WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Advertisements

Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Úvod do HTML. Co je HTML  zkratka pro HyperText Markup Language  značkovací jazyk pro hypertext  umožňuje publikaci dokumentů na internetu.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Softwarový systém DYNAST
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Tvorba webových aplikací
Veronika Hladíková. V dnešní době se dají webové stránky zhotovit mnoha způsoby, ale zdaleka ne všechny jsou ty správné. V následující prezentaci se Vám.
3MA381 – Manažerská informatika Lucie Bjačková. Co je to LaTeX?  Systém určený k sazbě vědeckých a matematických dokumentů  Postaven na typografickém.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Moderní formy tvorby webových stránek Martin Šebela, 9.A vedoucí práce: Mgr. Jan Kříž.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Brno Jan Mach Radka Tichá Jak na převody do pdf Jan Mach, VŠE Radka Tichá, ZČÚ.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
HTML jazyk Označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje.
WAP 2.0 v XHTML a WAP CSS, Autor: Miroslav Klíma Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa kvalitní web na display mobilního telefonu…
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Petr Kolář, VTI. Vytvořit dynamickou webovou prezentaci základní kynologické organizace Písek s administrátorským rozhraním. PHP, XHTML, MySQL, CSS, Javascript,
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
Otevřené datové formáty a standardy
Tvorba statických stránek Mgr. Lenka Švancarová. Tvorba statické stránky Volba Uložit jako XHTML Editor Vizuální Frontpage Nevizuální PSPad Poznámkový.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Vít Profant Obhajoba bakalářské práce
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Jazyk XML v geoinformatice
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Návrh a tvorba WWW Semestrální práce. Termíny –20. října – odevzdání popisu práce pár větami popsat, jak bude vypadat a fungovat Vaše semestrální práce.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Excel Číslo DUM: III/2/VT/2/2/31 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
MathML Martin Dlask. Charakteristika nadstavba XML pro zobrazování matematických výrazů na webu značkovací jazyk (markup language) součástí dokumentů.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
Rozdělení software podle účelu 2
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Software Počítače Rozdělení podle účelu 2. část
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Vstup a zpracování speciálních znaků v UIS
Portable Document Format
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Excel
Web Application Scanning
Digitalizace textů obsahujících matematickou symboliku
Transkript prezentace:

webMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín

Začátek DIGITALIZACE PŘÍPRAV A PŘÍKLADŮ DO MATEMATIKY VHODNÉ ŘEŠENÍ? NASKENOVATMS WORD ONLINE VZDĚLÁVÁNÍ NA INTERNETU!!

FÁZE I. CO BY TO MĚLO UMĚT? –ukázat teorii –předvést příklady –nabídnout další příklady –sestavit test atd. V ČEM TO UDĚLAT? –PHP a MYSQL –CAS systémy

FÁZE II MATHEMATICA + webMathematica dokáže dostat online výpočty na web má MANIPULATE snadná transformace notebooku na xhtml stránku je to neznámé vývojové prostředí „nerozumí“ si moc s češtinou

FÁZE III MATHML Mathematical Markup Language - matematický značkovací jazyk Je založeno na XML, proto si při tvorbě matematických vzorců vystačíte jen s textovým editorem a vhodným prohlížečem. Struktura MathML je tvořena, stejně jako v případě XML, elementy, atributy a entitami pro zápis zvláštních znaků.

FÁZE III MATHML Umožňuje konverzi z a do jiných matematických formátů, včetně prezentačních a sémantických. Výstupní formáty by měly zahrnovat: grafické displaye, syntetizéry řeči, vstup do systémů CAS, další matematické typografické jazyky jako TeX, zobrazování jednoduchého textu, tiskárny a braillovo písmo.

x + y = 1 MS Word MathML

FÁZE IV LIDÉ A MATHEMATICA ROZHODNĚ UČIT učit x neučit

NAŠE ŘEŠENÍ PŘÍPRAVY MS Word + MATHTYPE Mathematica + webMathematica CABRI MySQL WWW

MATHTYPE Je software pro vytváření matematických zápisů v textových editorech, prezentačních dokumentech, sazbě (s EPS exportem), webových stránkách a mnoha dalších dokumentech. Podporuje unicode, mezinárodní písmena a umožňuje jejich zadání z klávesnice. Integruje se do prostředí MS Office Exportuje matematický zápis do MathML

Integrace do MS Word

FÁZE V Tvorba webových stránek (JSP) Dobré příklady:

XHTML + MathMl

Java Server Pages - JSP

JSP + MathML + webMathematica

Webové prohlížeče a MathMl Bez problémů Bez nainstalovaného doplňku stránku vůbec nezobrazí. Po nainstalování – žádné problémy. Bez nainstalovaného doplňku špatně zobrazí veškerý MathML obsah, s nainstalovaným doplňkem zobrazuje nepěkně např. kombinační čísla.

Webové prohlížeče a MathMl

Webové prohlížeče a CSS

Webové prohlížeče - shrnutí Aby se stránky zobrazovaly co nejvíc korektně, je potřeba si z následujících stránek stáhnout a nainstalovat tento software: JSP + webMathematica JDK = soubor základních nástrojů pro vývoj aplikací pro platformu Java Internet Explorer + MathMl MathPlayer = umožňuje v IE zobrazit MathMl výrazy a xml(xhtml) stránky Google Chrome + MathMl MathML-2-CSS = umožňuje v Chrome zobrazit MathMl výrazy

FÁZE VI Computable Document Format (CDF) s uvedením programu Mathematica 8 snaha o vytvoření interaktivních přenositelných dokumentů možnost vkládat grafiku, animace (manipulate) dají se měnit styly (prezentace, pracovní notebook,…) podle potřeby pro otevření je nutný minimálně CDF Player nebo kompletní Mathematica CDF Player

FÁZE VI Computable Document Format (CDF) Příklady: výukový materiál prezentace Přínos pro projekt: cdf soubory lze snadno vkládat do www stránky

webMathematica

Děkuji za pozornost