Je třeba se bát očkování ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

Očkování – pro a proti MUDr. Kateřina Bláhová.
„Očkování – ano či ne?„ Prymula R. Fakultní nemocnice Hradec Králové
Základní ukazatele zdravotního stavu Zdravotní stav obyvatel v ČR a v kraji Vysočina MUDr. Stanislav Wasserbauer.
Osteoporóza Co vyšetřit, jak léčit ?
Tento dokument pošlete svým přátelům,rodičům i prarodičům.
Analýza Centra ProEquality
Ultrasonografické vyšetření karotid – indikace a přínos
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Mýty a fakta o očkování Praha, 4. března 2014
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Léčba nikotinismu Kateřina Langrová Česká koalice proti tabáku
Plíce po 20 letech kouření
Česká pneumologická a ftizeologická společnost ČLS JEP
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Důkazy & praxe Preuves & Pratiques multitématický kongres congrés multithématique Prague sobota 8. října 2005 samedi 8 octobre 2005.
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Alain Wajman, MD, kardiolog Prat. Hosp. Rothschild APHP, Paříž Srdeční selhání,
OČKOVACÍ PROGRAMY V PRAXI
Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN)
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
MUDr. Daniel Dražan, Jindřichův Hradec
Bolesti břicha: úskalí dětského věku
Kontaminace (znečištění) vody
Prof. MUDr. Roman Prymula, CSc. , PhD
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Jaký vliv má nadváha ve strategii terapie DM 2. typu? Milan Kvapil.
Primární prevence nemocí
Radioterapie, hormonální terapie nebo operace u karcinomu prostaty?
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Bronchiální karcinom u ženy Dr Philippe COLLARD Pneumologická klinika Univerzitní.
Autor: Mgr. Radek Bílý Datum: Naše voda. Náš život.
INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ.
OČKOVACÍ SCHÉMATA V EVROPĚ
Aktuální krize zdravotnictví
Ekonomika kontroly tabáku Dr. Hana Ross American Cancer Society.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Epidemiologie inkontinence
Můžeme eradikovat očkováním pneumokokové infekce?
Agenturní zaměstnávání v číslech ve světě a v České republice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Očkování a imunomodulace
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Spirometrie v ambulanci praktického lékaře
Poruchy paměti po celkové anestezii – mýty nebo realita?
-morbili, measles Ivona Jurčová
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kdy budeme očkovat proti Alzheimerově nemoci ? Martin Vyhnálek.
Výskyt HIV/AIDS v ČR MUDr. Michael Vít,PhD Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra zdravotnictví ČR.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do 1 SEXUOLOGIE.
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
Očkování a imunomodulace
1 Problematika sezónní chřipky v ČR Problematika sezónní chřipky v ČR MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik Ministerstvo zdravotnictví ČR.
Vilma Marešová I. infekční klinika 2.LF UK Katedra infekčního lékařství IPVZ NNB Praha.
Světový den zdraví 2014 Nemoci přenášené vektory - prevence MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. náměstek pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienik.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Očkování proti pneumokokům v České republice Roman Prymula.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
1 Očkování proti pneumokokovým nákazám MUDr. Hana Cabrnochová Odborná společnost praktických dětských lékařů ČLS JEP.
Očkování dětí v ČR z pohledu PLDD MUDr. Ilona Hülleová SPLDD ČR PSP
Možnost změny očkovacího kalendáře v závislosti na změně
OČKOVÁNÍ PROTI MENINGOKOKOVÝM ONEMOCNĚNÍM NRL pro meningokokové nákazy Centrum epidemiologie a mikrobiologie Státní zdravotní ústav Praha VI. SLOVENSKÝ.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY PO PODÁNÍ VAKCÍNY INFANRIX HEXA Státní ústav pro kontrolu léčiv leden 2015 © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Farmakovigilance.
Připravované změny v očkovacím kalendáři v České republice MUDr.Michael Vít, PhD.
DOPAD plošného HPV očkování v České populaci
Parlament České republiky " PREVENCE SEZÓNNÍ CHŘIPKY V ČR"
Je nutné za očkování platit ?
Úrad verejného zdravotníctva SR Efektívnosť očkovania
Seminář Problematika očkování Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 3. 3
Vakcinace proti klíšťové meningoencefalitidě
Transkript prezentace:

Je třeba se bát očkování ? MUDr. Michael Vít, PhD Hlavní hygienik Č Ministerstvo zdravotnictví

Již před 2,500 lety lidé věděli, že imunita existuje Již před 2,500 lety lidé věděli, že imunita existuje. Řečtí lékaři poznali, že lidé, kteří přežili variolu, znovu toto onemocnění nikdy nedostali.

