O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

Laboratorní a terénní cvičení
Praktická cvičení z botaniky
A jak je to u živočichů? (tkáně)
Primární krycí pletiva
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
BUŇKA JAKO ZÁKLAD VŠEHO ŽIVÉHO
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Mikroskopie.
Mikroskopické pozorování buněk cibule
60.1 Základy mikroskopování
Praktikum - mikrobiologie
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
BUŇKA PŘÍRODOPIS 6. TŘÍDA.
Pozorování srsti savců
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Základní postupy v biologii
ROSTLINNÁ PLETIVA Krytosemenné rostliny mají na povrchu těla KRYCÍ PLETIVA = ty chrání vnitřek rostliny před vysycháním U nadzemních částí rostliny krycí.
HISTOLOGIE = nauka o rostlinných pletivech HISTOLOGIE = nauka o rostlinných pletivech PLETIVO = soubor buněk stejného tvaru, stavby a funkce.
Základní struktura života
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení Rostlinná pletiva I.
Pozorování rostlinných buněk a jejich struktur
Třídění organismů.
Laboratorní práce č. 2 Jehličnany Mgr. Helena Roubalová
List Mgr. Helena Roubalová
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
NázevVodní režim rostlin 2 Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prezentace způsobů výdeje vody rostlinou, doplněná fotografiemi.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P6 _ 1. 6 Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení Rostlinná pletiva II. Typ:DUM - kombinovaný Předmět: Biologie.
Rostlinná buňka Přírodopis VY_32_INOVACE_162, 9. sada, Př3 ANOTACE
Rozdělení buněk.
Uspořádání rostlinného těla
POVRCHY ROSTLIN Stavba rostlinné buňky
Tematická oblast: laboratorní a terénní cvičení
2. Laboratorní cvičení.
Základní struktura živých organismů
Průduchy v pokožce listů
BUŇKA.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Laboratorní práce č. 3 List
Základní struktura živých organismů
VY_32_INOVACE_21_Kvasinky Identifikátor školy:
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Základy anatomie rostlin 2. díl (list)
Neboli BUNĚČNÁ BIOLOGIE CYTOLOGIE. Čím se zabývá cytologie? Druhy, tvar a velikost buněk = morfologie Vnitřní stavba, druhy organel = anatomie Pochody.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodovědná praktika, rostlinná.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LES Téma: POZNÁVÁME PŘÍRODU Ročník: 6. Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Rozmanitost a stavba buněk Poznáte o jaké jde buňky na mikrofotografiích? Co mají společného a co odlišného?
3. Laboratorní práce Pokožka listu s průduchy
POKOŽKA LISTŮ JEDNODĚLOŽNÝCH A DVOUDĚLOŽNÝCH ROSTLIN
Název prezentace (DUMu): Buňky
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Vyšší rostliny Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov
Anatomie rostlinných orgánů
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVOTA
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Srovnání prokaryotické a eukaryotické buňky
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
4. Buňky.
Pletiva a tkáně Petra Jůzlová.
Botanika.
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Transkript prezentace:

O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin Konec 19. století: Theodor Schwan – německý zoolog Jan Evangelista Purkyně = český fyziolog Ze svých pozorování odvodili, že všechno živé se skládá z buněk.

O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin Theodor Schwan

O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin Jan Evangelista Purkyně

O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin Dnes víme, že existují dva typy buněk – původnější a jednodušší buňka prokaryotická a dokonalejší buňka eukaryotická. Podle typu buněk pak dělíme organismy na dvě velké skupiny: PROKARYOTA (patří sem bakterie a sinice) EUKARYOTA (patří sem houby, rostliny a živočichové)

O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin Pozorování buněk pokožky listu Pomůcky: mikroskop, potřeby pro mikroskopování, list zelence a pelargonie Úkol: stáhněte pokožku ze spodní strany listu zelence a pelargonie, zhotovte mikroskopický preparát a nakreslete jeden průduch a několik okolních buněk. Popište.

O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin 2. Schematické znázornění buněk Zvětšená schémata různých typů buněk postupně dokreslete a doplňte do nich příslušné organely. Jednotlivé části schématu rostlinné buňky vyznačte barevně.

O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin

O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin Na povrchu listu je pokožka tvořená plochými buňkami - epidermis

O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin Pro styk rostliny s vnějším prostředím mají velký význam průduchy - zajišťují výměnu plynů a výpar vody.

O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin Průduchy jsou většinou na spodní straně, výjimkami jsou na vrchní nebo na obou stranách. Leknín a vodní rostliny mají průduchy na vrchní straně. Pažitka, cibule a kosatec mají průduchy z obou stran. Součástí pokožky jsou chlupy neboli trichomy.

O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin Pokožka listu pelargonie Pomůcky - mikroskop, kádinka s vodou, kapátko, preparační souprava, podlažní a krycí sklíčko, pelargonie Postup - Na podložní sklíčko kápneme trochu vody. Ze spodní strany listu stáhneme kousek pokožky. Pokožku vložíme do kapky vody a přikryjeme krycím sklíčkem. Mikroskopujeme, zakreslíme.

O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin Nákres průduchu a pokožkové buňky

O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin Název: Pelargonie Říše: Rostlinná Podříše: Vyšší rostliny Oddělení: Krytosemenné Třída: Dvouděložné Čeleď: Kakostovité

O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin Pelargonie je původem z jižní Afriky Po zaostření na pokožkové buňky jsme viděli průduchy a okolo nich nepravidelné pokožkové buňky. Při zvětšení jsme pozorovali detailně průduch, na kterém jsme viděli svěrací buňky, dýchací štěrbinu, kutikulární lišty a chloroplasty.

O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin