Vitamíny rozpustné ve vodě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vitamíny.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vitamíny rozpustné ve vodě
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny rozpustné ve vodě Ch_061_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné ve vodě Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_061_Vitaminy rozpustné ve vodě Ch_061_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné ve vodě Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Chrtová Libuše Novotná Tereza Nutriční specialista.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitamíny rozpustné ve vodě

Obecné informace Vitamíny rozpustné ve vodě (hydrofilní) představují rozsáhlou skupinu látek, jejichž metabolizmus je na rozdíl od vitamínů rozpustných v tucích (lipofilní) velice rychlý Tělo tyto vitamíny spotřebovává přímo a je třeba zajistit jejich pravidelný stálý příjem. Vitamíny B komplexu se částečně ukládají v játrech.

Obecné informace Tato vlastnost má za následek, že vitamíny jsou velmi brzy vyloučeny z organizmu, a jejich zásoby tak v těle vystačí maximálně na několik týdnů. Proto je důležité vitamíny rozpustné ve vodě průběžně doplňovat, abychom se vyhnuli jejich nedostatku.

Obecné informace Vitamíny rozpustné ve vodě slouží většinou jako kofaktory enzymů v organismu, umožňují a optimalizují některé biochemické reakce. U většiny vitamínů rozpustných vodě a při dávkách přesahujících potřebné množství je nadbytečný vitamín bez užitku odveden močí a vylučovacím ústrojím ven z těla.

B-komplex Vitamín B1 (thiamin nebo aneurin) Thiamin je důležitý při metabolismu sacharidů a aminokyselin. Je nezbytný pro dobrou přeměnu sacharidů z potravy v energii.

 Nedostatek vitamínu B1 Thiamin se v lidském těle neukládá a jeho zásoba vydrží jen na 4-10 dní. Konzumace kávy a černého čaje snižuje množství vitamínu B1 v těle.  Nedostatek vitamínu B1 V přijímané potravě se projevuje jako nemoc beri-beri. V našich zeměpisných šířkách je nedostatek vitamínu B1 vzácný.

Dále se nedostatek vitamínu B1 může projevit únavou, obvykle ztrátou chuti k jídlu, svalovou slabostí, závratěmi, bolestmi v kloubech, poruchami růstu, zrychlením srdeční činnosti ….  Předávkování Tento vitamín je rozpustný ve vodě a vylučujeme jej močí. Z tohoto důvodu je předávkování téměř vyloučeno. Jsou však zaznamenány ojedinělé případy alergické reakce na ústní podání většího množství tohoto vitamínu.

 Zdroje Pšeničné klíčky, celozrné pečivo a produkty, sušené fazole, mořské plody, pivovarské kvasnice, med a ořechy.  Poznámka Je rozpustný ve vodě, je narušován teplotou nad 120° C, ničí se konzervováním, prudkým varem, opakovaným rozmrazováním a zmrazováním, ale zachovává se při vaření piva.

Vitamín B2 (riboflavin)

Riboflavin je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů. Jelikož má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a aminokyselin, ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu Vitamín B2 se podílí téměř na všech oxidoredukčních procesech probíhajích v buňkách lidského organismu.

Léčebně se používá také u zánětu jazyka, u kožního onemocnění, u rozsáhlých popálenin, u dlouhotrvajících horečnatých stavů, při zánětech ústních koutků a při rekonvalescenci po zánětlivých chorobách.  Nedostatek Nedostatek tohoto vitamínu způsobuje chorobné změny na sliznicích hltanu a hrtanu, křehkost a lámavost nehtů, chudokrevnost, choroby oční sítnice, trhlinky ústních koutků.

 Zdroje Zdrojem riboflavinu je pivovarské a pekařské droždí, mléko, vejce, kakao, tvaroh, vepřové, hovězí a telecí maso, ořechy, brambory, ryby.  Poznámka Riboflavin je sice tepelně stálý a potraviny vydrží například smažení bez ztráty účinnosti tohoto vitamínu, ale rozkládá se působením světla.

Vitamín B3 (niacin) Niacin je nutný pro uvolňování energie z potravy. Niacin někdy nazývaný nikotinamid - kyselina nikotinová může být používána ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Napomáhá při likvidaci některých složek cholesterolu a tuků v těle Napomáhá při likvidaci některých složek cholesterolu a tuků v těle. Bez niacinu v podstatě nemůže vůbec pracovat mozek. Funkce niacinu - je součástí důležitých koenzymů v metabolismu sacharidů, mastných kyselin a aminokyselin. Udržuje normální tělesný růst a přiměřenou zásobu energie .

