Síť peer-to-peer V překladu „rovný s rovným“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

Počítačové sítě Přenosová média
Síťové prvky.
Připojení k internetu.
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Počítačové sítě.
Informatika Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
Počítačové sítě – teorie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
PC SÍTĚ I.
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
Co je počítačová síť? Počítačovou sítí se rozumí spojení dvou nebo více počítačů prostřednictvím kabelu, telefonní linky nebo optického vlákna (nebo jiným.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-10.
1 Počítačové sítě Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Základy informatiky a výpočetní techniky.
Vysvětlit způsob zapojení sítě peer to peer a sítě klient–server - pojmy LAN a WAN - znát základní technické díly, nutné pro výstavbu sítě (síťová karta,
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Základy počítačových sítí Přenosová média
Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.
Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Optický přenosový systém
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Informatika Milan Šimek
Počítačové sítě Základní pojmy.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Kabely.
Internet.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Optický kabel (fiber optic cable)
Základní parametry kabelů
Úvod do počítačových sítí
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Základní pojmy Standard síťového hardwaru
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
Strukturovaná kabeláž. Strukturovaná kabeláž 1 Strukturovaná kabeláž je univerzální integrovaný kabelážní systém, který slouží pro potřeby přenosů dat.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Počítačové sítě – drátové i bezdrátové
Živočichopis (taxonomie) sítí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
Počítačová síť.
Kroucená dvojlinka (1) 27/12/2018.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí

Síť peer-to-peer V překladu „rovný s rovným“ Síť je tvořena jednotlivými stanicemi (počítači, které si jsou rovné) – počítače si navzájem nabízejí své služby, zpřístupňují si určité složky, nebo je dovolen tisk na jedné tiskárně více stanicím Výhody: správu sítě zvládne i nováček, není potřeba kupovat servery ani síťové operační systémy Nevýhody: při velkém počtu stanic je těžké udržet přehled o umístění dat, která jsou málo chráněná proti zneužití, nastavení přístupových práv je jednoduché, ale tím i méně bezpečná, navíc se musí aplikovat na všech stanicích, což je v mnoha případech neproveditelné Síť peer-to-peer je vhodná pro menší propojení počítačů (kanceláře, malé firmy. Horní hranice se uvádí na 10 stanic.

Síť klient-server Server – v překladu „sluha“, je bod (stanice, počítač), kde se soustřeďují data, služby, údaje o počítačích. Tento bod je důkladně zabezpečen a nabízí služby všem počítačům v síti (klientů). Serverový operační systém – organizuje ukládání dat, přiděluje práva k složkám a souborům, vede evidenci o tom, kdo se může přihlásit a jaké bude mít pravomoce. Výhody: vysoké zabezpečení dat, přehlednost, snadná konfigurovatelnost Nevýhody: finanční náklady na nákup serveru a operačního systému, nutnost mít kvalifikaci na práci se serverem nebo kvalifikovaného pracovníka Serverové operační systémy: Microsoft Windows Server 2003, Novell, …

LAN Local Area Network Jsou omezeny na jedno místo – podnik, místnost, budova Zajišťují sdílení lokálních prostředků (tiskárny, data, aplikace) Pro přenos dat se používají kabely, WiFi

WAN Wide Area Network Rozlehlejší sítě, které se skládají ze sítí LAN Spojování speciálními linkami, nebo bezdrátově Rozlehlost může být od městských až po kontinentální sítě (nejznámější celosvětovou sítí je Internet) Pro propojení podsítí se využívají nejčastěji telekomunikační linky

Kabeláž Koaxiální kabel Kroucená dvojlinka (Twisted pair cable) Používány převážně v dřívějších dobách Kroucená dvojlinka (Twisted pair cable) Odvozena od telefonního kabelu, skládá se z 8 kabelů (tvoří 4 páry) Elektrický signál je náchylný na rušení -> kroucení kabelu Nejčastěji kabely kategorie 5 (přenosové rychosti do 100Mb/s) a 5e (přenosové rychlosti v Gb/s) Nové kabelové standardy 6 a 7 Zakončena koncovkou RJ-45

