Hygiena potravy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_05_LITERÁRNÍ VÝCHOVA
Advertisements

Co si mohu dovolit Finanční gramotnost I. stupeň
VY_32_INOVACE_422, 22. sada, Prvouka
Tematická oblast: Ruční zpracování kovů Okruh: Závity
VY_52_INOVACE_PŘ.9.19 – SOPEČNÁ ČINNOST - prezentace
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Česká dramatická tvorba
Poznávání částí lidského těla.
VY_32_INOVACE_PSYM24860ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ROZMNOŽOVÁNÍ MECHŮ VY_52_INOVACE_B1 – 30 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
„EU peníze středním školám“
VY_32_INOVACE_A1-05 HALOGENIDY AUTOR : Mgr. Iveta Bartošová VYTVOŘENO : listopad 2011 STRUČNÁ ANOTACE : Zápis vyučovací hodiny Časová náročnost : 1 vyučovací.
UHLIČITANY A SÍRANY VY_32_INOVACE_A AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
PTÁCI 1 VY_32_INOVACE_F2 – 20 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
ŠPANĚLSKO Bára Bažantová 7.B.
VY_32_INOVACE_CH.8.17 –ALKOHOLY- prezentace
VÝZNAMNÉ ALKANY Klikni na odkaz Odkaz č.1. VÝZNAMNÉ ALKANY Klikni na odkaz Odkaz č.1.
Vypravování o prázdninách
VY_32_INOVACE_PSYPS12360ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obdobím třetihor – přírodními podmínkami,
VY_32_INOVACE_TMM20860BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
6. ročník Látky a tělesa Látky a tělesa.
VY_32_INOVACE_PSYM24460ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Zaokrouhlování čísel na desítky
Zaokrouhlování čísel na stovky
VY_32_INOVACE_PSYM22860ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
NEMOCI NERVOVÉ SOUSTAVY
VY_32_INOVACE_423, 22. sada, Prvouka
Název šablonyInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - Halogenidy Autor VM Gabriela Nápravníková.
Soustava vylučovací.
Exotermické a endotermické reakce
Ročníková práce Filip Grábl, VI.B Školní rok 2012/2013.
NEMOCI TRÁVICÍ SOUSTAVY.
PŘÍRODOPIS-8. ročník NEMOCI SRDCE A CÉV.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
VY_32_INOVACE_421, 22. sada, Prvouka
Sudoku Dominik Hrbáč V.B.
VY_32_INOVACE_CH.8.16 –KARBOXYLOVÉ KYSELINY- prezentace
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
VY_32_INOVACE_TMM20960BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM22660BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_32_INOVACE_PSYPS12560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Květ VY_52_INOVACE_B1 – 16 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
LIST VY_52_INOVACE_B1 – 21 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_29_SVALY_PREDNI_CAST
OPYLENÍ a OPLOZENÍ VY_52_INOVACE_B1 – 20 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Chromatografie VY_32_INOVACE_CH1 – 01 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
ŠTÍ Ř I. Vytvořil Filip Kašpír 1.L Dne
Ekosystémy Přírodopis VY_32_INOVACE_004 – 1.sada, Př Anotace
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Sklípkani.
VY_32_INOVACE_PSYPS13660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_750_VYHLÁŠENÍ_ČESKOSLOVENSKA TÉMA: Vyhlášení.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_32_INOVACE_426, 22. sada, Prvouka
Zpracoval: ing. Pavel Králík Zlato, stříbro, platina, měď
Označení DUM 14 _ 06 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
VY_32_INOVACE_TMM20660BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM20760BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
VY_32_INOVACE_PSYPS13960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Havajské ostrovy.
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_30_SVALY_ZADNI_CAST
Obecná geologie Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi - před více než 4 mld. let naráží planetka velikosti Marsu do Země ( t = 6000°C, vysoký tlak)
Savci.
Transkript prezentace:

Hygiena potravy

Hygiena potravy Všude kde se skladují, upravují a připravují potraviny, musíme dbát na čistotu a dodržovat pravidla hygieny.