Pamětní deska v Suchdole nad Odrou

Současná situace v oblasti očkování 25% všech úmrtí na světě je na infekční nemoci celosvětově toto představuje cca 13 milionů úmrtí z 54 milionů úmrtí celkem nejúčinnější opatření je očkování rozdíly v proočkovanosti – 5% v jihovýchodní Asii, 75% v Evropě, ČR 98,5% denně umírá ve světě cca 8 000 dětí protože nebyly očkovány očkování v ČR – ročně zabrání více než 100 000 onemocnění a 500 úmrtí

od roku 1960 nebyl hlášen žádný případ (do té doby bylo zaznamenáváno 600 případů dětské obrny a 50 úmrtí ročně Od 2.pol 1960 plošné očkování – kampaň březen květen OPV – priorita v celosvětovém přístupu)

výrazné snížení nemocnosti spalničkami, které se nyní vyskytují v četnosti do 10 případů ročně vzhledem ke zhruba 50 000 případům a 50 úmrtím v době před zavedením vakcinace proti spalničkám . Zavedení druhé dávky je prioritou pana prof. Šejdy

praktické eliminace záškrtu, který do roku 1952 ročně postihl zhruba 9 000 osob a vedl ke zhruba 300 úmrtím, nyní již řadu let není zaznamenáván žádný případ ročně

v posledních letech omezení nemocnosti zarděnkami (ze zhruba 50 – 60 000 ročně na 854 případů v roce 2001 a incidence má klesající tendenci) Na systému očkování je jasná tendence k očkování 2 letých dětí po přechodném období očkování 12letých dívek

Dopady očkování - ČR Diftérie 9000 300 Spalničky 70000 50 do 10 Před očkováním Po očkování Onemocnění Počet nemocných /rok Počet úmrtí /rok Počet nemocných Počet úmrtí Diftérie 9000 300 Spalničky 70000 50 do 10 Pertuse 34000 80 desítky Dětská obrna 600 Tetanus 98 45

Rizika u neočkované populace Holandsko – epidemie dětské obrny i s trvalými následky, religiozní skupina „Bible belt“ severovýchod – jihozápad Holandsko (export onemocnění např do Kanada) UK – autismus – vyšší výskyt spalniček s trvalými následky Státy bývalého SSSR – z nedostatku financí se neprovádělo očkování, epidemie záškrtu, import onemocnění do SRN Rakousko, Švýcarsko, SRN – epidemie spalniček se závažnými komplikacemi, přenos i do ostatních států Evropy Norsko, Švýcarsko – vysoký výskyt pertusse, UK v 70letech epidemie Z toho plyne bojme se neočkovaných !!

Od 1.1.2007 nová vyhláška o očkování proti infekčním nemocem Nebuněčná pertusová vakcína IPV místo OPV Kombinované vakcíny Snižování počtu vpichů Vakcíny s nižší reaktogenitou Snižování obsahu konzervačních a balastních látek ve vakcínách Nová více imunogenní adjuvans

Nově zavedené očkování Plošná 6.posilovací dávka černého kašle Umožnění očkování proti pneumokokům Očkování proti HPV Možné očkování proti rotavirovým nákazák Možné očkování proti varicelle

Vývoj antigenní zátěže dle Prymuly, 2007

Železné plíce v „Drinker Polio Ward“ v Los Angeles v r Železné plíce v „Drinker Polio Ward“ v Los Angeles v r. 1952 při léčbě následků rozsáhlé epidemie poliomyelitidy

Železné plíce, snímek z archivu infekční kliniky FN Bulovka

Děkuji za pozornost, nechtějme se vracet k snímkům, které jsem teď promítal Není třeba se bát očkování, je třeba se bát neočkovaných. To je můj vzkaz plynoucí z historie očkování v ČR