88.1 Základní větné členy – druhy podmětů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronická učebnice - I
Advertisements

44.1 Pádové otázky Kdo, co? Komu, čemu? Oslovujeme, voláme Koho, co?
45.1 Větné vzorce
Elektronická učebnice - I
10.1 Vztahy o několik více, o několik méně
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
86.1 Přímá řeč Prohlédni si obrázky a popiš, co na nich vidíš.
89.1 SLOVESA – osoba, číslo, slovesný způsob, čas
46.1 Skloňování podstatných jmen - číslo a rod
květ 87.1 Stavba slova kvete květen květina Květa květináč odkvete
20.1 Malá násobilka - násobení
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
28.1 Jednotky obsahu metr čtverečný cm metr cm2 centimetr čtverečný
37.1 Vzájemná poloha dvou kružnic
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
74.1 Sčítání a odčítání zlomků se stejným jmenovatelem
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
36.1 Obsahy složitějších obrazců
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
35.1 Zájmena Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
21.1 Malá násobilka - dělení
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
97.1 Omluvenka Jdu k zubnímu lékaři. Zúčastním se soutěže.
90.1 Podstatná jména rodu mužského - vzory předseda, soudce
Elektronická učebnice - II
60.1 Podstatná jména rodu středního – vzor stavení
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
82.1 Přídavná jména PŘIVLASTŇOVACÍ
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
37.1 Slovesa Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
13.1 Desítky - jednotky 10 jednotek = 1 desítka
64.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor kost
63.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor píseň
35.1 Pamětné odčítání v oboru do 1000 – rozšíření učiva
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
65.1 Podstatná jména rodu mužského - vzor pán
70.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod střední
Elektronická učebnice - I
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
8.1 Sčítání do 20 bez přechodu desítky
17.1 Sčítání a odčítání v oboru do 100 bez přechodu přes desítku
34.1 Přídavná jména Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor:
63.1 Sčítání zlomků se stejným jmenovatelem
9.1 Odčítání do 20 bez přechodu desítky
22.1 Násobení a dělení číslem 1 a 10 – násobení číslem 1
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
94.1 Dopis, adresa Jaké dopisy vidíš na obrázcích? Kdo je odeslal?
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
12.1 Odčítání do 20 s přechodem přes desítku
PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Elektronická učebnice - I
Transkript prezentace:

88.1 Základní větné členy – druhy podmětů Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 88.1 Základní větné členy – druhy podmětů Naše maminka vaří oběd. Malá kuřátka hledají slepičku. Tatínek spravil auto. Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Andrea Fibichová

88.2 Co už víš? podmět přísudek Základní větné členy Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 88.2 Co už víš? Základní větné členy podmět přísudek základní skladební dvojice Školní autobus přijíždí na zastávku přesně v půl osmé. Ptáme se na: podmět otázkou 1. pádu – kdo, co? + slovesem Kdo, co přijíždí? Autobus. přísudek Tím, co se ve větě říká o podmětu. Co podmět dělá? Co dělá autobus? Přijíždí na zastávku….

88.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 88.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Podmět je nejčastěji vyjádřen podstatným jménem nebo zájmenem v 1. pádě. Po poli jede traktor. On nepřijel. Druhy podmětů 1. holý 2. rozvitý 3. několikanásobný 4. nevyjádřený Strom opadal. Slepička a kohoutek mají kuřátka. Krásný květ se rozevřel. Mají kuřátka.

