Tabulky – vyhledávání (v dalších tabulkách pomocí relací)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_8A13 Reakce kyseliny sírové s manganistanem draselným – efektní experiment Blesky pod vodou Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423,
Advertisements

Pravidla pro tvorbu elektronické prezentace
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
VY_32_INOVACE_7B12 Databáze Typy čísel.
Efektní motivační experiment – zapálení vaty skleněnou tyčinkou
Výhody a nevýhody, software pro grafiku
Formáty grafických souborů
Databáze Sestavy.
VY_32_INOVACE_7C6 OddílY výhody použití.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - sestava Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
VY_32_INOVACE_7C14.  Rozložení snímků obsahují formátování a rozmístění jednotlivých částí obsahu.  Rozložení obsahuje také motiv, tedy nastavení formátování.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
Databáze Tabulky a typy dat VY_32_INOVACE_7B11. Proč datové typy ? Abychom mohli do tabulky vložit data, musíme jednotlivým polím (sloupcům) přiřadit.
Rozklad dichromanu amonného
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Test - vlastnosti elektromagnetických vln Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012 VY_32_INOVACE_6C-10.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Test – vlnové vlastnosti světla Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012 VY_32_INOVACE_6C-17.
Katalyzátory – efektní experiment Katalytický svařák
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Světlo - viditelná část spektra elektromagnetických vln Autor: Mgr. Miloš Boháč ©
Destilace – důkaz ethanolu ve stolním víně
KURZOVNÍ LÍSTKY, PŘEVODY MĚN
VY_32_INOVACE_8A3 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Martin Rolek Barevné plameny.
Redoxní reakce - reakce glukosy s methylenovou modří
VY_32_INOVACE_8A4 Reakce sodíku s vodou
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Martin Rolek Příprava kyslíku – peroxidová střela VY_32_INOVACE_8A2.
Sublimace chloridu amonného – efektní motivační experiment Umělá mlha
Historie databází, jejich význam a základní pojmy
Základní pojmy grafiky
Grafika 7 CorelDraw – tvarování objektů VY_32_INOVACE_7B7.
vznik kmitů, rezonance © 2012 VY_32_INOVACE_6C-14
VY_32_INOVACE_1C14 Tyrš a Sokol Křížovka - opakování.
MS ACCESS parametrický dotaz
VY_32_INOVACE_6B1 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Teplo, teplota- pozorování počasí Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
VY_32_INOVACE_6B5 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Přenos tepla Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
MS ACCESS - FORMULÁŘE Databázové systémy.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
VY_32_INOVACE_7C20 Předloha snímku Jana Vosáhlová.
VY_32_INOVACE_6B-13 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Mechanické vlastnosti pevných látek Autor: Mgr. Miloš Boháč.
Grafické objekty v prezentaci Jana Vosáhlová VY_32_INOVACE_7C17.
VY_32_INOVACE_7A3 FINANČNÍ MATEMATIKA PŘEVODY MĚN.
Lucerna VY_32_INOVACE_1A3. sedmipatrový palác z roku 1912 s převážně secesními interiéry budovou je vedena pasáž spojující Štěpánskou a Vodičkovu ulici.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
VY_32_INOVACE_2C20 Pracovní list Věra Čáslavská.
George Orwell 1984 (Nineteen Eighty-Four)
VY_32_INOVACE_7B1 Grafika 1 Rozdělení grafiky.
Tabulátory, neboli zarážky VY_32_INOVACE_7C3. Definice Zarážka tabulátoru na vodorovném pravítku označuje, kam bude odsazen text nebo kde začne sloupec.
VY_32_INOVACE_7B13 Databáze Vstupní maska.
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
VY_32_INOVACE_7A5 FINANČNÍ MATEMATIKA RODINNÉ HOSPODAŘENÍ.
Reakce karbidu vápenatého s vodou
VY_32_INOVACE_7A4 FINANČNÍ MATEMATIKA RODINNÝ ROZPOČET.
Kouzelné písmo – motivační efektní experiment Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Martin Rolek VY_32_INOVACE_8A12.
Grafika 5 CorelDraw – plošné objekty VY_32_INOVACE_7B5.
Grafika 8 Zpracování textů VY_32_INOVACE_7B8. Základní typy textů Odstavcový text Řetězcový text.
CorelDraw – čárové objekty
Grafika 9 Nástroje a efekty VY_32_INOVACE_7B20. Nástroje a efekty CorelDraw má řadu nástrojů na zpracování objektů je zde i řada efektů pro zajímavé nápady.
2OP483 Manažerská informatika 3Access 2013Snímek 1 2OP483 Manažerská informatika 3 Microsoft Office Access doc.
Databáze Lokální systémy a SQL servery VY_32_INOVACE_7B10.
Microsoft PowerPoint Tabulky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Zahradník.
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
O DRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ VY_32_INOVACE_7C5. T ÝKAJÍ SE ZAČÁTKU ODSTAVCE Shodný symbol nebo obrázek Číslování odstavců (číslice nebo písmena) OdrážkyČíslování.
ČÍSELNÉ ŘADY, SEZNAMY Tabulkové procesory 2 VY_32_INOVACE_7C9.
Prezentační manažery (PM), prezentace pojmy VY_32_INOVACE_7C11.
VY_32_INOVACE_6C-7 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Vlastnosti elektromagnetické vlny Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
VY_32_INOVACE_8A9 Příprava salmiaku
Model hasícího přístroje
Databáze MS ACCESS 2010.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Vytváření tabulek MS Access (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Vytvoření formuláře Access (11).
Transkript prezentace:

