Biomechanika kosterního svalu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické vlastnosti buňky
Advertisements

Fyziologie pro trenéry
Fyziologické aspekty PA dětí
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Patofyziologie srdce Funkce kardiomyocytu Systolická funkce srdce
Svalová tkáň Anatomie II..
Silové schopnosti Pohybová schopnost překonávat, udržovat, nebo brzdit odpor svalovou kontrakcí při dynamickém, nebo statickém režimu svalové činnosti.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Svalstvo.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fyziologie a biochemie svalového stahu
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Korekce odchylek správného držení těla
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Svalstvo.
Fyziologie srdce Daniel Hodyc Ústav fyziologie UK 2.LF.
Biochemie svalové a nervové tkáně
Ovlivnění rozsahu pohybu
Svalová tkáň MUDr. Marián Liberko.
TKÁŇ SVALOVÁ Olga Bürgerová.
FYZIOLOGIE SVALŮ PŘÍČNĚ PRUHOVANÉ SVALY HLADKÉ SVALY
Příčně pruhované svaly: Stavba.
Pohybová soustava-svaly 1
Bioenergetika pohybu 4.ročník biochemie.
Procvičovací schémata ? ? ?.
Fyziologie svalů.
Příčně pruhované svaly: Kontrakce.
POHYBLIVOST MICHAL LEHNERT.
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Svalová síla, svalová práce, svalová únava
SVALY Obecná charakteristika.
TEST Pohybová soustava Septima A. 8. listopadu 2006.
Excitace Spojení excitace – kontrakce Kontrakce Regulace kontrakce
POHYBOVÝ SYSTÉM (svaly, kosti, vazy) a obecná neurofyziologie
MYOLOGIE OLGA BÜRGEROVÁ.
SÍLA Michal Lehnert.
VÝKON STŘÍDAVÉHO PROUDU
Stavba a funkční třídění svalové a nervové tkáně
MYOLOGIE OLGA BÜRGEROVÁ.
Typologie nervových vláken
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
6. Akční potenciál.
Fyziologie svalového stahu
AKČNÍ POTENCIÁL V MYOKARDU, PODSTATA AUTOMACIE SRDEČNÍHO RYTMU,
Svaly - praktika Svaly Svalová tkáň je typická tím, že je složena z buněk, které jsou nadány schopností kontrakce – pohybu. Sval hladký Sval příčně.
Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová
Typy svalové tkáně Kontrakce růst a regenerace Rychlá, po poškození
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
3. ISOENZYMY (isozymy) – způsob regulace v různých tkáních a za různých vývojových stádií. Isozymy nebo isoenzymy jsou enzymy lišící se sekvencí a složením.
MUDr. Romana Šlamberová, Ph.D.
Milan Chovanec Ústav fyziologie 2.LF UK
DYNAMOMETRIE.
DYNAMOMETRIE je měření síly, kterou je člověk schopen působit na určité těleso (snímací část tensometru nebo dynamometru) po určitou dobu.
Kontrakce srdečního svalu
KOSTERNÍ, SRDEČNÍ A HLADKÝ SVAL
TONUS (NAPĚTÍ) METRIE (DÉLKA) IZO (STEJNÉ) ANIZO (NESTEJNÉ) ANIZO (NESTEJNÁ) DYNAMICKÁ IZO (STEJNÁ) STATICKÁ KONCENTRICKÁEXCENTRICKÁ IZOTONICKÉ ANIZOTONICKÉ.
FYZIOLOGIE ZÁTĚŽE.
Rozvoj pohybových schopností ve školní TV Pohybové schopnosti jsou souhrnem integrovaných a relativně samostatných dispozic subjektu, potřebných ke splnění.
Pohybový aparát  Pasivní část Kostra – opora těla, tvar - upínají se na ni svaly - tvoří ji kostra osová (lebka, páteř, hrudník) a kostra končetin - spojení.
Typologie svalových vláken genetika – hraje roli jak v počtu svalových vláken, tak v poměru jednotlivých typů dominantní funkce svalu (svaly s převažující.
5. Fyziologie svalstva KPK/FYO Filip Neuls & Michal Botek.
SVALOVÁ SOUSTAVA.
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Svalová tkáň.
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Fyziologie srdce I. (excitace, vedení, kontrakce…)
Molekulární fyziologie
KLIDOVÝ MEMBRÁNOVÝ POTENCIÁL
Transkript prezentace:

Biomechanika kosterního svalu

Mechanické vlastnosti Svalová vlákna jsou elektricky izolována aplikace proudu určité intenzity žádná mechanická odpověď (podnět podprahový) vyšší intenzita malá mechanická reakce (podnět prahový) vzrůst intenzity podnětu je přímo úměrný mechanické odpovědi, až do té doby, kdy se nezvyšuje intenzita kontrakce (podnět maximální podněty s vyšší intenzitou = supramaximální v případě maximálního podnětu jsou podrážděna všechny svalového vlákna

Typy kontrakcí - Svalové trhnutí = odpověď svalu na 1 podnět, který vyvolá jen 1 akční potenciál ve všech vláknech svalu - myografická křivka Izotonická – konstantní zátěž a mění se délka svalu Izometrická – mění se síla stahu, délka se nemění Normální činnost kosterního svalu – kontrakce ani čistě izotonická, ani čistě izometrická Latence = doba od okamžiku aplikace podnětu do okamžik viditelného zkrácení - zahrnuje: vznik AP na sarkolemě, přenos podráždění na membrány terminálních cisteren sarkoplasmatického retikula, uvolnění vápníku, titraci troponin – tropomyosinového komplexu, reakce aktinu s myosinem Reakce aktin-myosin – zkracování sarkomery, nemění se délka svalu Aktivní stav = období, kdy prokazatelně aktin s myosinem reagují Sarkomery se zkracují a zvyšuje se tenze sériové elasticity, aniž se mění délka svalu Pasivní tenze= napětí vyvolané protahováním elasticity svalu v klidu Aktivní tenze = tenze navozená aktivací kontraktilního aparátu Aktivní + pasivní = celková tenze Klidová délka = délka svalu, kdy je aktivní tenze největší Protažení svalu na trojnásobek klidové délky přetržení svalu

Fenomény sumace - Reálný pohyb v lidském těla = důsledek součtu jednotlivých aktivací kontraktilního apártu - Superpozice – druhá kontrakce startuje v období, kdy předešlý stah neodezněl a velikost druhé kontrakce je větší - Sumace – vyvoláme aktivaci v době, kdy první kontrakce dosáhla vrcholu a tím dostaneme dvojnásobnou kontrakci - Vlnitý tetanus – při zvýšené frekvenci podnětů zastihne následující kontrakce předešlou v neúplné relaxaci, v důsledku fenoménů mechanické sumace je stah silnější, tenze narůstá – kontrakce není plynulá - Hladký tetanus – s dalším zvyšováním frekvence roste dále mechanické napětí a souč. zkrácení získá plynulý, hladký charakter - Všechny svalové pohyby invivo jsou za normálních okolností sumační kontrakce typu hladkého tetanu

Pomalá a rychlá svalová vlákna Pomalá svalová vlákna (červená) – menší svalová vlákna - bohatá síť kapilár - více mitochondrií - více myoglobinu - zajišťuje pomalé dlouhotrvající pohyby - např. m. soleus Rychlá svalová vlákna (bílé svaly) – např. okohybné svaly - vyšší kontrakce sarkoplasmatického retikula – to zajišťuje rychlé uvolnění + snížení nitrob. kontrakcí vápníku - rychlé pohyby Další klasifikace – fázické – rychlé změny délky (pohyby) – tonické – umožňuje dlouhodobé napětí v izometrickém režimu (např. vzpřimovače trupu)