Návrh a tvorba WWW Cvičení 4

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Advertisements

Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2.  Struktura stránky  hlavička  meta tagy  titulek stránky  připojení stylů,...  CSS.
Základy HTML.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
V čem se píší web. dokumenty
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Úvod do HTML. Co je HTML  zkratka pro HyperText Markup Language  značkovací jazyk pro hypertext  umožňuje publikaci dokumentů na internetu.
Serialization (převod) Úvod 1 SGML W3C HTML 1.x. HTML4.0 xHTML 1.0. xHTML 2.x HTML 5 (xHTML 5) HTML 4.0 xml (xHTML 1.0) xHTML je dobřé zformovaný (well-formed)
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 6
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 1.  jazyk (x)html  kaskádové styly.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 4 XML, XHTM. Extensible Markup Language Extenible Markup Language (rozšiřitelný značkovací jazyk) je značkovací jazyk, který.
PHP – Základy programování
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B20 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření Duben 2013.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Proměnné v PHP Každý programovací jazyk pracuje s nějakými hodnotami. To, do čeho se tyto hodnoty ukládají, se nazývá proměnné. Každý programovací jazyk.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
XML Schema Irena Mlýnková. Obsah XML – úvod, příklad, základní pojmy DTD – přehled XML Schema – podrobně.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
RDF a RQL Roman Krejčík. RDF a RQL RDF – Resource Description Framework –Jazyk pro ukládání informací v XML –RDF Schema RQL – RDF Query Language –Dotazování.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Úvod do PHP IZI 228.
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
HTML a spol.. Nejpoužívanější formát dat textových dokumentů poskytovaných v rámci služby WWW. HTML (Hyper Text Markup Language) je jazyk pro popis struktury.
Aplikace XML pro Internet
ZÁKLADNÍ POJMY. ZDROJOVÝ TEXT PROGRAMU Tvoří: klíčová slova komentáře identifikátory.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Úvod do XML S využitím materiálů z Zdeněk Žabokrtský.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
PHP Stručný úvod.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Základy XML – struktura dokumentu (včetně testových otázek) Otakar Čerba Oddělení geomatiky Katedra matematiky Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Programovací jazyk JavaScript
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Programovací jazyk JavaScript
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Návrh a tvorba WWW Cvičení 4 XML, XHTML Úvod do PHP

Extenible Markup Language (XML) Použití XML „Inteligentní“ webové stránky formátování obsahu dle výstupního zařízení (PC, mobilní telefony, webTV, organizéry nebo třeba herní konzole ) Elektronické publikování generovaní např. PDF, Windows Help, … Univerzální datový formát elektronické obchodování, výměnný formát heterogenních aplikací , … … Syntaxe XML XML dokument má pouze jeden kořenový element každý element musí mít počáteční a koncovou značku ( <note>…</note> ), nebo musí jít o prázdný element (<item />) není povoleno křížení elementů název elementů a atributů může začínat pouze písmenem, podtržítkem nebo dvojtečkou zápis vyhrazených znaků pomocí zástupných entit (&entita;) komentáře nemůžou být vnořené a nesmí obsahovat --

export do xml I. zdrojový kód: blok_4/rezervace.xml

export do xml II. zdrojový kód: blok_4/rezervace.xml

Extensible HyperText Markup Language všechny elementy a atributy musí být malými písmeny, XHTML je case-sensitive všechny hodnoty atributů musí být v XHTML v uvozovkách všechny XHTML tagy musí být párové (prázdné tagy se musí ukončit lomítkem, např. <img />) tagy se nesmí nikdy křížit striktní XHTML neobsahuje žádné atributy sloužící k formátování (oproti HTML jsou z XHTML vypuštěny formátovací tagy , např. font, b, i). vkládané skripty na straně klienta (např. javascript) by měly být vloženy do sekce CDATA (starší prohlížeče CDATA nepodporují) <script><![CDATA[ zde bude kód skriptu ]]></script> znak & musí být převeden na html entitu i pokud je součástí URL. Deklarace XML Deklarace DTD (Strict, Transitional, Frameset) Kořenový element html obsahuje atribut xmlns <?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="cs" lang="cs">

Jmenné prostory v XHTML Jmenný prostor musí být deklarován pomocí předpony u elementu html. Vlastní element můžete použít v XHTML dokumentu spolu s deklarovanou předponou Jméno elementu lze použít jako selektoru v kaskádovém stylu, musí však být uvedeno včetně předpony jmenného prostoru. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xmlns:wnd="http://dataformat.meteoweb.cz/wind/"> <p>běžný odstavec</p> <wnd:wdir>260</wnd:wdir> <wnd:wspd>6</wnd:wspd> <wnd:p>element p spadá do jiným namespace a proto se nejedná o odstavec</wnd:p> <style type="text/css"> wnd|wspd, wnd|wdir { display: block; font-weight: bold; border: 1px solid red; margin: 5px; padding: 5px; } wnd|p { display: block; background-color: yellow; } </style>