Tabulky – vyhledávání (v dalších tabulkách pomocí relací) VY_32_INOVACE_7B19 Databáze Tabulky – vyhledávání (v dalších tabulkách pomocí relací)

Vyhledávání Umožní načítat údaje z jiných tabulek (čtenáři, knihy) a zobrazovat při práci s jinou tabulkou (výpůjčky) Tabulky musí být propojeny relacemi Vytváří se v návrhu tabulky na záložce Vyhledávání Podrobněji viz dokumentace k MS Access

Zobrazit ovládací prvek Určuje variantu doplnění informací Textové pole – výchozí hodnota, údaje se vkládají „ručně“ při zadávání Seznam – vhodné pro jedno sloupcové údaje zadávané výčtem prvků, které se příliš nemění (např. platba – fakturou, dobírkou, z účtu, osobně) Pole se seznamem – vhodné pro údaje načítané z jiných tabulek, komplikovanější, umožňuje zadat i hodnoty, které nejsou v seznamu Podrobněji, viz. dokumentace k MS Access

Typ zdroje řádků Určuje typ zdroje dat Tabulka či dotaz – nejpoužívanější, vyhledává údaje v jiných tabulkách nebo dotazech Seznam hodnot – slouží k zadání konkrétního seznamu hodnot oddělených čárkou Seznam polí – musí být vytvořeno vyhledávací pole, vhodné spíš pro aplikace

Zdroj řádků Odkazuje na konkrétní data Je-li Typem zdroje Seznam hodnot – budou zde zapsána konkrétní data oddělená středníkem Je-li Typem zdroje Tabulka či dotaz nebo Seznam polí, bude zde odkaz na konkrétní tabulku nebo dotaz

Zdroj řádků – tabulka V otevřeném Tvůrci dotazů vybereme pole, která chceme zobrazit Vhodné jako první vybrat vázané pole, tj. pole podle kterého je vytvořena relace (např. ID_knihy)

Vázaný sloupec Určuje, kterého sloupec je vázaný k podkladovému poli Pokud jsme ho vybrali jako první, tak zde zadáme 1

Počet sloupců Určuje počet sloupců, které se zobrazí Zpravidla zadáme tolik, kolik jsme jich vybrali

Hlavičky sloupců Určuje zda vložené sloupce budou mít hlavičku s nadpisem

Šířka sloupců Zde určíme šířku vložených sloupců Vhodné odzkoušet a zadat metodou „pokus a omyl“

Počet řádků seznamu Určuje kolik řádků seznamu se má zobrazit

Šířka seznamu Určuje celkovou šířku seznamu Můžeme zde zadat součet šířek jednotlivých sloupců nebo nechat automaticky

Omezit na seznam Ano – umožní pouze vybrat zobrazené údaje Ne – umožní vložit nové údaje do vázané tabulky Volbu Ne je potřeba pečlivě zvážit, protože umožní přidávat data do jiné tabulky

Povolit úpravy seznamu Umožní měnit data ve vázané tabulce Je nutno pečlivě zvážit

Jak postupovat v jednotlivých případech ? Rozdělíme do tří základních možností 1. nepoužívá se 2. seznam hodnot 3. načtení dat z jiné tabulky

1. nepoužívá se V poli Zobrazit ovládací prvek necháme Textové pole

2. Seznam hodnot Zobrazit ovládací prvek -> Seznam Typ zdroje řádků -> Seznam Zdroj řádků -> zapsat konkrétní údaje a oddělit středníkem Ostatní možnosti není třeba řešit

3. Načtení dat z jiné tabulky (dotazu) Zobrazit ovládací prvek -> Pole se seznamem Typ zdroje řádků -> Tabulka či dotaz Zdroj řádků -> v Tvůrci výrazů vybrat konkrétní pole, která se budou zobrazovat

Zdroje Nápověda programu MS Access 2010 Základní popis http://office.microsoft.com/cs-cz/access-help/vlastnosti-seznamu-poli-se-seznamy-rozeviracich-seznamu-a-vyhledavacich-poli-HP005188491.aspx Popis typů dat http://office.microsoft.com/cs-cz/access-help/vytvoreni-seznamu-moznosti-pomoci-seznamu-nebo-pole-se-seznamem-HA010113052.aspx

Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, 551 23 Jaroměř Projekt: Škola v digitálním světě aneb Uchop svoji šanci Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0210 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_7B19 Jméno autora: Karel Nymsa Název práce: Tabulky – vyhledávání Předmět: IKT Ročník: Septima Časová dotace: 35 min Vzdělávací cíl: Znalost základních pojmů databází a základní práce s nimi Pomůcky: Program Microsoft Access 2010 Poznámka: - Datum vytvoření: 9. 2. 2013 Inovace: Základní informace jsou v elektr. podobě a vyučující se může zaměřit na práci se studenty