jednotná informační brána

Funkce SK bibliograficko-informační, umožňuje vyhledávat určitý dokument ve více knihovnách najednou lokalizace dokumentu, umožňuje zjistit, ve které knihovně se hledaný dokument nalézá získání dokumentu, prostřednictvím meziknihovní výpůjční služby, nabídka vyplnění žádanky na MVS sdílená katalogizace, knihovníci mohou využít již vloženého záznamu pro potřeby svého katalogu a potřebný záznam si stáhnou a doplní o své signatury, přírůstková čísla atd.

Dělení SK podle obsahu národní regionální institucionální oborové

Národní SK - ČR CASLIN – souborný katalog České republiky. Tento katalog zpracovává Národní knihovna ČR. Záznamy do něho posílá asi 60 knihoven. Je pod knihovním systémem Aleph. CASLIN SKAT – souborný katalog knihoven, které pracují s knihovním systémem LANius a CLAVIUS. Tento katalog zpracovává Sdružení uživatelů LANius, které vzniklo v roce 1995 (Tábor). Do katalogu zasílá záznamy asi 120 veřejných knihoven. SKAT

Regionální SK Souborný katalog okresu Vsetínokresu Vsetín Katalog udržuje Masarykova veřejná knihovna ve Vsetíně. Umožňuje vyhledávání ve všech knihovnách vsetínského okresu najednou. Pracuje s knihovním systéme KP-sys. Souborný katalog knihoven okresu Bruntálokresu Bruntál Katalog provozuje Regionální knihovnické centrum při Muzeu v Bruntále. Používá knihovní systém KP-Win.

Institucionální SK Centrální katalog Univerzity Karlovy v PrazeUniverzity Karlovy v Praze Souborný katalog Knihovny Univerzity Palackého v OlomouciUniverzity Palackého Propojuje 7 fakult. Používá systém TinLib. Souborný katalog ústavů Akademie věd ČRAkademie věd ČR Propojuje 45 knihoven AVČR. Používá systém Aleph500. Souborný katalog Masarykovy Univerzity v BrněMasarykovy Univerzity v Brně Propojuje 8 fakultních knihoven. Používá systém Aleph500.

Oborové SK Národní lékařská knihovna spravuje souborný katalog z oblasti lékařství a zdravotnictví. Je v něm zapojeno asi 80 lékařských knihoven.lékařská knihovna spravuje souborný katalog Souborný katalog časopisů VPK (Virtuální polytechnická knihovna). Obsahuje časopisy zaměřené na techniku a přírodní vědy. Podílí se na něm asi 26 knihoven.Virtuální polytechnická knihovna Souborný katalog knihoven ústavů Akademie věd ČR. Katalog LINCA zahrnuje 45 knihoven ústavů. Nabízí možnost výběru oborů pro prohledávání –Akademie věd ČR  Oblast věd o neživé přírodě  Oblast věd o živé přírodě a chemických věd  Oblast humanitních a společenských věd

Sigla knihovny Sigla je označení konkrétní knihovny. Tvoří ji 3 abecední a 3 číselné znaky. Např. CLG001 První dvě písmena - označují geografické označení AB=Praha, BE=Beroun, OL= Olomouc, BO=Brno atd. Třetí písmeno – označuje typ knihovny A=ústřední knihovna B=knihovna ústavů Akademie věd C=knihovny ostatních ústavů D=vysokoškolské knihovny E=knihovny státní správy F=knihovny podniků G=veřejné knihovny a školní

Číselné znaky jsou čísla jednotlivých knihoven v regionu. Skládá se s třímístných čísel. Čísla 000 – 499 se používají pro označení knihoven se sídlem v okresním městě Čísla 500 – 999 se používají pro označení knihoven sídlících v ostatních místech okresu Např. OLD009 – Knihovna právnické fakulty UP BOG001 – Knihovna Jiřího Mahena v Brně ABA000 – Národní knihovna ČR