Skladování a ošetřování potravin ● cílem je prodloužit trvanlivost potravin ● skladování potravin ovlivňuje jejich kvalitu i zdravotní nezávadnost Zásady správného skladování - potravin je nutné pravidelně kontrolovat - zpracovávají se nejprve potraviny déle skladované, aby neprošla záruční lhůta - narušené a vadné potraviny se musí ze skladu odstranit - aromatické potraviny se skladují odděleně (např. koření) - teplota a vlhkost skladu se kontroluje a upravuje vhodným způsobem (větráním) - při skladování je nutné důsledně dodržovat pravidla hygieny

Úprava a příprava potravin ● tepelná úprava - zneškodnění nežádoucích mikroorganismů Hygienické zásady: - výběr čerstvých potravin - úprava syrových a tepelně upravených potravin zvlášť - udržování kuchyňského nádobí a nástrojů v bezvadné čistotě - správné skladování tepelně upravených pokrmů - dostatečné prohřátí hotových pokrmů před konzumací - mytí rukou

Nákazy z potravin Způsoby nákazy: ● nejznámější a nejčastější jsou otravy jedovatými houbami ● potravinové viry mohou být přenášeny viry, mikroby a parazity - maso z nemocných zvířat - choroboplodné zárodky se dostanou do potravin v průběhu jeho zpracování např. z rukou, z nádob, z vody apod. ● nesprávně kombinované potraviny – alergie

Nákazy z potravin K hromadným infekčním onemocněním patří: břišní tyfus a paratyfus – do potravin se dostane od nemocných lidí, velmi často se přenáší mlékem salmonelóza – je způsobena baktériemi rodu Salmonella, zdrojem onemocnění jsou potraviny živočišného původu – maso, mléko, kachní vejce stafylokoková toxikóza – otrava – způsobují obvykle hnisavé záněty, zdrojem může být mléko od krávy botulismus – nastává nejčastěji po požití nesprávně konzervovaných potravin - dyzentérie – je střevní onemocnění při nedostatečné hygieně rukou - infekční zánět jater – virové onemocnění přenesené potravinami, zdroj nákazy se hledá velmi těžce, protože od infikování až po prvé příznaky uplyne několik týdnů

Zdroj http://vladahadrava.xf.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Vl%C3%A1knina http://www.zijzdrave.cz/jidlo/recepty-a-uprava-potravin/uprava-potravin/ http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/3/nakazy.htm http://www.google.com/search?q=skladov%C3%A1n%C3%AD%20potravin&biw=1503&bih=603&sei=bAtlT8 fZHobT4QSM9p3wBw&tbm=isch http://www.google.com/imgres?q=skladov%C3%A1n%C3%AD+potravin&hl=cs&biw=1503&bih=603&tbm=is ch&tbnid=G_4_eIh11HB5gM:&imgrefurl=http://eshop.tescoma.cz/eshop-info/zpravodaj/sitky-na-potraviny- 4food&docid=BMX_o4fhz2yy6M&imgurl=http://eshop.tescoma.cz/images/emailing/2011_04/sitky_4food_s ada.jpg&w=400&h=308&ei=bAtlT_ftLof_4QS7v82RCA&zoom=1&iact=rc&dur=542&sig=10812784838889153 6843&page=2&tbnh=128&tbnw=157&start=23&ndsp=32&ved=1t:429,r:17,s:23&tx=99&ty=70 http://www.google.com/imgres?q=%C3%BAprava+potravin&hl=cs&biw=1503&bih=603&tbm=isch&tbnid=1 AEMT8I4QLBbxM:&imgrefurl=http://www.zenavaute.cz/celebrity/jak-griluji-dalsi-ceske- celebrity&docid=atkwWlQG7eXiYM&imgurl=http://www.zenavaute.cz/data/USR_044_DEFAULT/Klobasa_s_ medvedim_cesnekem%281%29.JPG&w=540&h=360&ei=rwxlT_SaO- nO4QTj7_DqBw&zoom=1&iact=hc&vpx=1186&vpy=307&dur=620&hovh=124&hovw=165&tx=116&ty=99&si g=108127848388891536843&page=2&tbnh=124&tbnw=165&start=24&ndsp=29&ved=1t:429,r:13,s:24 http://www.google.com/imgres?q=mytí+rukou&hl=cs&biw=1503&bih=603&tbm=isch&tbnid=v7mUKYoWTW Ht5M:&imgrefurl=http://thesituationist.wordpress.com/tag/washing- hands/&docid=WXLJgAScBSGQTM&imgurl=http://thesituationist.files.wordpress.com/2008/12/hands- washing.gif&w=240&h=233&ei=0w1lT- LnCpT14QT8ss3eBw&zoom=1&iact=hc&vpx=1239&vpy=289&dur=737&hovh=186&hovw=192&tx=37&ty=94 &sig=108127848388891536843&page=1&tbnh=132&tbnw=126&start=0&ndsp=25& http://www.bezpecnostpotravin.cz/kategorie/urad-pro-potraviny.aspx