 Nedostatek vitamínu B3 Lehký nedostatek niacinu se projevuje mnoha nespecifickými symptomy, např.: nespavost, ztráta chuti k jídlu, váhový úbytek, bolestivost jazyka a sliznice ústní dutiny, bolesti břicha, atd. Příznaky většího nedostatku - pelagra (kožní záněty, průjem, postižení sliznic, depresivní psychóza, demence)

 Předávkování  Zdroje Příznakem předávkování pak může být zarudlá kůže, pocity horka, bolesti břicha nebo snížení krevního tlaku.  Zdroje Dobrými zdroji niacinu jsou pivovarské kvasnice, játra, tuňák, krůtí maso, semena slunečnice, fazole a hrách. Je přítomen v mléce, vejcích, listové zelenině, brokolici i mrkvi.

 Poznámka Nikotinamid, který je spolu s kyselinou nikotinovou součástí vitamínu B3, by mohl uchránit pacienty s roztroušenou sklerózou a před těžšími následky tohoto onemocnění.

Vitamín B5 (kyselina pantothenová) Kyselina pantotenová je přítomna ve všech tělesných tkáních. Je totiž součástí velmi důležitého koenzymu A, který se zúčastňuje biologicky důležitých reakcí při metabolismu cukrů a tuků.

Kromě toho je tento vitamin důležitý pro tvorbu mastných kyselin, steroidních látek, porfyrinů, vitaminů a aminokyselin v těle a je zodpovědný za metabolismus rychle se obnovujících buněk kůže a sliznic. Lokálně se tento vitamin používá na urychlení hojení ran, při likvidaci zánětlivých procesů sliznice.

 Nedostatek vitamínu B5 Kyselina pantothenová musí být neustále dodávána v potravě, ale její nedostatek je vzácný, vyskytuje se totiž prakticky ve všech potravinách. Nedostatek se projevuje křečemi v nohách, nechutenstvím a nespavostí, depresemi a sníženou odolností vůči infekcím.

 Zdroje Kyselina pantothenová je obsažena především ve vejcích, rybách, mléku a mléčných výrobcích, cereáliích a celozrnném pečivu, zelenině, zejména košťálovinách (zelí, kapusta) i dalších potravinách, které jsou zdrojem B vitaminů.  Poznámka Zajímavostí je, že vůbec nejbohatším zdrojem vitamínu B5 je tzv. mateří kašička, která je potravou pro vyvíjející se včelí larvu.

Vitamín B6 (pyridoxin) Vitamín B6 je společné označení pro tři pyridinové deriváty, pyridoxol (pyridoxin), pyridoxal a pyridoxamin. Všechny tyto látky, společně se svými fosfáty, jsou účinné jako vitamíny, jejich deriváty se účastní metabolismu aminokyselin a sacharidů.

 Nedostatek vitamínu B6 Je svými vlastnostmi nezbytný pro syntézu nukleových kyselin (DNA – deoxyribonukleová kyselina a RNA – ribonukleová kyselina) čímž je následně velice důležitý pro celkový správný růst a rozmnožování buněk v těle.  Nedostatek vitamínu B6 Mezi vážnější projevy nedostatku vitamínu řadíme záněty jazyka, rtu, nervů a strnulost a mravenčení v končetinách, které může u dětí přerůst až v křeče.

 Předávkování Po vysokých dávkách vitaminu B6 se mohou objevit zvýšené hladiny jaterních transamináz, u citlivých osob alergické kožní reakce nebo neurologické problémy. K předávkování pravidelným užíváním by ale nemělo dojít, protože nevyužitý vitamín B6 se z těla vylučuje ledvinami.

 Zdroje Dobrým zdrojem vitamínu B6 jsou játra, vepřové maso, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, zelí, špenát, kapusta, zelenina, avokádo, mrkev, ořechy, obiloviny a celozrnný chléb.  Poznámka Vitamín B6 je termolabilní – nestabilní při tepelných změnách. V potravinách je ničen konzervováním, mražením, grilováním a celkově varem.

Vitamín B9 (kyselina listová) Kyselina listová je stejně jako ostatní vitamíny B-řady ve vodě rozpustný vitamín nezbytný pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě a nepostradatelná je i pro normální růst a vývoj plodu.

Nedostatek vitamínu B9 Vitamín B9 je také v organismu využívám k hojení ran, tvorbě červených krvinek a především ve všech procesech, kdy dochází k buněčnému dělení. Nedostatek vitamínu B9 Při akutním nedostatku kyseliny listové se projeví tzv. megablastická anémie, jejímž příznaky jsou průjem, bolestivý rudý jazyk nebo především u dětí nedostatečný růst. Největším nedostatkem vitamínu B9 trpí klasicky alkoholici .