88.4 Co si řekneme nového? Podmět 1. holý Michal vypráví pohádku. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 88.4 Co si řekneme nového? Podmět 1. holý Skládá se pouze z jednoho slova – podstatného jména nebo zájmena. Michal vypráví pohádku. On vypráví pohádku. 2. rozvitý Skládá se z více slov, ale pouze jedno slovo je v 1.pádě. Strýc Michal vypráví pohádku. 3. několikanásobný Skládá se ze dvou nebo více podstatných jmen nebo zájmen v 1. pádě. Jednotlivé členy podmětu oddělujeme čárkami nebo bývají spojeny spojkami a, i, ani, nebo. Slepička a kohoutek mají kuřátka. 4. nevyjádřený Ve větě není uveden. Je znám z předešlé věty, ze souvislosti. Je jím sám mluvčí. Je všeobecný – vztahuje se na blíže neurčené lidi. Mají kuřátka. (slepička a kohoutek) Vypráví pohádku. (Michal)

88.5 Procvičení a příklady 1.Vyhledej a podtrhni podměty ve větách. Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 88.5 Procvičení a příklady 1.Vyhledej a podtrhni podměty ve větách. (Ptej se otázkou 1. pádu.) 2. Jakým slovním druhem je podmět vyjádřen? 1.Vyhledej a podtrhni podměty ve větách. 2. O jaké podměty se jedná? (holý, rozvitý, několikanásobný, nevyjádřený) Závodník vyhrál závod. POD.JMÉNO Pejsek a kočička vařili dort. NĚKOLIKANÁSOBNÝ Já jsem uvařila oběd. ZÁJMENO Dali do něj mnoho věcí. NEVYJÁDŘENÝ Jeden to sám nedokáže! ČÍSLOVKA Zlý pes jim dort snědl! ROZVITÝ Včera večer byl úplněk. POD.JMÉNO Dort je pryč! HOLÝ On tam nepřišel. ZÁJMENO Teď ho bolí břicho! HOLÝ

je znám z předchozí věty Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 88.6 Něco navíc pro šikovné 1. Spoj věty se správným druhem podmětu nevyjádřeného. Podmět je: Podmětem je: 1.Utvořte věty s danými podměty? 2.O jaký podmět se jedná? Rád chodím s dědečkem na houby. Minulý víkend jsem našel krásnou bedlu. zahradníci a zahradnice _________________________________ Vltava jablka, hrušky nebo švestky malé koťátko naše babička je znám z předchozí věty Píší o tom v novinách. všeobecný Koťátko spí. Je unavené. mluvčí všeobecný Postavili krásný hrad.

88.7 CLIL PODMĚT SUBJECT Já jsem student. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 88.7 CLIL PODMĚT SUBJECT Spoj věty, které k sobě patří. Vyhledej a podtrhni podměty. Mother and father are doctors. Maminka a tatínek jsou lékaři. Jeho sestra žije v Londýně. Já jsem student. I´m a student. His sister lives in London.

88.8 Test znalostí Na podmět se ptáme otázkou? Koho, co? (4. pádu) Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 88.8 Test znalostí Na podmět se ptáme otázkou? Koho, co? (4. pádu) Bez koho, čeho? (2. pádu) Kdo, co? (1. pádu) d) Ke komu, čemu? (3. pádu) 3. Podmět tvoří (spolu s přísudkem)? základní skladební dvojici pár pouze větu hlavní pouze větu vedlejší Rozeznáváme tyto druhy podmětů. trojboký, čtyřboký, pětiboký holý, rozvitý, několikanásobný, nevyjádřený jednoduchý, složitý jednoslovný, víceslovný Podmět bývá nejčastěji vyjádřen? podstatným jménem nebo zájmenem slovesem přídavným jménem a částicí předložkou a spojkou Správné odpovědi: c b a Test na známku

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 88.9 Použité zdroje, citace http://www.grafika.cz/old-idif/grafika/img1/images2/pekarek_strom_09big.jpg (slide 3) Obrázky z databáze Klipart http://www.larpy.cz/files/dort.jpg (slide 5) Český jazyk pro 5. ročník, Horáčková M., Alter, 2010.

88.10 Anotace Autor Mgr. Andrea Fibichová Období 01 – 06/2013 Ročník Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 88.10 Anotace Autor Mgr. Andrea Fibichová Období 01 – 06/2013 Ročník 5. ročník Klíčová slova Podmět holý, podmět rozvitý, podmět několikanásobný, podmět nevyjádřený, základní skladební dvojice. Anotace Prezentace popisující druhy podmětů.