XHTML I. zdrojový kód: blok_4/c02.xhtml

XHTML II. zdrojový kód: blok_4/c03.xhtml

PHP PHP (Hypertext Preprocessor) je skriptovací jazyk sloužící převážně k tvorbě dynamických webových stránek. Poslení produkční verze je verze 5. Komentáře <?php echo „První text.“; ?> // jednořádkový komentář (styl C++) # jednořádkový komentář (styl příkazového prostředí) /* * … víceřádkový komentář (styl C)… */

Základy jazyka - proměnné nemusí se deklarovat značí se symbolem $ a pak písmeno (A-Za-z) nebo podtržítko (_) Nepřímé odkazy na proměnné Nepřímé odkazy je skriptovací Správa proměnných isset() – vrací true, pokud byla proměnná v prostředí deklarována unset() – ruší deklaraci proměnné (uvolňuje paměť) empty() – vrací true, pokud proměnná nebyla deklarována, nebo její hodnota se rovná false $jmeno = ‘Lukas’; $jmeno = ‘Lukas’; $$jmeno = ‘Cegan’; echo $Lukas; //Cegan if (isset($jmeno)) { echo $jmeno; }

Základy jazyka – datové typy Superglobální proměnné $_GET[] – proměnné z url $_POST[] – proměnné z těla http zprávy $_COOKIE[] – cookie soubory od klienta $_ENV[] – proměnné proměnného prostředí $_SERVER[] – proměnné webového serveru Datové typy Celá čísla, reální čísla, řetězce, logické hodnoty, prázdné hodnoty, pole, prostředky echo $_ENV; $cislo = 10; //cele cislo $realne = 10.5; //realne cislo $retezec = “text”; //retezec $pravda = false; //logicka hodnota $hodnota = NULL; //prazdna hodnota $pole = array(1,2,3) //pole

Základy jazyka - operátory Binární operátory +, -, *, /, %, . Operátory přiřazení =, +=, -=, *=, /=, %=, ^=, .=, &=, |=, <<=, >>= Operátory porovnání ==, !=, >, <, >=, <=, ===, !== Logické operátory &&, ||, xor Bitové operátory &, |, ^ Operátory negace !, ~ Inkrementační/dekrementační operátory ++, --

Základy jazyka – řídící struktury Větvení (if, switch) Cykly (while, do while, for) Zahrnování kódu (include, require, eval) if (true) { echo ‘true’; } else { echo ‘false’; } switch ($hodnota) { case 1: echo ‘jedna’; break; case 2: echo ‘dva’; break; default: echo ‘nenalezeno’; break; } $i = 10; while ($i>0) { echo --$i; } for ($i=0; $i<10; $i++) { echo $i; include “muj_soubor.php”;

Základy jazyka – funkce Syntaxe function název_funkce (argument1,…) { blok příkazů return; } Kontext – proměnné použité ve funkci jsou vně funkce nedostupné. Pokud chceme, aby byla proměnná dostupná i vně, je potřeba využít globální pole ($_GLOBALS[]), nebo klíčové slovo global. Návratová hodnota – návrat výsledku funkce zajistíme příkazem return, pro návrat adresy v paměti, kde je proměnná uložená je nutné při definici názvu funkce začínat znakem & (návrat odkazem). Deklarace argumentů funkce Předávané hodnotou – function($x, $y) {… Předávané odkazem – function(&$x) {… Implicitní argumenty – function($x, $y = 1) {… Statické proměnné – proměnné, jenž zůstávají v platnosti mezi jednotlivými voláními funkce. Deklarace prostřednictví static. function soucet ($x, $y) { return $x+$y; }

Switch, include zdrojový kód: blok_4/c04.php

Zpracování formuláře zdrojový kód: blok_4/c05.php

Debuging zdrojový kód: blok_4/c06.php Pro debuging lze využít opensourcový debuger Xdebug (dostupný na http://http://www.xdebug.org/). Postup instalace a konfigurace Xdebugu v Netbeans např. na http://blog.readingroom.com/2011/08/16/getting-started-with-xdebug-and-netbeans-7-0/.

Kontakt I. zdrojový kód: blok_4/include/kontakt.php

Kontakt II. zdrojový kód: blok_4/include/kontakt.php CSS styly definovány v souboru: blok_4/css/basic07.css

Kontrolní otázky K čemu slouží XML? Jaký je rozdíl HTML a XHTML? Co je to PHP? Jakým způsobem se deklarují v PHP proměnné? Co jsou to superglobální proměnné? K čemu slouží statické proměnné u funkcí?