 Zdroje Kyselina listová je obsažena především v listové zelenině (špenát, brokolice, růžičková kapusta apod.). Z živočišných produktů jsou dobrými zdroji kvasnice a játra. Vařením se ho však zničí až 95 %.  Poznámka Paradoxní je, že nejvyšší obsah vitamínu B9 má pivo, ale sami alkoholici mají nedostatek tohoto vitamínu. Čím to je? To je prosté – vitamín B9 je rozpustný ve vodě a proto při nadměrné konzumaci vlastně veškerý B9 ihned odejde močí bez možnosti vstřebat se.

Vitamín B12 (kobalamin)

Jedná se o ve vodě rozpustný vitamín, tepelně nestálý, který hraje důležitou roli při krvetvorbě. Bez tohoto vitamínu by červené krvinky byly příliš veliké a nedokázaly by správně plnit svoji funkci – předávat kyslík buňkám. Nepostradatelný je vitamín B12 také při buněčném metabolismu, zpracování bílkovin, tuků a cukrů.

 Nedostatek vitamínu B12 Nedostatek kobalaminu se projevuje chudokrevností, hubnutím, zhoršováním paměti, duševní výkonnosti a svalové koordinace.  Zdroje Vitamín B12 je bohatě obsažen hlavně v živočišných produktech. Patří zde především vejce, mléko, sýry, maso, zvířecí vnitřnosti (ledvinky, játra a srdce) a některé mořské řasy. Jako vegetarián můžete vitamín B12 získávat ze zakvašených potravin.

Vitamín C (kyselina L-askorbová) Vitamín C patří mezi nejznámější, nejoblíbenější a terapeuticky nejužívanější vitamín.

Jedná se o ve vodě rozpustný antioxidant, tedy látku, která chrání naše tělo před nebezpečnými volnými radikály. Vitamín C pomáhá posilovat vlásečnice a buněčné stěny, pomáhá zmírnit projevy nachlazení a celkově snižuje dobu, kdy pociťujeme projevy nachlazení. Dále je důležitým faktorem při tvorbě bílkoviny kolagenu, čímž napomáhá tvorbě pojivových tkáních.

 Nedostatek vitamínu C Mírná hypovitaminóza (se projevuje zpomaleným růstem, zvýšenou kazivostí zubů, narušením stavby kostí (v dětství osteomalacií), krvácením do kloubů a jejich deformacemi, nedostatečnou odolností proti infekcím, zvýšenou únavou, žaludečními problémy, lámavými vlásečnicemi a sníženou tvorbou mléka.

 Předávkování Zdroje Vitamín C je vitamín rozpustný ve vodě a jako takový není pro tělo toxický. Jeho vyšší dávky se rozpustí v moči a odejdou z organismu vylučovacími cestami ven, aniž by výrazně poškodili samotný organismu. Zdroje Z rostlinných zdrojů je na vitamín C velmi bohatý šípek, rakytník, dále např. citrusy (limetka, citrón, pomeranč, grapefruit), brambory nebo rajčata, papája, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi.

 Poznámka Vitamín C je tepelně labilní a podléhá oxidaci. Pouhým vařením nebo smažením na otevřené pánvi potraviny ztrácejí až 60 % vitamínu.

Vitamín H (biotin) Vitamín H neboli biotin patří do skupiny k tzv. vitagenům. Vitageny jsou látky, které našemu tělu slouží jako zdroje energie a stavebního materiálu. Je součástí mnoha živých buněk, odtud tedy i jeho název.

Biotin v našem funguje jako přenašeč tzv. aktivní kyseliny uhličité Biotin v našem funguje jako přenašeč tzv. aktivní kyseliny uhličité. Slouží k látkové výměně tuků a bílkovin. Podílí se na metabolismu téměř všech buněk v našem těle. Účastní se při tvorbě mastných kyselin, které jsou součástí stěny každé buňky. Kromě toho působí proti depresím a usnadňuje zdravý spánek.

 Nedostatek vitamínu H Nejčastějším projevem je zhoršení kvality pokožky, vlasů i nehtů, snížení imunitních funkcí organismu. Nedostatek biotinu brzdí růst dětí a jejich vývoj.  Zdroje K nejbohatším a nejčastějším zdrojům, ve kterých biotin přijímáme, patří žloutky, mléko, kvasnice, játra a ledviny.

 Poznámka Vzhledem k tomu, že je biotin rozpustný ve vodě, při vaření potravin se jej část znehodnotí. Je také citlivý na sluneční světlo.