Vitamíny rozpustné ve vodě Thiamin, Riboflavin, Niacin, Foláty, B6, B12, Biotin, kyselina Pantothenová (B5), a vitamín C
Proč se jim říká rozpustné ve vodě Rozpustnost ve vodě: Vstřebávají se aktivními a pasivními mechanismy Přenášení je nosiče V těle se neukládají v postřehnutelném množství – pravděpodobnost nedostatku je vysoká Vylučují se močí
Vitamíny skupiny B thiamin, riboflavin, niacin, B6, folát, B12, biotin, B5 (kys.pantothenová) B-vitamíny jsou „energetičtí pomocníci“ Pro vegetariány: Je důležité plánovat vyváženou stravu, aby byla uspokojena denní potřeba B-vitamínů
Thiamin Hlavní role Doporučení DRP Metabolismus sacharidů Nervové funkce Doporučení DRP muži: 1.2 mg/day ženy: 1.1 mg.day těhotenství/kojení: 1.4 – 1.5 mg/den
Potravinové zdroje thiaminu kvasnice (v pečivu) celozrnné obilniny bobule růžičková kapusta červené zelí
Nedostatek (deficience) Beriberi- mokré a suché Příznaky psychické poruchy úbytek svalů otoky srdeční potíže znecitlivění / nervové potíže Wernicke-Korsakovův syndrom způsoben chudou stravou projeví se v pozdějším věku Alkoholismus požívání alkoholu narušuje vstřebávání
Riboflavin (B2) Hlavní role Doporučení DRP: metabolismus sacharidů, bílkovin a tuků podporuje ochranu antioxidantů Doporučení DRP: muži: 1.3 mg ženy: 1.1 mg těhotenství: 1.4 mg kojení: 1.6 mg
Zdroje v potravinách zelená listová zelenina mléčné výrobky celozrnné a nemleté obilniny sušené luštěniny Pozor při vaření: Přidání prášku do pečiva při vaření luštěnin ničí riboflavin
Nedostatek Ariboflavinóza praskání rtů (cheilosis) zánět jazyka – až fialová barva zarudnutí nebo krvácení z úst suchá, červená kůže neurologické potíže
Niacin (B3) Hlavní role vytváří se z aminokyseliny tryptofanu metabolismus sacharidů, bílkovin a tuků vytváří se z aminokyseliny tryptofanu Doporučení DRP: muži: 16 mg ženy: 14 mg těhotenství/kojení: 17-18mg
Zdroje v potravinách arašídy kvasnice (v pečivu) luštěniny obohacené cereálie libové maso
Nedostatek Pellagra Další příznaky: 4 D’s zažívací potíže Dermatitis Demence Diarrhea (průjem) Death (smrt) Další příznaky: zažívací potíže neurologické potíže ztráty paměti bolesti hlavy
Kyselina pantothenová (B5) Hlavní role: životně důležitý koenzym při metabolismu Odpovídající příjem: dospělí: 5 mg těhotenství / kojení: 6-7 mg
Kyselina pantothenová (B5) Zdroje: všechny rostlinné i živočišné tkáně houby avokádo brokolice žloutek kvasnice mléko sladké brambory nedostatek je vzácný objevuje se u velmi podvyživených omezuje syntézu tuků a přeměnu energie
Vitamín B6 Hlavní role: Doporučení DRP: syntéza a štěpení aminokyselin podstatný pro zdravý růst podílí se na dalších metabolických porcesech Doporučení DRP: muži: 1.3-1.7 mg ženy: 1.3-1.5 mg
Vitamín B6 Nedostatek: Zdroje v potravinách: metabolické abnormality kožní problémy nervové potíže Zdroje v potravinách: otruby cereálie mléko žloutek ovesné vločky luštěniny
Foláty Hlavní funkce tvorba a zrání červených a bílých krvinek Interakce s vitamínem B12 Doporučení DRP: muži: 400µg těhotenství/kojení: 600-500µg
zdroje v potravinách zdroje v potravinách: houby zelená listová zelenina sušené fazole celozrnné pečivo
Nedostatek folátů Poruchy nervových drah Je mimořádně důležité, aby těhotné ženy přijímaly dostatek folátů na obranu proti poškození při porodu příznaky: Spina bifida Kožní poruchy Poruchy růstu Únava Deprese
Rozštěp páteře (Spina Bifida)
vitamín B12 Hlavní role Doporučení DRP: zažívací trakt kostní dřeň nervová tkáň Doporučení DRP: dospělí: 2.4 μg těhotenství 2.6 μg kojení 2.8 μg
zdroje v potravinách Potraviny: mléko vejce sýr maso a ryby
B12 pro vegetariány / vegany B12 je jediný vitamín, který se nevyskytuje v rostlinách B12 ve stravě pochází jen z živočišných zdrojů Vegani: Musí brát doplňky nebo přijímat srovnatelné obohacené potraviny (celozrnné obiloviny, cereálie, sojové mléko)
Zdroje B12 v potravinách a jeho množství 240ml obohaceného sojového mléka – 3μg 1 porce umělého masa – 1,2-1,5 μg 16g sušených kvasnic (Tebi) – 8 μg 60ml-180ml obohacených cereálií – 1,5 μg 1 vejce – 0,5 μg 240 ml kravského mléka – 0,9 μg 28g sýru – 0,5 – 0,8 μg
Nedostatek Anémie z nedostatku B12 Příznaky nedostatku: 2 typy: Megaloblastická anémie abnormálně velké buňky nedostatek B12 lze léčit příjmem folátů Zhoubná anémie porucha vstřebávání kvůli nedostatku enzymu zvanému „vnitřní faktor“ Příznaky nedostatku: zhoršené dělení buněk poškození nervů necitlivost, brnění a pálení chodidel ztuhlost a slabost nohou
B12 a folát – Megaloblastická anémie Při zpracování folátu při metabolismu je nutná přítomnost B12 Nedostatek B12 se tak může projevovat jako nedostatek folátu To ústí v megaloblastickou anémii -abnormálně velké krvinky
Zhoubná anémie největší problém je porucha absorpce dochází k ní v žaludku kvůli nedostatku „vnitřního faktoru“ žádný „vnitřní faktor“ = žádná absorpce B12 nedostatek stoupá s věkem z nedostatku trávicího enzymu (pepsin) rovněž nedostatek „vnitřního faktoru“ běžné příznaky: psychická zmatenost
Biotin Hlavní role: Odpovídající příjem (AI): Zdroje v potravinách: Syntéza a štěpení aminokyselin a mastných kyselin Odpovídající příjem (AI): 30µg Zdroje v potravinách: houby arašídy kvasnice mléko žloutek banány rajčata vodní meloun jahody
Vitamín C kyselina askorbová hlavní funkce syntéza kolagenu imunitní funkce hojení ran zlepšuje absorpci železa „non-hem“ antioxidant
Vitamín C Doporučení DRP: zdroje v potravinách: muži: 90 mg ženy: 75 mg zdroje v potravinách: citrusové plody rajčata melouny papriky jahody kiwi syrové zelí
Nedostatek a toxicita Nedostatek Toxicita kurděje příznaky: bolavé dásně příznaky: zhoršené hojení ran otoky krvácení únava, slabost Toxicita zkažený žaludek průjem
Souhrn Vitamíny rozpustné ve vodě hrají klíčovou roli při metabolismu v našem těle Tyto vitamíny je vhodné jíst denně Rozmanitá a vyvážená strava s celozrnným obilím, ovocem, zeleninou, mléčnými výrobky a vejci pokrývá potřebu organismu