Optický kabel (Fiber optic cable) Data jsou přenášena světelnými impulsy ve světlovodivých vláknech (minimálně dvě vlákna – pro každý směr jedno) Lze jimi přenášet na obrovské vzdálenosti, vysoká kapacita přenášených dat a odolnost proti elektromagnetickým rušením Mnohovidové kabely Původní paprsek je rozdělen na více světlených částí – vidů (na konci kabelu se poté provede součet a dostaneme původní informaci Jednovidové kabely Malý index lomu mezi jádrem a pláštěm Kabelem prochází jen jeden paprsek, má lepší optické vlastnosti, vyšší přenosovou kapacitu, dokáží přenést signál na delší vzdálenosti, ale jsou dražší Koncovky - kulatý konektor ST a hranatý konektor SC Příslušenství Převodník – převádí elektrické impulsy na světelné a naopak Konvertor – dovoluje napojit optický kabel na kroucenou dvojlinku

Bezdrátové spojení Přenos dat „vzduchem“ – pomocí elektromagnetických vln Nejčastěji se používá v domácnostech nebo budovách, kde by zavádění kabelů bylo příliš nákladné Síťové prvky: Klient Wi-Fi přijímač (vestavěný – laptop, nebo v rámci síťové karty) – může být i v rámci routeru nebo antény, která poté rozvádí signál v podobě dat do sítě LAN (např. firma Ubiquiti) Přístupový bod Wi-Fi router, vysílač, anténa (firma Ubiquiti)

Síťová karta Slouží k propojení počítačů v síti (mezi sebou, k připojení k routeru) V dřívějších dobách síťové karty s koaxiálním konektorem, v dnešní době zdířky na koncovky RJ-45, optické kabely a antény pro bezdrátové připojení

Aktivní prvky Zesilovač – zesiluje signál Převodník – převádí signály mezi různými druhy kabelů Rozbočovač (hub) – rozvádí signály do všech větví sítě Most – filtruje pakety Switch – propojuje komunikační stanice Směrovač – směruje pakety (router) Brána – propojuje dvě rozdílné sítě

Rychlosti přenosu Starší typy kabelů a síťových prvků dovolovaly přenosové rychlosti minimálních hodnot, které se díky rozvoji techniky a velikostí souborů musely také zvýšit. Příchodem kroucené dvojlinkyse mohla rychlost vyšplhat až na v té době neuvěřitelných 100 Mbit/s. Změnou standardu zapojení se poté dalo docílit i rychlostí dosahujících 1000Mbit/s (dnes až 10 Gbit/s). V dnešní době díky technologiím optických kabelů lze dosáhnout rychlostí až 111 Gbit/s.

Ethernet Nejrozšířenější standard sítí LAN Lze použít různé topologie a kabely Značení: Na prvním místě stojí číslice (vyjadřuje rychlost, se kterou se pracuje), za ní stojí slovo vyjadřující signalizační metodu (většinou slovo BASE), na konci je písmeno popisující typ kabelu (F – optický kabel, T – nestíněná kroucená dvojlinka) Normy: Ethernet (pro rychlost 10 Mb/s) Fast Ethernet (pro rychlost 100 Mb/s) Gigabitový Ethernet (pro rychlost 1000 Mb/s) 10GB Ethernet – přenosová vzdálenost až 40 km u jednovidového kabelu Příklady: 10BASE-5 (tlustý Ethernet) – základ tvoří koaxiální kabel a sběrnicová topologie 1000BASE-X – optický kabel

Výhody sítí Jednoduché sdílení dat mezi počítači, ať již „napřímo“ nebo pomocí Internetu Ovládání různých komponent (například tiskárny) z jednoho místa pro více uživatelů (nemusíme přenášet tiskárnu zvlášť ke každému počítači) Při připojení k síti Internet možnosti stahovat, sdílet data, sledovat on-line přenosy, komunikovat s přáteli, získávat informace Ukládání dat na online úložiště (zálohování) Centrální informační systémy – evidence určitých druhů informací

Zabezpečení sítě Pokud vytváříme ku příkladu bezdrátovou síť, je dobré zvolit si (například v základním nastavení routeru) heslo, které bude bezpečné a složité, aby se k nám nikdo nemohl nabourat. Existuje několik typů zabezpečení, která se od sebe liší délkou a typy znaků, které se zde objevují, například WPA (Wi-Fi Protected Access) - heslo musí obsahovat 8 až 63 tisknutelných americký standartních znaků pro výměnu informací nebo 64 šestnáctkových číslic Zabezpečení vlastního počítače funkcí sdílení informací

Zdroje HORÁK, Jaroslav a KERŠLÁGER, Milan. Počítačové sítě pro začínající správce. 3., aktualiz. vyd. Brno: Computer Press, 2006. ISBN 80-251-0892-9. Google.com wikipedia.com